Οι Μικρασιάτες της Θήβας τίμησαν τους προγόνους τους(φωτο)

Οι επετειακές εκδηλώσεις ΙΩΝΙΚΕΣ ΗΜΈΡΕΣ Πολιτισμού & Παράδοσης της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για να τιμηθεί η 100ετηρίδα Εθνικής Μνήμης, ξεκίνησαν το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου με απόλυτη επιτυχία.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου σε μία μαγική βραδιά στην κεντρική πλατεία Θήβας ο Γιώργος Ντόβολος, η Μαριάνθη Λιουδάκη στο τραγούδι, ο Λεωνίδας Κακούρης στην αφήγηση και οι μουσικοί (Χρήστος Δαλιάνης- βιολί, Αθηνά Κουκή – κανονάκι, Ηλίας Μαρκαντώνης – κλαρίνο, Γιαννούλης Μαργώνης – κιθάρα, Χρήστος Κεχρής- μπάσο,
Λάζαρος Ακριβόπουλος- κρουστά), μάγεψαν το κοινό που είχε κατακλύσει όλους τους χώρους της πλατείας δημιουργώντας ένα άτυπο ανοιχτό θέατρο και θυμίζοντας άλλες εποχές.


Μαζί τους το χορευτικό ενηλίκων πλαισίωσε με χορούς τη μουσική βραδιά δίνοντας μία ξεχωριστή πινελιά στο όλο σκηνικό!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας στον χαιρετισμό του ανέφερε!

<<Μικρά Ασία Σεπτέμβριος 1922
Θήβα Σεπτέμβριος 2022

Μία γέφυρα 100 ετών, από το παρελθόν, στο παρόν με σταθερά βήματα και με αισιοδοξία για το μέλλον!

Η φλόγα, – όχι από την φωτιά της Σμύρνης – αλλά αυτή που έφεραν οι παππούδες μας από τα ματωμένα χώματα και τις αλησμόνητες πατρίδες και μας την παρέδωσαν, την διατηρούμε ζωντανή, εμείς η 3η γενιά και θα την παραδώσουμε άσβεστη, στην 4η, για να την έχουν πυξίδα και μέσα από το παρελθόν, να τους φωτίζει και να τους οδηγεί στη ζωή τους !!!

Πίσω στην σκηνή δεν επιλέξαμε μία εικόνα ούτε από την καταστροφή της Σμύρνης, ούτε από την Σμύρνη στην εποχή που ήταν το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου!

Επιλέξαμε το τόπο της αφετηρίας των Μικρασιατών της Θήβας!

Τον τόπο που περπάτησαν οι πρόσφυγες του 22, που στάθηκαν με αξιοπρέπεια στις δύσκολες για την εποχή στιγμές & συνθήκες, εκεί που μεγαλώσαμε οι περισσότεροι Μικρασιάτες της Θήβας.

Αυτός ο τόπος, είναι η δική μας ρίζα και επειδή δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί, τον φέραμε εδώ, μιάς και η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις γειτονιές των προσφύγων!

Με την ελπίδα κάποτε να βρεθούν οι προϋποθέσεις να επιστρέψουμε εκεί !

Εκεί από όπου ξεκινήσαμε, εκεί που χτυπάει η καρδιά των Μικρασιατών της Θήβας! >>

Στην εκδήλωση ήταν :
Ο δήμαρχος Γιώργος Αναστασίου, η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ευαγγελία Τζουβελέκη, οι αντιδήμαρχοι : Ανδρέας Χατζησταμάτης, Αναστάσιος Καμούτσης, Γιώργος Παπασπύρου, Νίκος Κοβάνης, ο πρόεδρος της Ε.Τ.Α. Κώστας Χαρέμης, οι επικεφαλής Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Ηλίας Τραμπακουλος, Αντώνης Τουλουμακος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεξάνδρου, η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα, η πρόεδρος Αθηνά Τσίγκα και μέλη του ΔΣ του συλλόγου Μικρασιατών Λειβαδιάς, ο πρόεδρος του συλλόγου Λάϊος, Τάσος Φρούσιος, η πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Αντωνία Δελή, ο πρόεδρος του συλλόγου, Μήτρος Μπινιάρης Τάκης Παπακωνσταντίνου, το ΔΣ του ΤΟΣΥΝ με τον πρόεδρο Ηλία Κάμπαξη.

Ευχαριστούμε:
▪️Τον Δήμο Θηβαίων και τον Δήμαρχο
κο Γιώργο Αναστασίου που αγκάλιασε την πρόταση της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση και στην ιστορική μας πόλη, όπως έγιναν σε άλλες.
▪️Την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για την συμβολή της & το Δ.Σ. του Δ.Ο.Θ. για την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης!
▪️Τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ανδρέα Χατζησταμάτη, & τον Αντιπρόεδρο του ΔΟΘ Βαγγέλη Ανδριανό, για την βοήθεια στα πλαίσια αρμοδιοτήτων τους.
▪️Το τμήμα Πολιτισμού, τους εργαζόμενους στον ΔΟΘ και τα συνεργεία του Δήμου,
▪️Τον Χρήστο Γιαννούλα και Ηλία Δεληνικόλα για την ηχητική κάλυψη!
▪️Το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας και την ακούραστη επί 15 χρόνια δασκάλα, Χριστίνα Στέρπη που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
▪️ Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αναστάσιο Καμούτση για την ουσιαστική υποστήριξη των δράσεων της Ένωσης.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση σε ένα χώρο εμβληματικό, σημείο αναφοράς και ξεχωριστής ομορφιάς για την πόλη μας!

Ο πρόεδρος της Έ.Μ.Θ. Αποστόλης Δαγδελένης στον χαιρετισμό του ανέφερε:

<<…..Ακριβώς πίσω μας στέκει με όση δύναμη του έχει απομείνει λόγο των χρόνων που κουβαλάει, ο προσφυγικός Συνοικισμός της Θήβας. Ο μοναδικός διασωζομενος Συνοικισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Δείτε τον και ταξιδέψτε νοερά στον χρόνο τότε που έσφυζε από ζωή.
Αφουγκραστείτε τις φωνές, από τις ασβεστομένες αυλές με τα βασιλικά και το γιασεμί στις γλάστρες, τις αγωνίες για επιβίωση, τα γλέντια στου Δημόπουλου, του Γαβρήλου, του Φούντα, που δεν έλειπαν παρά την φτώχια και τις δυσκολίες της εποχής.
Ταξιδέψτε στον χρόνο όταν η σούστα του μπάρμπα Νίκου Στρατέλου γύριζε με την μαναβική, του μπαρμπά Τάσου Δημοπούλου με τα υλικά οικοδομών, το Νίκο Χατζώκο με το γάλα, τον Παπαβαγγέλη στις λιτανείες του Αγίου Κωνσταντίνου, τα προικιά των κοριτσιών πριν το γάμο και τόσες άλλες στιγμές !
Όλοι αυτοί που έζησαν εκεί και είναι τόσοι πολλοί, δεν μπορούν πια να μας μιλήσουν με τις δικές τους φωνές.
Αφουγκραστείτε τις.
Όταν θα σταθείτε απέναντι, θα ακούσετε ιστορίες δύναμης και θάρρους, ιστορίες πίστης και ελπίδας. Θα ακούσετε γλέντια και θρήνους, προσευχές και τραγούδια…

Όλοι αυτοί έχουν εμάς να φωνάξουμε ότι η εικόνα του Συνοικισμού μας πληγώνει σήμερα!

Οι δικές μας φωνές , δεν θα σταματήσουν μέχρι την δικαίωση της προσπάθειας να ξαναγίνει ο Συνοικισμός επισκέψιμος, σημείο αναφοράς και μία συνοικία που θα αποτελεί κομμάτι του ιστού της πόλης μας…..>>

Οι προσκεκλημένοι καθηγητές Γιώργος Καραγιώργης, με θέμα:
“Ελληνισμός και Μικρασιατική καταστροφή”
Και
Βασίλης Καραποστόλης, με θέμα :
“Η προσφορά των προσφύγων” ενθουσίασαν με τις μεστές και γεμάτες μηνύματα ομιλίες τους, με συντονίστρια την εξαιρετική Δημοσιογράφο – Κοινωνιολόγο (ΜΑ) Όλγα Μάμαλη .

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιπροσωπευτικά δείγματα από την μουσική της Μικράς Ασίας, που απέδωσαν μοναδικά ο Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Ευαγγέλου.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν:
🔹Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά (ΚΕΜΒΔ)
🔹Το Κοινό των Βοιωτών
🔹 Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού (ΚΕΘΗΠΟ)
🔹 Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ)

Στην εκδήλωση ήταν:
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου,
ο Βουλευτής Βοιωτίας (ΠΑΣΟΚ) Γιώργος Μουλκιώτης, ο διοικητής του ΚΕΠΒ Ταξίαρχος Γιάννης Σταματάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευαγγελία Τζουβελέκη, οι Αντιδήμαρχοι : Γιώργος Παπασπύρου, Νίκος Κοβάνης, οι επικεφαλής των παρατάξεων Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Ηλίας Τραμπακουλος, Αντώνης Τουλουμακος, ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ και Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Χαλβατζής, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο πρόεδρος του Λάϊου Τάσος Φρούσιος, ο πρόεδρος του συλλόγου Άκρης ” ο Ησίοδος” Γιάννης Πέππας, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΘ Βαγγέλης Ανδριανός, το ΔΣ το ΤΟΣΥΝ με τον πρόεδρο Ηλία Κάμπαξη.

Ιδιαίτερη τιμή ήταν η παρουσία μελών του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά (ΚΕΜΒΔ) που εκτός του κου Καραποστόλη που ήταν ομιλητής παραβρέθηκαν οι: Ιωάννης Μπράμης, Καίτη Στενού, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Χαρίκλεια Τσοκανή & Χαράλαμπος Τσοκανής.

Ευχαριστούμε:
▪️Τον Δήμο Θηβαίων,
▪️Την Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για την φιλοξενία στον υπέροχη αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου και ιδιαίτερα τους εργαζομένους για τις διευκολύνσεις,
▪️Τον Αντιδήμαρχο Νίκο Κοβάνη, για την βοήθεια στα πλαίσια αρμοδιοτήτων του,
▪️Τον υπάλληλο του ΔΟΘ Λουκά Θάνο,
▪️Το φυτώριο Γαστουνιώτη,
▪️Τον Άγγελο & Φίλιππο Καλύβα για το φωτισμό & τα ηχητικά.

Το Δ.Σ. θέλει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη τους φίλους και τους συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν μαζικά και στις δύο εκδηλώσεις δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές εκδηλώσεις.

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να συμμετέχουμε όλοι, στο μνημόσυνο των 100 ετών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συνοικισμό.

Σχετικά