Πλαφόν στο φυσικό αέριο προτείνει η Κομισιόν – Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί ο Πούτιν

Η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο – «Αποχωρούμε από τα συμβόλαια προμηθειών» απαντά ο Ρώσος πρόεδρος

Σκληρό πόκερ για την ενέργεια παίζουν Ευρώπη και Ρωσία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημοσίως δηλώσεις, απειλές και τελεσίγραφα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η πρόθεση των Βρυξελλών να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, με τη Μόσχα να απειλεί με πλήρη διακοπή στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τον Nord Stream 1, που μένει κλειστός. Κι ενώ η ρωσική πλευρά επικαλείται «διαρροή πετρελαίου» στην τουρμπίνα, που θα λυνόταν άμεσα με την παύση των κυρώσεων, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον αγωγό ως διπλωματικό όπλο.

«Αναξιόπιστος προμηθευτής η Ρωσία» λέει η φον ντερ Λάιεν, που προτείνει πλαφόν στο αέριο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για την ενεργειακή της τακτική.

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τα σχέδια των Βρυξελλών για αποδυνάμωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Στην ατζέντα των προτάσεων είναι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ένα μέτρο που σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα. «Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να μας εκβιάσει καθώς, όπως μόλις είπα, 13 κράτη-μέλη έχουν ήδη αποκοπεί μερικώς ή ολικώς από το ρωσικό αέριο. Επομένως, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για τις ανακοινώσεις της Ρωσίας», ανέφερε, προαναγγέλλοντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση της Επιτροπής για το ρωσικό φυσικό αέριο

«Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και τώρα η δουλειά μας αποδίδει! Στην αρχή του πολέμου, το αέριο του αγωγού της Ρωσίας ήταν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου», είπε.

Τέλος στο ρωσικό φυσικό αέριο αν μπει πλαφόν στις τιμές, λέει ο Πούτιν

Λίγο νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τις κατηγορίες της Δύσης ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Μιλώντας στο Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εφόσον επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για το πλαφόν, μιλώντας για μια κίνηση «ανόητη» και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι το πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και σημείωσε με νόημα ότι η Μόσχα, παρά τις δυτικές κυρώσεις, δεν θα έχει πρόβλημα να πουλά ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της.

Σχετικά