Η Λ.Σ. στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Λοκρών διαφωνεί με τους Δημάρχους για τον ΧΥΤΑ Θήβας

laiki-sispirosi thivas

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΘΗΒΑΙΩΝ – ΤΑΝΑΓΡΑΣ – ΑΛΙΑΡΤΟΥ/ΘΕΣΠΙΩΝ – ΛΟΚΡΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΥΤΑ ΘΗΒΑΣ

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου – Θεσπιών και Λοκρών δηλώνουμε δημόσια τη διαφωνία μας με το περιεχόμενο της «κοινής δήλωσης» των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως αυτή προέκυψε μετά την κοινή τους συνεδρίαση στις 12/9/2022.

Η εν λόγω δήλωση εκφράζει την αντίθεση στο σχεδιασμό για μεταφορά των αστικών απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής της Θήβας. Ενώ για να είμαστε ακριβείς, αποδίδει τις ευθύνες κυρίως στους Δήμους της Εύβοιας και όχι στην ίδια την κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της.

Με άλλα λόγια, οι Δημοτικές Αρχές και οι άλλες παρατάξεις που συμφωνούν μαζί τους «εξανίστανται» επειδή σχεδιάζεται να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Θήβας τα σκουπίδια της Εύβοιας.

Ωστόσο, οι εν λόγω Δημοτικές Αρχές και η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μεταφέρονται επίσης στο ΧΥΤΑ Θήβας επί σειρά ετών τα σκουπίδια των Δήμων Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.

Ακόμη περισσότερο, αυτό που φαίνεται να «καίει» τις Δημοτικές Αρχές και το ΦΟΔΣΑ δεν είναι το προφανές, να μην επιβαρύνεται μία περιοχή με τα απορρίμματα της μισής περιφέρειας, αλλά η προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί το τρίτο κύτταρο του ΧΥΤΑ της Θήβας. «Χρηματοδοτήστε το τρίτο κύτταρο ως “μεσομακροπρόθεσμη λύση” και θα σταματήσουμε να διαφωνούμε», αυτό δηλώνουν στην ουσία οι πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω ζητήματα, η «κοινή δήλωση» δεν λέει κουβέντα για τα εξής σημαντικά θέματα:

  • Για το ότι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η μόνη λύση που επιτρέπει και το να μη θάβονται τα σκουπίδια και να μην οδηγούνται στην καύση, παραμένει επί δεκαετίες στον πάτο, με διαχρονική την ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών.
  • Για το ότι η λειτουργία της ΜΕΑ Θήβας σχεδόν αποκλειστικά με σύμμεικτα απορρίμματα που θα διαχωρίζονται μηχανικά, σε συνδυασμό με την «ασφυξία» των ΧΥΤΑ, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τον εκφρασμένο πλέον στόχο της κυβέρνησης και της ΕΕ: την καύση των απορριμμάτων. Στο όνομα του να μη θάβονται τα άχρηστα παράγωγα της ΜΕΑ στο ΧΥΤΑ, θα πιέζει όλο και πιο πολύ η εξής «λύση»: Αντί να τα θάψουμε, ας τα κάψουμε.
  • Για το ότι ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς επιβαρύνει όλο και περισσότερο οικονομικά τους Δήμους και κατ’ επέκταση τους δημότες, με τα αντίστοιχα τέλη να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Ενώ η διαχρονική πλέον υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων τον έχει καταστήσει σε μόνιμο εργολάβο υπηρεσιών, που σιγά σιγά φαίνεται να υποκαθιστά τους ίδιους τους Δήμους.

Με βάση τα παραπάνω, εκφράζουμε για άλλη μία φορά την εναντίωσή μας στον τρόπο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στους Δήμους μας, ο οποίος λειτουργεί με μόνο κριτήριο την εμπορευματοποίηση τους, σε βάρος του εισοδήματος των δημοτών και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη συνεχή επιβάρυνση των δημοτών με ολοένα αυξανόμενα τέλη και με την υποκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών από τις εργολαβίες του ΦΟΔΣΑ.

Στη βάση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, εξυπακούεται ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Θήβας με τα απορρίμματα των Δήμων της Εύβοιας.

Προειδοποιούμε τους κατοίκους κι εργαζομένους της περιοχής για το σοβαρό βήμα που γίνεται στην κατεύθυνση της καύσης των απορριμμάτων.

Προβάλλουμε τη μόνη ουσιαστική φιλολαϊκή και φιλοπεριβαλλοντική διέξοδο: Την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ευθύνη του κράτους, χωρίς λογικές εμπορευματοποίησης, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την επαναχρησιμοποίηση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μιχάλης Γιαλούρης (Τανάγρας)

Θωμάς Καρατράντος (Λοκρών)

Ειρήνη Λοΐζου (Θηβαίων)

Χρίστος Λυγδής (Λοκρών)

Γιώργος Μπούτσικος (Αλιάρτου – Θεσπιών)

Βασίλης Παναγιώτου (Αλιάρτου – Θεσπιών)

Γιάννης Ρόκας (Θηβαίων)

Τίνα Σκλιά (Τανάγρας)

Αντώνης Τουλουμάκος (Θηβαίων)

Δείτε την ανακοίνωση των Δημάρχων εδώ

Κατηγορηματικά αντίθετοι οι Δήμαρχοι για μεταφορά απορριμμάτων άλλων Δήμων στο ΧΥΤΑ Θήβας

Σχετικά