Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Επιτέλους θα ταφεί και ο Φίλιππος – Μετά από 1,5 χρόνο

Ο πρίγκιππας Φίλιππος, αν και αποτελούσε εν ζωή τον πιο διάσημο άνδρα της Βρετανίας, βρισκόταν πάντοτε στη σκιά της συζύγου του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Δεύτερος έρχεται ωστόσο και μετά θάνατον, αφού η σορός του παραμένει άταφη εδώ και ενάμιση χρόνο (απεβίωσε στις 9/4/2021), κάθως έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, η σορός του τοποθετήθηκε σε αναμονή στο Royal Vault, ένα σκοτεινό σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνσδορ.

Πρόκειται για το μέρος όπου έχει ταφεί ο βασιλιάς Γεώργιος, πατέρας της Ελισάβετ, όπως και η Βασιλομήτωρ, ενώ εκεί βρίσκονται και οι στάχτες της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας που αποτεφρώθηκε.

Η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, πέρασε 19 χρόνια στο θόλο, έως ότου μεταφέρθηκε το 1988 στην Ιερουσαλήμ και ενταφιάστηκε στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής.

Αν και ο ενταφιασμός των βασιλικών μελών αναφέρεται συχνά ως «ταφή», στην πραγματικότητα, αφορά ελάχιστα σε ενταφιασμό. Το μόνο που θα αγγίξει το φέρετρο της Ελισάβετ θα είναι ένα ασημένιο μπολ με χώμα που θα σκορπίσει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ κατά τη διάρκεια της κηδείας της (η Ελισάβετ σκόρπισε παρόμοιο χώμα στο φέρετρο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’).

Αυτός είναι ο λόγος που οι βασιλιάδες θάβονται σε αεροστεγή φέρετρα με επένδυση από μόλυβδο για να επιβραδύνουν την αποσύνθεση. Το φέρετρο της βασίλισσας με επένδυση από μόλυβδο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 από αγγλική βελανιδιά.

Το τεράστιο βάρος του είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να το μεταφέρουν οκτώ ειδικά επιλεγμένοι Βρετανοί στρατιώτες.

Έτσι, μετά την 13ωρη τελετή για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα βγει επιτέλους από την «αναμονή» για να οδηγηθεί δίπλα στη σύζυγό του, στην τελευταία τους κατοικία.

Πηγή: National Post

Σχετικά