Πολιτικά  παιχνίδια με τα “σκουπίδια” των  γειτόνων-Oύτε ένα κιλό απορριμμάτων στη Θήβα

ilias trampakoulos

     Τις τελευταίες μέρες, απανωτά δημοσιεύματα, κυρίως από την Εύβοια, μάς ενημερώνουν ότι υπουργοί, βουλευτές, παράγοντες, δήμαρχοι της Εύβοιας, σε αγαστή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Γραφάκο, προσπαθούν να πείσουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα να εκδώσει υπουργική απόφαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Εύβοιας στη Θήβα.

    Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους οι Δήμαρχοι Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, συγκάλεσαν τα δημοτικά τους συμβούλια σε κοινή συνεδρίαση και αφού τους ενημέρωσαν για τις παρασκηνιακές ενέργειες Δημάρχων της Εύβοιας και στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου, κόντρα στις αποφάσεις του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ, εξέδωσαν κοινό  ανακοινωθέν, όπου γίνεται ξεκάθαρη η ομόφωνη αντίθεση σε εξωθεσμικές ενέργειες που καταστρατηγούν τον σχεδιασμό  και τις νόμιμες αποφάσεις της Διοίκησης του ΦΟΣΔΑ.

   Έχουμε τη βεβαιότητα ότι πίσω από όλα αυτά κρύβονται επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με ιδιωτικές εργολαβίες, πολιτικές ισορροπίες και τοπικές κόντρες, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των τοπικών κοινωνιών.

     Η δική μας απορία είναι τι ρόλο παίζει η Διοίκηση του ΦΟΣΔΑ και ειδικότερα ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Λαμιέων ο οποίος έχει την ευθύνη να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΔΣ και να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για τις θέσεις του ΦΟΣΔΑ.

Με δεδομένα ότι:

*  Ο μόνος που έχει όλα τα τεχνικά στοιχεία για την κατάσταση των ΧΥΤΑ της Στερεάς Ελλάδας είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.                                

* Ο μόνος που γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.

* Ο μόνος που γνωρίζει σε κάθε λεπτομέρεια το σχεδιασμό για όλη την Περιφέρεια σε βάθος χρόνου είναι ο ίδιος ο ΦΟΔΣΑ.

 Φαντάζει αδιανόητο και ύποπτο να αναζητείται λύση ερήμην του ΦΟΣΔΑ

  Επειδή λοιπόν, όπως ενημερωθήκαμε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων,  οι υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ και έχουν όλα τα στοιχεία και τα έχουν δώσει στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, το ερώτημα προκύπτει απλά και λογικά : Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ σιωπά επειδή δεν μπορεί  ή επειδή δεν θέλει να ενημερώσει υπεύθυνα και τον Υπουργό, και τα Δημοτικά Συμβούλια, και τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας;

 Είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει, αποδεικνύεται μια ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

   Για να αποτρέψει αυτή την εντύπωση, ο πρόεδρος του ΔΣ θα πρέπει άμεσα :

α) να ενημερώσει τους Δήμους της Περιφέρειας ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, μαζί με τις υπηρεσίες του που γνωρίζουν το θέμα σε βάθος, θα συναντηθούν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα με τον αρμόδιο Υπουργό, και θα τον ενημερώσουν πλήρως για το θέμα.

β) να ζητήσει ειδική συνεδρίαση κάθε Δημοτικού Συμβουλίου της Περιφέρειας, στην οποία θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του θέματος από τις υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ.

γ) να καταγγείλει ευθέως οποιαδήποτε παρέμβαση, ακόμα και πιθανή υπουργική απόφαση, ως ευθεία παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, και ως προσβολή προς τους Δήμους και τους δημότες της Στερεάς Ελλάδας.

δ) να δεσμευθεί ότι αν έρθει έστω και ένα κιλό απορριμμάτων στη Θήβα, ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ, αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την ανυπαρξία του ΔΣ μέχρι σήμερα.

Και όλα αυτά, ΑΜΕΣΑ. Πριν εκδοθεί οποιαδήποτε υπουργική απόφαση. Περιμένουμε και από τον Δήμαρχο Θηβαίων- και Αντιπρόεδρο του ΔΣ- την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών, μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος, σύμφωνα με τη νομιμότητα και σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του ΧΥΤΑ της περιοχής μας.

Οποιαδήποτε παρεκτροπή εις βάρος της ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής μας, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Παράταξη του Δήμου Θηβαίων

Σχετικά