Η Μεταβατική Έδρα του Εφετείου στη Λιβαδειά πρέπει να διατηρηθεί!

Με Ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, και την οποία συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξα το ζήτημα που έχει δικαίως θορυβήσει τον νομικό κόσμο, συλλογικούς φορείς και τους πολίτες της Λιβαδειάς, σχετικά με την «περιθωριοποίηση» που υφίσταται η Μεταβατική Έδρα του Εφετείου και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάργησή της.

Το τελευταίο διάστημα, η Εισαγγελία Λαμίας, όπου υπάγεται η Μεταβατική Έδρα Λιβαδειάς, χωρίς την ουσιαστική αιτιολόγηση που προβλέπει ο νόμος, αφαιρεί υποθέσεις αρμοδιότητας της Μεταβατικής Έδρας Λιβαδειάς και τις εκδικάζει στη Λαμία. Ωστόσο, η πρακτική αυτή ακυρώνει στην πράξη τα Προεδρικά Διατάγματα ίδρυσης της Μεταβατικής Έδρας, δημιουργεί «πλασματική» εικόνα μη χρησιμότητάς της, ενώ προκαλεί σημαντικά προβλήματα μετακίνησης και περιττά έξοδα σε διαδίκους και συνηγόρους…

Τη συστηματική απαξίωση που υφίστανται τα Δικαστήρια Λιβαδειάς τα τελευταία τρία χρόνια έρχονται να συμπληρώσουν η τραγική υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό, αλλά και η εγκατάλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής του Δικαστικού Μεγάρου. Όταν η υποστελέχωση του Πρωτοδικείου αγγίζει το 50% (!), και για τη Μεταβατική Έδρα δεν υπάρχει κανένας εντεταλμένος υπάλληλος, με αποτέλεσμα να καλύπτεται εκ περιτροπής από έναν υπάλληλο του Πρωτοδικείου, ενώ εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο εκκρεμούν εργασίες στεγανοποίησης της οροφής και αποκατάστασης της βλάβης στο σύστημα θέρμανσης, μόνο για «εικόνα διάλυσης» μπορούμε να μιλάμε!

Με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση για «Σχέδιο Καλλικράτη» και στη Δικαιοσύνη, με ασαφή και απροσδιόριστα «ποσοτικά» και «ποιοτικά» κριτήρια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών εδρών, η Λιβαδειά έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για ένα ακόμη αντιαναπτυξιακό χτύπημα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ:            

https://docs.google.com/document/d/1prGveEHd2gv_OwFnOgl4HKBxIdwBEZ1C/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

                                                                                                                                                 Γιώτα Πούλου

Σχετικά