Φωτιά στο Μάτι: «Βρήκα μάνα, αδελφή και ανιψιές αγκαλιασμένες νεκρές»

Ο Αριστείδης Χερουβείμ που έχασε τη μητέρα του, την αδελφή του και τις δύο ανιψιές του από τη φωτιά στο Μάτι μίλησε στο Newsbomb.gr για τη δίκη που διακόπηκε αλλά και για την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 με 104 νεκρούς

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι και βύθισε τη χώρα στο πένθος στις 23 Ιουλίου 2018 αναβίωσε το πρωί της Δευτέρας (31/10) ενώπιον του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Στο εδώλιο κάθισαν 21 κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι τότε υπηρεσιών και φορέων, για ευθύνες που τους καταλογίζονται σε όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Η φονική πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα 104 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Αριστείδης Χερουβείμ έχασε από τη φωτιά μητέρα, αδελφή και τις δίδυμες εξάχρονες ανιψιές του. Σήμερα βρέθηκε στο δικαστήριο για να παρακολουθήσει από κοντά τη δίκη. Δεν ήταν από αυτούς που δεν χωρούσαν στην αίθουσα και έβλεπαν τη δίκη από τα παράθυρα, φωνάζοντας «ντροπή». Ηταν μέσα στο δικαστήριο, όπως λέει στο Νewsbomb.gr, όμως δεν μπορούσε να ακούσει τίποτα… Και πρέπει τώρα να περιμένει τη δικαίωση για τους νεκρούς συγγενείς στις 7 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη.

Χερουβείμ: «Μας κυριεύει η οργή για τη φωτιά και τους νεκρούς»
«Την ημέρα εκείνη δεν ήμουν στο Μάτι, γιατί μένω στην Αθήνα», θυμάται τεσσεράμισι χρόνια μετά τη φονική φωτιά ο Αριστείδης Χερουβείμ. Μάλιστα, τονίζει στο Newsbomb.gr ότι «το πένθος που βιώνουμε και η οργή που νιώθουμε για αυτούς που ευθύνονται, μας κυριεύει. Πήγα την επόμενη ημέρα από τη φονική πυρκαγιά, έφτασα στο σπίτι, το οποίο ήταν ξεκλείδωτο, αλλά δεν υπήρχε κανείς μέσα. Εκατό μέτρα πιο πάνω από το σπίτι είδα αστυνομικούς και τους πλησίασα, εκεί είδα κάποια πτώματα σκεπασμένα με σεντόνι. Μου είπαν ότι ήταν δυο γυναίκες και δυο παιδιά. Δυστυχώς τα πτώματα αυτά ήταν η μητέρα μου, η αδερφή μου και οι ανιψιές μου. Δεν με άφησαν να τις δω, ήταν αγκαλιασμένες και οι τέσσερις», είπε στο Newsbomb.gr συγκινημένος ο Αριστειδης Χερουβείμ.

«Από το δικαστήριο ζητάμε να μας αντιμετωπίσουν όπως μας αξίζει, η κατάσταση στο δικαστήριο σήμερα ήταν τραγελαφική, δεν ακούγαμε τίποτα από τη δίκη. Οι περισσότεροι μάρτυρες και δικηγόροι ήταν εκτός της δικαστικής αίθουσας. Μήπως υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Γιατί όταν πρέπει να καταθέσω στη δίκη, πρέπει να είμαι μόνος μου; Ζητάμε από την Πολιτεία να μας αντιμετωπίσει όπως πρέπει και να πάνε φυλακή αυτοί που ευθύνονται», σημείωσε ο κ. Χερουβείμ.

Νωρίτερα σήμερα ο Βασίλης Ταουξής, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τέσσερις οικογένειες συγγενών των θυμάτων στο Μάτι μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στη μικροσκοπική αίθουσα του κτηρίου 9 της Ευελπίδων. Όπως περιέγραψε ο ίδιος η κατάσταση ήταν τραγελαφική, με συγγενείς θυμάτων αλλά και δικηγόρους να παρακολουθούν τη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι από τα παράθυρα.

«Ξέραμε από την αρχή ότι η αίθουσα είναι μικρή. Η δίκη αυτή έπρεπε να είναι ένα πινάκιο μόνη της όχι μαζί με άλλες υποθέσεις. Δικηγόροι, μάρτυρες και δημοσιογράφοι ήμασταν όρθιοι και κοιτούσαμε από το παράθυρο. Ήταν περίπου 15 δικηγόροι υπεράσπισης και 70 δικηγόροι πολιτικής αγωγής ενώ οι μάρτυρες ξεπερνούσαν τους 218. Θέλουν να κάνουν τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών με το ζόρι. Αυτό δείχνει την ποιότητα της δίκης που θέλουν να διεξάγουν. Δεν θέλουν να ακουστεί η υπόθεση», ανέφερε ο κ. Βασίλης Ταουξής στο Newsbomb.gr.

Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους στο Μάτι
Παράλληλα κάτοικοι που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη μίλησαν στο Newsbomb.gr για τη φονική πυρκαγιά.

«Εκείνη η μέρα ήταν τραγωδία. Ημασταν σε κατάσταση πανικού, γι’ αυτό μόλις πληροφορήθηκα για την έκταση της φωτιάς, πήρα το λάστιχο και άρχισα να βρέχω το σπίτι, το οποίο κάηκε, εκτός από το ισόγειο. Η φωτιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, είδα τη ροή των αυτοκινήτων και έπειτα από λίγο άκουγα απανωτές εκρήξεις οχημάτων. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δεκάδες άνθρωποι», διηγείται σήμερα στο Newsbomb.gr ο κάτοικος στο Κόκκινο Λιμανάκι, Γιάννης Μαυρομάτης.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Ζητάμε να αποζημιωθούμε. Εγώ πήρα τώρα την χρηματική βοήθεια από το κράτος για να μπορέσω να φτιάξω το σπίτι μου. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί και μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα».

Με τη σειρά της η κάτοικος στον Νέο Βουτζά, Μαρία Πετρίδη, αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Μόλις μύρισα τη φωτιά, πήρα γρήγορα την τσάντα μου και έφυγα. Δεκαπέντε λεπτά αφού έφυγα από τον Νέο Βουτζά, καιγόταν η γειτονιά μου, η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, έφυγε με ταχύτητα φωτός, καταστράφηκαν ολοσχερώς σπίτια. Ήταν μεγάλη η αγωνία που περάσαμε. Το δικό μου σπίτι έπαθε μικροζημιές αλλά δεν κάηκε ολόκληρο. Υπάρχουν ακόμα κάτοικοι που μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και ζητούν άδειες και αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Σχετικά