Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΘ στα χωριά του δήμου Θήβας

kiousis thomas

Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΘ στα χωριά του δήμου Θήβας*

Με ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 1.000 ευρώ αποστέλλονται οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΘ στα χωριά των πρώην καποδιστριακών δήμων που έχουν ενσωματωθεί στο δήμο Θηβαίων.

Από τη Δευτέρα 14/11 ξεκινά η αποστολή στα Λεύκτρα και προσεχώς θα ακολουθήσει το Σαράντη, ενώ προηγήθηκαν Ελλοπία, Αλυκή και πιο πριν Λουτουφί, Μελισσοχώρι.

Οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν περίοδο 3,5 ετών (εφτά εξάμηνα), από 1/1/2018 έως 30/6/2021 και ο μέσος όρος των ποσών βεβαίωσης, όπως προκύπτει από τη γενική μέχρι τώρα εικόνα, ανέρχεται στα 500-600 ευρώ.

Όσοι έχουν κάνει μεγαλύτερη κατανάλωση έρχονται κατά κανόνα αντιμέτωποι και με τις μεγαλύτερες χρεώσεις, όπως οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι χρησιμοποιούσαν το νερό για δραστηριότητες όπως για τα κηπευτικά τους, με τις όποιες πιθανές υπερβολές.

Όπως προκύπτει από την πλευρά της επιχείρησης, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί, ότι δεν γίνονταν σωστά οι μετρήσεις την προηγούμενη περίοδο, με χρεώσεις που συχνά ήταν απλές αντιγραφές από τις αμέσως προηγούμενες περιόδους, ενώ η πραγματική κατανάλωση ήταν διαφορετική.

Αιτία όλης αυτής κατάστασης, είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν  ως σημείο αναφοράς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στα τέλη του 2018, για την αρμοδιότητα ύδρευσης στα χωρία, να περάσει από τις δημοτικές υπηρεσίες στη ΔΕΥΑΘ.

Για τις καθυστερήσεις και τις μεγάλες επιβαρύνσεις, δεν ευθύνεται η ίδια η μεταβίβαση, αλλά η παντελής όπως αποδείχτηκε από πλευράς δημοτικής αρχής, έλλειψη σωστής προετοιμασίας, σχεδιασμού και οργάνωσης που θα υποστήριζαν το ομαλό πέρασμα της αρμοδιότητας στη ΔΕΥΑΘ.

Η απόφαση δηλαδή δεν ήταν από μόνη της αρκετή. Ο δήμος ως μοναδικός μέτοχος της επιχείρησης, όφειλε να έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την ομαλή μετάβαση. Είχαν μεσολαβήσει περίπου 8 χρόνια και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση, που είχαν εξαντληθεί όλες οι παρατάσεις και η απόφαση λήφθηκε τελευταία στιγμή στη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Οι ίδιες ελλείψεις συνεχίστηκαν και τα χρόνια που ακολούθησαν την απόφαση, με επιπλέον κομφούζιο σε ότι αφορά τη χρονική κατανομή των αρμοδιοτήτων για την έκδοση λογαριασμών, με συνέπεια την παράταση των καθυστερήσεων που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα.

Ακόμα και για τις μεγάλες καταναλώσεις, η απουσία οποιασδήποτε προσαρμογής και ενημέρωσης προς τους πολίτες, τόσα χρόνια, για τόσο μεγάλο διάστημα, συνέβαλε στο να συνεχιστούν οι ακόμα και στρεβλές καταναλωτικές συνήθειες με συνέπεια τα ποσά της επιβάρυνσης να διογκωθούν. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και οι ατομικές ευθύνες, τις οποίες οφείλουμε να επισημαίνουμε και να στεκόμαστε απέναντι, γιατί το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και πρέπει να εξυπηρετούμε πρώτα τις βασικές ανάγκες.

Ακόμα και οι μετρήσεις όμως να ήταν σωστές και πάλι τα ποσά θα ήταν μεγάλα όταν συσσωρεύουν περίοδο κατανάλωσης 3,5 χρόνων.

Οι καθυστερήσεις όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το έκαναν χειρότερο.

Η ΔΕΥΑΘ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης σε 12 δόσεις με 15% προκαταβολή ή 24 δόσεις με 25% προκαταβολή και ελάχιστο τα 30 ευρώ. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο από 2.500 ευρώ, 30 δόσεις με 30% προκαταβολή.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιβαρύνσεις όπως έχω επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο, έρχονται επιπλέον σε περίοδο αυξημένων φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα το θέμα της ΔΕΥΑΘ να έρθει ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά παραμένουμε στην αναμονή.

*Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Σχετικά

Μία άποψη για το “Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΘ στα χωριά του δήμου Θήβας

  1. Απ[οστολάτος Σωτήριος

    !ον Εκτός του ότι η ΔΥΑΘ ζητά μεγάλη προκαταβολή για τις δόσεις, χρεώνει με ενιαία τιμή όλη την κατανάλωση.
    2ον Ειδικά στην Αλυκή λόγωτου ότι δεν υπάρχουν βαλβίδες εξαερισμο΄υ πληρώνουμε για νερό τον αέρα που βγαίνει από τις βρύσες μας. Και το χειρότερο είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν ούτε βάνες καθαρισμού στα τυφλά σημεία νερό που έρχεται από τον αγωγό στα σπίτια μας είναι γεμάτο λάσπες και χώματα που εισέρχονται στον αγωγό από τις επισκευές, με ότι περιέχουν από τους απορροφητικούς βόθρους. Και αυτό το νερό τους το πληρώνουμε σε τιμή Evian.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα