Παντζάρι: Το σούπερ λαχανικό που λατρεύει ο οργανισμός

Το παντζάρι, είναι ένα λαχανικό που διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες. Τα βαθυκόκκινα παντζάρια είναι τα πιο δημοφιλή. Η ρίζα δεν είναι το μόνο μέρος του λαχανικού που μπορείτε να φάτε. Τα πράσινα, είναι επίσης βρώσιμα και πολλοί άνθρωποι τα μαγειρεύουν όπως τα λαχανικά.

Ανεξάρτητα από την ποικιλία, τα παντζάρια έχουν πολλά να προσφέρουν για την υγεία μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια δύναμη για τη ροή του αίματος στην κυκλοφορία, τη μείωση της φλεγμονής και τις οδούς αποτοξίνωσης στο σώμα.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το παντζάρι, έχει μια πολύ μοναδική επίδραση στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο και νιτρικά άλατα, είναι ιδιαίτερα ισχυρά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αυξάνει το κάλιο και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά άλατα είναι επίσης γνωστά για την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα, που ονομάζεται επίσης αγγειοδιαστολή, που σημαίνει ότι η καρδιά μας δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να κυκλοφορήσει η ροή του αίματος.

Η Shannon Western, BSc., MSc., διατροφολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδρυτής της Ease Nutrition Therapy εξηγεί στο eatthis.com, πώς τα παντζάρια έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν την αρτηριακή πίεση: “Βρέθηκε ότι τα παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε όσους πίνουν χυμό παντζαριού. Η επίδραση του χυμού παντζαριού στην αρτηριακή πίεση παραμένει έως και τρεις μήνες μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του. Ο χυμός παντζαριού επιτρέπει απλώς την κατανάλωση περισσότερων παντζαριών σε μία μερίδα.”

Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου

Το παντζάρι, περιέχει συγκεκριμένες ίνες που τροφοδοτούν το μικροβίωμα. Τώρα, γνωρίζουμε ότι αυτές οι ίνες δρουν ως πρεβιοτικά, τα οποία αυξάνουν την ποσότητα και την ποικιλία των καλών βακτηρίων μας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά μπορεί να ενισχύσουν την επίδραση των προβιοτικών – των “καλών βακτηρίων” – στην υγεία του εντέρου μας.

Η Anya Rosen, MS, RD, LD, IFNCP, CPT, ιδρύτρια της κλινικής Birchwell, εξηγεί στο eatthis.com , γιατί συνιστά την καθημερινή κατανάλωση παντζαριών. “Τα παντζάρια είναι απίστευτα για την υγεία του εντέρου. Περιέχουν ενώσεις όπως πηκτίνη και πηκτικούς-ολιγοσακχαρίτες που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που σημαίνει ότι τρέφουν τα “καλά” βακτήρια. Άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα παντζάρια, όπως οι βεταλαΐνες και οι φαινολικές ουσίες, μπορεί να ενισχύει τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερο. Αυτό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να ενισχύσει τον εντερικό φραγμό και πολλά άλλα. Απλώς μην ανησυχήσεις αν κάνουν τα ούρα σου κόκκινα· αυτό οφείλεται στη βητακυανίνη», λέει η Rosen.

Φυσική υποστήριξη αποτοξίνωσης

Υποστηρίζουν επίσης, τη φυσική μας οδό αποτοξίνωσης – το συκώτι μας! Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του ήπατος και της αποτοξίνωσης. Συναντάμε χιλιάδες χημικές ουσίες και μόρια που μπορεί να είναι επιβλαβή για εμάς εάν συσσωρευτούν στο σώμα. Το συκώτι μπορεί να αφαιρέσει αυτές τις βλαβερές ουσίες ώστε να μην απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Η Betalain είναι η θρεπτική ουσία στα παντζάρια που είναι υπεύθυνη για την αυξημένη υποστήριξη της οδού αποτοξίνωσης. Οι βεταλαΐνες αυξάνουν την παραγωγή γλουταθειόνης, το οποίο είναι ένα ένζυμο που υποστηρίζει φυσικά την αποτοξίνωση του ήπατος. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό ένζυμο που ερευνάται για τα πάντα, από την αντιγήρανση έως τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Χαμηλότερη φλεγμονή

Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των δυνητικά επιβλαβών κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τα καρκινικά κύτταρα.

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική κατηγορία αντιφλεγμονωδών ενώσεων, καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της λειτουργία στο σώμα.

Οι βηταξανθίνες είναι ένα ζωντανό θρεπτικό συστατικό σε χρυσό ή πορτοκαλί παντζάρι. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κατηγορίας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βεταλαΐνες. Οι βεταλαΐνες είναι γνωστές για τη μείωση της φλεγμονής και την καταπολέμηση των οξειδωμένων κυττάρων που μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή.

Τακτική πέψη

Με σχεδόν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι παντζάρια, είστε σε καλό δρόμο για να καλύψετε τη συνιστώμενη ποσότητα των 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα. Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση της κανονικότητας του μπάνιου και στην πρόληψη ή διαχείριση της δυσκοιλιότητας.

Για την πέψη, αυτό είναι τεράστιο. Περισσότερες φυτικές ίνες συνδέονται με τις τακτικές συνήθειες του μπάνιου και την πρόληψη των γαστρεντερικών ασθενειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι φυτικές ίνες δρουν επίσης ως πρεβιοτικό το οποίο «τροφοδοτεί» τα υγιή βακτήρια στα έντερα μας.

Αυξημένη κυκλοφορία

Ίσως βρείτε επαγγελματίες αθλητές να διαφημίζουν τον χυμό τους από παντζάρια μετά την προπόνησή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη της αυξημένης κυκλοφορίας βοηθούν στη ροή του αίματος στους μύες που χρειάζονται επισκευή μετά από βαριές προπονήσεις. Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια είναι υπεύθυνα για την αυξημένη ροή του αίματος και τα οφέλη του.

Η διαιτολόγος Mandy Tyler, M.Ed., RD, CSSD, LD περιγράφει στο eatthis.com, πώς τα νιτρικά άλατα βελτιώνουν την κυκλοφορία μας: “Τα παντζάρια είναι πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου επηρεάζει την αγγειοδιαστολή ή την αύξηση της ροής του αίματος, και βρογχοδιαστολή, που διευκολύνει την αναπνοή.

Για τους αθλητές και τα δραστήρια άτομα, η αυξημένη ροή αίματος στους μύες που λειτουργούν μπορεί να προσφέρει ένα πλεονέκτημα απόδοσης. Το κλειδί, λέει η Tyler, είναι η κατανάλωση αρκετών διατροφικών νιτρικών για να έχετε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και οι συμπυκνωμένες μορφές, όπως ο χυμός τεύτλων ή τα παντζάρια οι βολές καταναλώνονται», καταλήγει η Τάιλερ.

Πηγή: eatthis.com

Σχετικά