Επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα: Ακολουθώντας τα βήματα του Χριστού

Από το Πραιτώριον στο Γολγοθά και από εκεί στην Αποκαθήλωση και στον Τάφο. Ιεροσόλυμα: ένα ταξίδι που ονειρεύονται χιλιάδες χριστιανοί.

Φέτος ήταν η 2η φορά που επισκέφθηκα τους Άγιους Τόπους με την ευκαιρία ενός επαγγελματικού ταξιδιού. Εμείς οι Έλληνες είμαστε τυχεροί καθώς, οι καλές μας σχέσεις με το Ισραήλ μας έχουν βοηθήσει και δεν χρειαζόμαστε βίζα, εκδίδεται δωρεάν. Φροντίστε μόνο, το διαβατήριο σας να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.

Η πτήση από Ελλάδα είναι περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά. Πριν το ταξίδι με είχαν φοβίσει ότι θα αντιμετωπίσω αυστηρό έλεγχο γιατί το διαβατήριο μου είχε σφραγίδες από αραβικά κράτη (ως δημοσιογράφος παρευρίσκομαι σε διεθνή συνέδρια Υγείας). Ευτυχώς ήμουν τυχερή και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Επίσης, δεν μου σφράγισαν το διαβατήριο, απλά κόλλησαν ένα μικρό κίτρινο αυτοκόλλητο απέξω (γιατί και τα αραβικά κράτη έχουν πρόβλημα αν στο διαβατήριο σου έχεις σφραγίδα από το Ισραήλ). Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που θα σας κάνουν. Δεν σηκώνουν αστειάκια εκεί, απαντάμε σοβαρά και to the point σε ό,τι μας ρωτήσουν, δηλαδή τους λόγους που επισκεπτόμαστε τη χώρα, πόσο θα μείνουμε, ποιους θα συναντήσουμε κ.λπ.

Η διαδρομή από Τελ Αβίβ προς τα Ιεροσόλυμα είναι περίπου 130 χιλιόμετρα και με ταξί ή το τρένο ή το λεωφορείο περίπου 50 λεπτά της ώρας. Αποτελεί μια μεγάλη έκπληξη γιατί είναι καταπράσινη διαδρομή. Όπως μάθαμε, σε κάθε γέννηση παιδιού ακολουθούν την παράδοση και φυτεύουν ένα δέντρο. Το παιδί με τη σειρά του φυτεύει ένα άλλο, το οποίο πρέπει να φροντίζει για πάντα, ενώ κάθε εθνικό γεγονός γιορτάζεται με δενδροφυτεύσεις. «Όταν μπείτε στη γη (της Χαναάν) θα φυτέψετε κάθε δέντρο, για τροφή» είπε ο Μωυσής στο λαό του Ισραήλ, κι αυτοί το εφαρμόζουν!

  • Φροντίστε να έχετε κλείσει δωμάτιο στην πόλη και καλό θα είναι να μην κουβαλήσετε μαζί σας βαριές βαλίτσες με ροδάκια και ασήκωτες γιατί τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν ασανσέρ.
  • Επίσης αποφύγετε τα τακούνια και ντυσίματα εξόδου κ.λπ. Πρόκειται για μία πόλη πιστών. Όχι σορτσάκια, βερμούδες, μίνι φούστες, τιράντες και εξώπλατα. Ντυθείτε σεμνά και προτιμήστε αναπαυτικά παπούτσια περιπάτου, μποτάκια στρωτά ή αθλητικά. Ακόμα και οι μπαλαρίνες είναι κουραστικές μέσα στην παλιά πόλη και για σανδάλια… ούτε λόγος γιατί δεν θα έχετε σταθερότητα στο περπάτημα.
  • Προσοχή σε περιοχές που ζουν οι συντηρητικοί Ορθόδοξοι Εβραίοι ή οι Ultra Orthodox όπως τους αποκαλούν. Οι κύριοι φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλό καπέλο, ενώ έχουν δύο τούφες μαλλιά που κατεβαίνουν από τους κροτάφους, ενώ οι κυρίες φορούν πάντα φούστα κάτω από το γόνατο και έχουν καλυμμένους τους αγκώνες. Στις περιοχές τους πρέπει να είστε ντυμένοι ευπρεπώς, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να σας φτύσουν ή να σας πετάξουν αυγά και ντομάτες.

Το προσκύνημα στην πόλη των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού, στην «Πόλη της Ειρήνης» του βασιλιά Δαβίδ και στον ιερό τόπο όπου ο Μωάμεθ αναλήφθηκε στους ουρανούς ξεκινά…

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι 3.000 χρόνων, μολονότι το σημερινό χωροταξικό σχέδιό της, χρονολογείται κυρίως στη βυζαντινή περίοδο. Περιβάλλεται από τοίχος του 16ου αιώνα και είναι χωρισμένη σε 4 τομείς: τον Εβραϊκό, τον Μουσουλμανικό, τον Χριστιανικό και τον Αρμένικο. Θα δείτε πλήθος κόσμου από όλες τις θρησκείες και τις εθνικότητες και η ατμόσφαιρα που επικρατεί δύσκολα περιγράφεται. Μη σοκαριστείτε όταν θα αντικρύσετε χιλιάδες στρατιώτες, νεαρά κορίτσια και αγόρια με τα όπλα στα χέρια. Θεωρείται μεγάλη τιμή να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία εκεί, οπότε αφήνουν για λίγους μήνες τις υποχρεώσεις τους σε όποια χώρα κι αν ζουν και πηγαίνουν στο Ισραήλ για το λόγο αυτό.

Περάσαμε στην παλιά πόλη με τις 7 πύλες της, την πύλη της Τζάφα, την πύλη της Δαμασκού, την πύλη του Ηρώδη, τη πύλη των Λεόντων κ.λπ. Ανατολικά και νότια της παλιάς πόλης βρίσκονται το Όρος των Ελαιών και το Όρος Σιών.

Ξεκινήσαμε περπατώντας την οδό του Μαρτυρίου, το δρόμο που περπάτησε ο Χριστός πηγαίνοντας στο Γολγοθά, προσκυνώντας στον Οίκο Ιωακείμ και Άννης και στο Πραιτώριον, τη φυλακή του Χριστού και καταλήξαμε στο Ναό της Αναστάσεως.

Συγκεκριμένα, αριστερά και πίσω από το παρεκκλήσι των Κλαπών υπάρχει ένα μικρό τρίχωρο δώμα με χαμηλή οροφή, η «Φυλακή του Χριστού». Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία προήλθε επειδή ο Χριστός και οι ληστές κρατήθηκαν εκεί πριν οδηγηθούν στη Σταύρωση. Μια άλλη αναφέρει ότι στο σημείο αυτό έπεσε λιπόθυμη η Παναγία όταν αντίκρισε τον Ιησού σταυρωμένο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Ιησούς ανεβαίνοντας, έκανε 14 στάσεις. Σε μια από αυτές ακούμπησε το χέρι του στον τοίχο για να ξαποστάσει και άφησε το αποτύπωμα της παλάμης του στον τοίχο.

https://1fd416ac54b520901db217f9d8d834f5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Μπαίνοντας στην Άγια Πόρτα μας συνεπήρε ένα δέος
Συνεχίζοντας το μαρτυρικό δρόμο του Ιησού, με το που θα μπείτε από την Αγία Πόρτα, να ανεβείτε τα σκαλοπάτια στο δεξί σας χέρι προς το σημείο της Σταύρωσης. Από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες για τους προσκυνητές είναι η άνοδος στο λεγόμενο Κρανίον Τόπον, ο οποίος επικράτησε να λέγεται στα εβραϊκά Γολγοθάς, όπου συντελέστηκε το μυστήριο της Θείας Οικονομίας και σφραγίστηκε η Καινή Διαθήκη με το αίμα του Ιησού Χριστού.

Σήμερα, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Καθολικού, όπου το ορθόδοξο παρεκκλήσι διακρίνεται για την εξαιρετική διακόσμηση και την επιβλητικότητά του. Θα βρεθείτε μπροστά στο σημείο που ο Χριστός σταυρώθηκε. Ο χώρος είναι στολισμένος με πολύτιμα κειμήλια και εικόνες. Θα κατεβείτε από την άλλη μεριά ώστε να προσκυνήσετε μπροστά στο σημείο της Αποκαθήλωσης. Στο σημείο που ακούμπησαν το σώμα του Κυρίου και το ετοίμασαν για να μπει στο Τάφο του.

Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στο βάθος για προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο, την ιερότερη απ’ όλες τις χριστιανικές τοποθεσίες. Προετοιμαστείτε για μεγάλη αναμονή. Χιλιάδες επισκέπτες περιμένουν να μπουν μέσα και χωράει μόλις και μετά βίας 3-4 άτομα κάθε φορά. Να θυμίσουμε ότι ο Πανάγιος Τάφος άνοιξε και πάλι μετά από εργασίες αναστήλωσης. Για δεκαετίες, αρχαιολόγοι και θεολόγοι συζητούν κατά πόσον ο Πανάγιος Τάφος είναι τελικά ο τόπος όπου ο Χριστός θάφτηκε και αναστήθηκε, αφού πρώτα σταυρώθηκε. Ο τάφος έχει σφραγιστεί με μάρμαρο από το 1500, προκειμένου να μην μπορούν οι επισκέπτες να πάρουν τα κειμήλια που υπάρχουν. Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες σήκωσαν το μαρμάρινο αυτό κάλυμμα ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι που μόνο δέος μπορεί να δημιουργήσει. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το νεκρικό κρεβάτι (μια πλάκα από ασβεστόλιθο) που τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά τη Σταύρωση, αλλά και μια δεύτερη, γκρίζα μαρμάρινη πλάκα με Σταυρό, που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους.

Ακριβώς μπροστά στον Πανάγιο Τάφο είναι ο Ναός της Αναστάσεως. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου του Ναού είναι τρεις κολώνες. Η μεσαία είναι σκισμένη κι από εκεί λέγεται πως βγήκε το Άγιο Φως, όταν το 1579 οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον τότε Πατριάρχη να μπει στο Ναό της Αναστάσεως για να το πάρει. Αργά το βράδυ λοιπόν του Μεγάλου Σαββάτου εκείνης της χρονιάς, η κολόνα σκίστηκε προς έκπληξη των Τούρκων στρατιωτών και από μέσα της βγήκε το Άγιο Φως το οποίο ο Πατριάρχης αμέσως έδωσε στους πιστούς που ήταν μαζεμένοι στο προαύλιο του Ναού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Αγία Πόρτα παραμένει κλειστή και τα κλειδιά κρατούν με κληρονομικό δικαίωμα θυρωροί Μουσουλμάνοι από συγκεκριμένη οικογένεια. Κάθε φορά που η Πύλη πρέπει να ανοίξει, ειδοποιείται ο θυρωρός ο οποίος φυλάσσει την Πύλη μέχρι το πέρας των τελετών. Για το επίσημο άνοιγμα και κλείσιμο, όμως, απαιτείται η παρουσία του Έλληνα πορτάρη. Αξίζει να μείνετε μέχρι το απόγευμα που δύει ο ήλιος να δείτε την ιεροτελεστία του σφραγίσματος της Αγίας Πόρτας.

Βγαίνοντας από τον τόπο μαρτυρίου του Ιησού Χριστού, αν προχωρήσετε λίγο θα βρεθείτε στο γνωστό Τείχος των Δακρύων, το οποίο αποτελεί έναν από τους ιερότερους βωμούς για τους Ιουδαϊστές.

Η εξερεύνηση σας θα συνεχιστεί στο Όρος Σιών που έχει ταυτιστεί με τη Γη της Επαγγελίας. Εκεί θα δείτε τον Τάφο του Δαυίδ, την Πατριαρχική Σχολή και το Υπερώο, μέρος όπου λέγεται ότι έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος.

Θα κατεβείτε στην άλλη μεριά και θα βγείτε από την πύλη των Λεόντων στη Γεσθημανή στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι από τα παλαιότερα χτίσματα των Ιεροσολύμων, χτισμένο από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. Θα πρέπει να κατεβείτε τα 48 πέτρινα σκαλοπάτια για να μπείτε στον κυρίως χώρο του Ναού. Αριστερά είναι ο τάφος του Ιωσήφ, συζύγου της Παναγίας και δεξιά ο τάφος των γονέων της, Ιωακείμ και Άννας. Στο κέντρο του Ναού βρίσκεται ο Τάφος της Θεοτόκου, ενώ από πίσω, είναι τοποθετημένη η ξακουστή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. 

Μέσα στην παλιά Πόλη θα δείτε και κάποια άλλα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής όπως τον Πύργο του Δαβίδ, το φρούριο δηλαδή που είναι χτισμένο στην ακρόπολη, το Θόλο του Βράχου που είναι ένας πανέμορφος και πολύ σημαντικός ναός για τον ισλαμικό λαό, το όρος των Ελαιών όπου σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων έλαβε χώρα η Ανάληψη του Κυρίου, και τέλος το τέμενος του Αλ Ακσά που βρίσκεται κτισμένο στο σημείο όπου βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα.

Αν έχετε μέρες, επισκεφθείτε τη Γαλιλαία, τη Ναζαρέτ και την Κανά ακόμα και την υπέροχη Νεκρά Θάλασσα, ενώ μια στάση στην αρχαιότερη πόλη του κόσμου την Ιεριχώ είναι απαραίτητη… από εκεί ξεκίνησαν όλα. Επίσης, μην φύγετε χωρίς να περάσετε μία βόλτα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος

Tips

  • Το νόμισμα είναι το νέο Σέκελ (Israeli New Shekel).
  • Συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο ή στα διάφορα exchange σημεία. Σχεδόν όλες οι κάρτες γίνονται δεκτές αλλά πριν τις χρησιμοποιήσετε ενημερωθείτε για τις επιπλέον χρεώσεις της τράπεζάς σας.
  • Για να πάτε στην πόλη από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε το τρένο που σταματά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Tel Aviv Savidor.
  • Αν προτιμήσετε λεωφορείο, πάρτε από το αεροδρόμιο τη γραμμή 5 των λεωφορείων Egged μέχρι τη διασταύρωση El Al του Road 40 και μετά συνεχίστε με όποια αστική γραμμή λεωφορείου εξυπηρετεί για το σημείο που θέλετε να αποβιβαστείτε στο Τελ Αβίβ. Επίσης, τα ταξί είναι πολύ εξυπηρετικά και διαθέτουν ταξίμετρο. 
  • Επιπροσθέτως, υπάρχει και το Sherut είναι ένα είδος μίνι βαν-ταξί το οποίο μοιράζεσαι με άλλα 8-10 άτομα. Μπορείς να φτάσεις γρήγορα και οικονομικότερα στον προορισμό σου, απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες ένα κανονικό ταξί. Πραγματοποιεί και διαδρομές από πόλη σε πόλη, διαδρομές μέσα στην ίδια την πόλη και τέλος, διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο από τα Ιεροσόλυμα και τη Χάιφα.
  • Από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα, το κόστος με το Sherut είναι περίπου 64 Shekel/15 ευρώ και με το κανονικό λεωφορείο σαν τα δικά μας ΚΤΕΛ είναι ακόμα πιο φθηνά. Στο Sherut, αλλά και στο λεωφορείο, μπορείτε να καθίσετε όπου θέλετε και να πληρώσετε μετά, αφού ο μπροστινοί σας «στέλνουν» τα χρήματα για το εισιτήριο στον οδηγό, χτυπώντας ελαφριά στον ώμο του μπροστινού συνεπιβάτη (aka poking). Από χέρι σε χέρι λοιπόν, φτάνουν τα χρήματα στον οδηγό ο οποίος στέλνει τα ρέστα πίσω με τον ίδιο τρόπο. Έχει πολύ πλάκα όλο αυτό αλλά έτσι μετακινήστε γρήγορα και φθηνά παντού.
  • Στα Ιεροσόλυμα υπάρχει και το τραμ που περνά από όλη την πόλη και είναι πολύ εξυπηρετικό.
  • Τα Ιεροσόλυμα είναι προορισμός για όλο το χρόνο. Απλώς λάβετε υπόψη τις διακοπές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με τις γιορτές Rosh Hashanah, Yom Kippur και Sukkot, οπότε ένα μεγάλο μέρος της πόλης κατεβάζει ρολά.
  • Από το αεροδρόμιο προς τα Ιεροσόλυμα υπάρχει και η επιλογή λεωφορείου και τρένου που πάει απευθείας. Όμως προσοχή, την Παρασκευή τα δρομολόγια σταματούν στις 6 το απόγευμα και ανοίγουν πάλι την Κυριακή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάρετε ταξί.
  • Η Παρασκευή από το μεσημέρι και μετά και το Shabbat/Σάββατο είναι θρησκευτικές αργίες, οπότε φροντίστε να μην χρειάζεστε να μετακινηθείτε αυτές τις δύο μέρες γιατί θα βρείτε δυσκολίες. Μάλιστα, το Σάββατο καταστήματα και επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Κάπου εδώ κλείνω την πρώτη περιπλάνηση στα Ιεροσόλυμα. Η καρδιά μας και το μυαλό μας γύρισαν πίσω, στα μαθητικά μας χρόνια, σε όλα αυτά που διδαχθήκαμε στο σχολείο, στις ιστορίες της γιαγιάς και του παππού κάθε Πάσχα στο χωριό. Βιώσαμε συνταρακτικά συναισθήματα και μάθαμε ένα πράγμα: είτε πιστεύεις, είτε όχι, στα Ιεροσόλυμα ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ! Η επόμενη περιπλάνηση μας θα είναι στη Βηθλεέμ και στον Ιορδάνη ποταμό!

clickatlife.gr

ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
anthiangelopoulou@gmail.com 

Σχετικά