Καταστροφικό το πέρασμα της Ariel από την Βόρειο Ελλάδα

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Ariel από την Βόρειο Ελλάδα. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στην Πιερία, και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκδική, στις Σέρρες, στην Ημαθία και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η Πυροσβεστική κλήθηκε σε δεκάδες περιπτώσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και κοπή δέντρων, ενώ οι ζημιές στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών έκαναν πολύ δύσκολη και επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συνολικά 146 κλήσεις έλαβε μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κεντρική Μακεδονία για περιστατικά που συνδέονται με την κακοκαιρία Ariel. Απ’ αυτές οι 104 αφορούσαν την Πιερία, όπου η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ συνεργεία της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε εκατό περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων. Τα υπόλοιπα τέσσερα περιστατικά στον ίδιο νομό συνδέονταν με μεταφορές ατόμων από εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε ασφαλή σημεία. Στην Κατερίνη σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το ύψος του νερού έφτασε το μισό μέτρο. Οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο ακόμη είναι αδύνατες.

Στο νομό Θεσσαλονίκης η Πυροσβεστική έλαβε 33 κλήσεις, εκ των οποίων μία για άντληση υδάτων, 24 για κοπές δέντρων και οκτώ για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πέντε κλήσεις έγιναν στην Ημαθία και αφορούσαν όλες αντλήσεις υδάτων, μία στις Σέρρες για τον ίδιο λόγο και τρεις στο νομό Χαλκιδικής (εκ των οποίων δύο για κοπές δέντρων και μία για άντληση υδάτων).

Το οδικό δίκτυο είναι απροσπέλαστο σε αρκετά σημεία στην Πιερία και στην Χαλκιδική. 

Στην Πιερία προβλήματα παρατηρούνται:

-στο 12o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Άγιου Σπυρίδωνα

-στο 1o χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βροντούς – Καρίτσα

-στο δημοτικό οδικό δίκτυο Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής

Στη Χαλκιδική προβλήματα υπάρχουν:

-στο 1o χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων

-στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Μεγάλης Παναγίας

-στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου

-στην ανώνυμη δημοτική οδό εντός οικισμού Σίβηρης

Μήνυμα του 112 στη Λήμνο

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Λήμνου προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έως τις πρώτες βραδινές ώρες στην περιοχή τους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) έως τις πρώτες βραδινές ώρες στη Λήμνο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena».

Η βροχή που έπεφτε αδιάκοπα από το βράδυ της Τετάρτης έως και το μεσημέρι έχει μετατρέψει σε ποτάμια τους δρόμους του νησιού, δυσκολεύοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων. 

Σχετικά