Μόνο υπό όρους θα δεχτεί η Μόσχα να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους τον τερματισμό των εχθροπραξιών είπε την Παρασκευή (2/12) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η «κόκκινη γραμμή» της Ρωσίας, όπως εξήγησε ο Πεσκόφ, είναι η αναγνώριση από την Δύση των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία.
Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δέχεται το αίτημα της Δύσης να αποχωρήσει από την Ουκρανία. «Ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, αλλά τονίζει ότι η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, ερωτηθείς για όσα ειπώθηκαν μεταξύ Μακρόν και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπου δήλωσε «έτοιμος να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μόνον, όμως, εφόσον δείξει τη βούλησή του να βάλει τέλος στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, και μόνο έπειτα από διαβούλευση με τους νατοϊκούς συμμάχους», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του στο προσεχές μέλλον διότι δεν έχει δείξει διάθεση να σταματήσει την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί την θέση του», κατά την διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».
Ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, διάρκειας μίας ώρας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».