Γερμανία: Πώς συνελήφθησαν οι «Πολίτες του Ράιχ» – Η επιχείρηση «Σκιά» και οι επαφές με τη Ρωσία

Η επιχείρηση «Σκιά» των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Γερμανίας κατάφερε, με χιλιάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη τη γερμανική επικράτεια, να αποσοβήσει τα σχέδια πραξικοπήματος

Ακροδεξιοί νοσταλγοί του «Ράιχ» και συνωμοσιολόγοι κατέστρωναν επί σειρά μηνών, εάν όχι ετών, σχέδια κατάληψης της εξουσίας στη Γερμανία.

Στόχος τους, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν να εισβάλουν στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο και να πάρουν την εξουσία, βάζοντας στον «θρόνο» έναν 71χρονο τριτοκλασάτο Γερμανό αριστοκράτη από τη Θουριγγία ονόματι Χάινριχ Ρόις, τον οποίο όμως η ίδια η οικογένειά του παρουσιάζει ως «μπερδεμένο γέρο».

Το πιο πιθανό είναι ότι ειδικά σε μια χώρα όπως η Γερμανία, τα μεγαλεπήβολα ανατρεπτικά τους σχέδια, που περιλάμβαναν επίσης την επαναφορά της μοναρχίας και την αλλαγή των γερμανικών συνόρων, εάν έφταναν στο σημείο να γίνουν πράξη, θα αποτύγχαναν παταγωδώς, όπως και απέτυχαν.

Τα χειρότερα σενάρια

Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί πρακτικά θα ήταν μια υπόθεση ομηρίας στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, που θα έληγε μεν με την επιβολή της τάξης αλλά και, ενδεχομένως, με θύματα.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε ίσως να επιχειρηθεί θα ήταν μια επεισοδιακή εισβολή στο γερμανικό κοινοβούλιο παρόμοια με εκείνη που είχαν επιχειρήσει οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2021.

Οι καλούμενοι «Πολίτες του Ράιχ» («Reichsbürger») παρουσιάζονται να έχουν περίπου 21.000 μέλη σε Γερμανία και Αυστρία. Τα μέλη τους δεν είναι πολλά (Γερμανία και Αυστρία έχουν μαζί πληθυσμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια) αλλά δεν είναι και λίγα, ενώ είναι διάσπαρτα σε πολλά γερμανικά κρατίδια. Μεταξύ αυτών των μελών, υπάρχουν μάλιστα και άτομα που γνωρίζουν να χειρίζονται όπλα όπως πρώην στρατιώτες.

Ωστόσο, η επιχείρηση «Σκιά» των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Γερμανίας κατάφερε, με χιλιάδες αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη τη γερμανική επικράτεια, να αποσοβήσει τα σχέδια πραξικοπήματος.

Ο «ενορχηστρωτής»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» είχε ένα «κεντρικό συμβούλιο» το οποίο συνεδρίαζε τακτικά από τον Νοέμβριο του 2021 με βασικό θέμα τον συντονισμό των ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπής του πολιτεύματος.

Υπεύθυνος του σχεδιασμού ήταν ο Rüdiger von P., ο απόστρατος αξιωματικός, ενώ ο πρίγκιπας Χάινριχ ΙΓ΄ σχεδίαζε τη μελλοντική πολιτική τάξη της Γερμανίας. Η ομάδα είχε ακόμα αρχίσει να προτείνει υπουργούς για τη μεταβατική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, στην οποία ένας από τους υπόπτους, πρώην βουλευτής της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), επρόκειτο να αναλάβει χρέη ομοσπονδιακής υπουργού Δικαιοσύνης.

Η ομάδα ήταν πεπεισμένη ότι η σύγχρονη Γερμανία διοικείται από συνωμότες του «βαθέος κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, επίκειτο επέμβαση της «Συμμαχίας» τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μια μυστική κοινότητα που «θα φέρει την απελευθέρωση».

«Τα πάντα θα ανατραπούν: οι σημερινοί εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και οι ανώτεροί τους θα βρεθούν στο εδώλιο στη δίκη της “Νυρεμβέργης 2.0″» δήλωσε ένας από τους υπόπτους σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram πριν από την έναρξη των επιδρομών της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες της Die Zeit.

Αν και οι ύποπτοι πίστευαν ότι οι στόχοι τους μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και βία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς δεν είναι σαφές εάν η ομάδα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει υπολογίσιμο οπλοστάσιο. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους είναι πρώην μέλη του στρατού και θεωρούνται ύποπτοι ότι αφαίρεσαν παρανόμως όπλα από το απόθεμα του στρατού κατά τα χρόνια της θητείας τους, ενώ άλλοι κατέχουν άδειες όπλων.

«Η Ρωσία κεντρικός συνομιλητής»

Μετά την ανατροπή του πολιτεύματος, η ομάδα είχε οραματιστεί την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους. «Προς το παρόν, η Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν αποκλειστικά ο κεντρικός συνομιλητής γι’ αυτές τις διαπραγματεύσεις» ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ενώ ο Χάινριχ ΙΓ΄ είχε κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη Μόσχα, οι εισαγγελείς είπαν ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι συνομιλητές του αντέδρασαν θετικά στην προσέγγισή του». Επισημαίνεται ακόμα ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Χάινριχ ΙΓ΄, Βιτάλια Μπ., είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο «απορρίπτει κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία», σύμφωνα με την Tagesspiegel, μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος και πληροφοριών για επαφές με τις ρωσικές Αρχές.

Σχετικά