Σεισμός: Νέα επιτροπή που θα συνεδριάζει ανά 10ημερο – Ανησυχία Λέκκα για διέγερση στις Αλκυονίδες

Μία νέα πενταμελής επιτροπή συγκροτήθηκε με σκοπό την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου από σεισμό, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον Realfm, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση όπως είναι οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

«Ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Γιατί δημιουργήθηκε η νέα σεισμική επιτροπή
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αναφορικά για τη νέα σεισμική επιτροπή που συγκροτήθηκε ανέφερε: «Η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δυστυχώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η επιτροπή αυτή απαρτίζεται πλέον από 5 άτομα, τα οποία είναι ευκίνητα, θα παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, θα ενημερώνουν την πολιτεία, θα ενημερώνουν τους φορείς».

«Αυτή η επιτροπή είναι επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και σεισμικής διακινδύνευσης. Η επιτροπή συστήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες και έχουμε ήδη συνεδριάζει. Θα συνεδριάζουμε κάθε 10 ημέρες περίπου. Από τα αρμόδια όργανα θα ζητηθούν κάποιες παρεμβάσεις γενικότερου χαρακτήρα», κατέληξε.

Σχετικά