Ένα νέο μέτρο για την ενίσχυση των νοικοκυριών κατά της ακρίβειας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού με εισόδημα ως 24.000 ευρώ για ζευγάρι (με προσαύξηση κατά 5.000 για κάθε παιδί) σε καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία, κλπ).
Όπως είπε, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ, και ότι καλύπτει το 85% των νοικοκυριών της χώρας.
Αναλύοντας το μέτρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει τη μορφή μια ψηφιακής πιστωτικής κάρτας, όπως το «fuel pass», στην οποία θα αντιστοιχούν ως 220 ευρώ το μήνα κατ’ άτομο, με προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε άλλο άτομο, ως το ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι ο ι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% και τόνισε ότι «αν συνυπολογίζουμε ότι το “καλάθι του νοικοκυριού” έχει μειώσει το κόστος, o συνδυασμός του μέτρου θα ωφελήσει τετραμελή οικογένεια με 120 ευρώ το μήνα».
«Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022»
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος εκτός μνημονιακής εποπτείας και υπογραμμίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει σχεδόν διπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης -«στη διεθνή ύφεση απαντάμε με ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά-, ενώ επισήμανε ότι από το 2023 η χώρα μπαίνει σε πρωτογενή πλεονάσματα κάνοντας ορατό το δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα.
Απαντώντας, δε, στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικών για τους «λίγους», ο Κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. Αυτό αφορά τους λίγους κ. Τσίπρα; Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ωφελεί λίγους; Όταν καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, ευνοούμε τους λίγους κ. Τσίπρα ή την μεσαία τάξη;», ενώ επισήμανε ότι «δύο φορές χορηγήθηκε έκτακτη ενίσχυση στους πιο ευάλωτους. Για την ανάσχεση του αυξημένου κόστους ζωής διοχετεύτηκαν 15,1 δισ. ευρώ με στοχευμένες ενέργειες. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το κράτος στέκετε δίπλα τους απέναντι στο άγχος του κόστους ρεύματος και των καυσίμων».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν είμαι εδώ να ωραιοποιήσω μια κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Το ενεργειακό κόστος πολιορκεί τις επιχειρήσεις. Όμως εδώ και 15 μήνες η πολιτεία αποδεικνύει ό τι είναι δίπλα στην κοινωνία. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν» και είπε ότι «άλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. 1,4 δισ. ευρώ παρακρατήθηκε από τους παραγωγούς ενέργειας. Με βάση τον αλγόριθμό της ΡΑΕ υπολογίστηκε το ύψος υπερεσόδων. Πείτε μου άλλη χώρα που έκανε ότι κάναμε εμείς. Τον μηχανισμό αυτό τον απαξιώσατε. Ο μηχανισμός αυτόματης παρακράτησης των κερδών στην πηγή υιοθετήθηκε από άλλες χώρες».
Υπερασπίστηκε, δε, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», λέγοντας ότι «δεν είναι πανάκεια η μέθοδος, όμως έχει ρίξει τις τιμές. Έχει επιτρέψει να έρθει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός στα Σούπερ-Μάρκετ. Νομίζετε ότι δεν νοιάζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αυτή η διαδικασία;» και επισήμανε ότι «γνωρίζουν οι πολίτες ότι όλα αυτά γίνονται σε περιβάλλον αξιοπρέπειας που εξασφαλίζουν επιλογές για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων μέσα σε δύο μήνες. Πρόκειται για πραγματικότητα αυτή που σας περιγράφω και το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Το αυτονόητο κάναμε».
«Κατασκοπευτικό σήριαλ» οι παρακολουθήσεις
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός (αυξήσεις στις συντάξεις, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή επιδόματος 250 ευρώ στους πιο ευάλωτους, κλπ), σημειώνοντας δηκτικά ότι «καταλαβαίνω ότι τα μέτρα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα προκαλούν στην αντιπολίτευση κάποιου είδους δυσθυμία. Δεν αντιλαμβάνονται πως μια δεξιά κυβέρνηση υλοποιεί τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνονται οι πολίτες», ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος για το 2023 αλλά και για την επόμενη τετραετία θα είναι η αύξηση των μισθών και το περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Όσον αφορά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για υπόθεση που διερευνά η δικαιοσύνη δεν θα αφήσω να γίνει κατασκοπευτικό σήριαλ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που προειδοποιώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να θολώσει το τοπίο με καταστροφολογία και συκοφαντία» και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δηλώσατε θαυμαστής του βελγικού τρόπου δράσης. Εκεί τηρείται το απόρρητο, ενώ εσείς δεν το θέλετε. Εκεί έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ενώ εδώ υπάρχουν ύποπτα δημοσιεύματα».
«Ρόλος σοσιάλΚαμμένου» για το ΠΑΣΟΚ
Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν διέφυγε ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «την ώρα που ο κ. Τσίπρας υποδεικνύεται υποκριτής ο αρχηγός σας ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει. Πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε Δούρειο Ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα το καταλάβατε, όταν βγήκαν οι αποκαλύψεις;» και λέγοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε και ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους. Μας είπε “η ΝΔ στην αντιπολίτευση”, άρα στην κυβέρνηση εσείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν φαντάζεστε ότι θα πάρετε 40%. Kαι εγώ θέλω να γίνω σαν τον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν γίνεται αυτό. Κάθε κόμμα μπορεί να χαράζει το δρόμο του και εγώ όμως να τονίζω αυτές τις παλινδρομήσεις. Από μόνο του το ΠΑΣΟΚ, μετά στο ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης και τώρα η ΝΔ στην αντιπολίτευση και εσείς σε ρόλο ενός “σοσιάλΚαμμένου”, έτσι φαντάζεστε το ρόλο σας».
Κλείνοντας, και «βάζοντας φωτιά» στη συζήτηση, ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να μη γίνει η «θλιβερή εξαίρεση» και να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά την εκτίμηση και αισιοδοξία ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη στις εκλογές.