Έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Σε ηλικία 82 ετών – Πρωταγωνίστησε στην πολιτική κρίση του ’65 – Προσπάθησε χωρίς επιτυχία να ανατρέψει τη χούντα των συνταγματαρχών – Αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του ’74 με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία στην Ελλάδα

Έφυγε απόψε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική του «Υγεία», μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο άνθρωπος που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως “βασιλιάς δίχως βασίλειο”. Ο ίδιος, πάντως, συνήθιζε να λέει ότι «δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα». Αργότερα, σε μία σπάνια συνέντευξή του είχε εμφανιστεί πιο χαλαρός με το όλο ζήτημα. «Δεν με ενοχλεί το τέως. Όλοι είμαστε τέως κάτι…»

075_koutsokostas-notitle211025_npfQO
Οκτώβριος 2021. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μαζί με την Άννα Μαρία και τον εγγονό του Κωνσταντίνο Αλέξιο

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στο σπίτι της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό. Ήταν ο μοναδικός γιός του πρίγκιπα Παύλου Α′ και μετέπειτα Βασιλιά και της Φρειδερίκης. Την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί η γέννηση του νέου πρίγκιπα. Λίγους μήνες αργότερα βαπτίστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις.

000_1CT1KF
Ιούλιος 1956, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Κάϊρο, όπου και είχε καταφύγει η βασιλική οικογένειά, έχοντας διαφύγει με μυθιστορηματικό τρόπο λίγο μετά μετά από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης. Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν από τα γεννοφάσκια του διάδοχος. Αυτό προέκυψε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του θείου του Γεώργιου Β΄. Ο τελευταίος έφυγε από την ζωή την 1η Απριλίου του 1947 από ανακοπή καρδιάς. Αν και είχε παντρευτεί τη πριγκίπισσα της Ρουμανίας Ελισάβετ δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά και χώρισαν.

glixburg-2
O Κωνσταντίνος το 1964, έφιππος και φορώντας τα βασιλικά παράσημα, από το εξώφυλλο του περιοδικού «Εικόνες»

Σχετικά