Δ. Κουτσούμπας στη ΛΑΡΚΟ: Συνεχίστε τον αγώνα, το ΚΚΕ είναι δίπλα σας-BINTEO

Στη σύσκεψη Σωματείων και φορέων που διοργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Η ομιλία του έχει ως εξής:

Αγαπητοί εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, γυναίκες, νέοι, παιδιά και κάτοικοι της περιοχής που είμαστε σήμερα όλοι εδώ. 

Έχουμε στενούς δεσμούς μαζί σας πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Γνωρίζουμε αυτό τον τόπο από την ‘καλή και από την ανάποδη’. Διαχρονικά έχουμε δώσει μαζί αμέτρητους αγώνες και αυτό μας κάνει να νιώθουμε κομμάτι αυτής της οικογένειας.

Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν είστε όλοι ΚΚΕ. Μειοψηφία είναι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στην περιοχή. Μπορεί να μην είστε κομμουνιστές αλλά δεν είστε αντικομμουνιστές. Είστε ενωτικοί, έχετε ταξικό κριτήριο, έχετε ανεξάντλητη αντοχή, είστε πεισματάρηδες. Στα χτυπήματα ξανασηκώνεστε, δεν το βάζετε κάτω. Αυτό, εμάς τους κομμουνιστές μας κάνει να νιώθουμε τιμή πού ανταμώνουμε στους αγώνες σας.

Πριν 3 χρόνια, στην έναρξη αυτής της επίθεσης που έχετε δεχτεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ εμπιστεύτηκε τον αγώνα σας, εμπιστεύτηκε τη δύναμή σας.Κόντρα στις προβλέψεις που έκανε η Κυβέρνηση και επιτελεία άλλων αστικών κομμάτων, που έλεγαν ότι «σε έξι μήνες θα σας είχαν ξοφλήσει», το ΚΚΕ μπήκε μπροστά μαζί με πρωτοπόρους εργάτες, που δεν συμφωνάνε σε όλα μαζί μας.

 Σήμερα, τρία χρόνια μετά, υποκλίνεται σε αυτόν τον αγώνα που έχετε κάνει, όλη η εργατική τάξη. Τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Αδέλφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σώμα από το σώμα σας, ψυχή από την ψυχή σας», έχουν ακουστεί σε όλους τους χώρους εργασίας, σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της χώρας μας.

 Σαν ΚΚΕ και σήμερα, θα σας πούμε αυτό που σας είπαμε από την πρώτη στιγμή: Βαστάτε την ενότητα σας, την συσπείρωση γύρω από τα σωματεία σας! Σφίξτε τα δόντια γιατί έχετε δρόμο ακόμη και να είστε σίγουροι πως αν συνεχίσετε το δρόμο που έχετε χαράξει, δεν μπορεί να σας κουνήσει κανένας από την εργασία και από τα σπίτια σας. Η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει. Σε αυτόν το δρόμο, όπως μέχρι σήμερα, συνεχίζουμε να δηλώνουμε απλοί στρατιώτες στις αποφάσεις σας.

Έχετε τεράστια πείρα. Μην πιστεύετε τα διάφορα προεκλογικά «εάν και εφόσον» που έρχονται από «δεξιά και από αριστερά». Δεν υπάρχουν πολιτικοί μεσσίες, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Δεν χρωστάτε σε κανέναν. Είστε ακόμη μες στη ΛΑΡΚΟ και στα σπίτια του οικισμού, γιατί αγωνιστήκατε και εκφράστηκε επάνω στον αγώνα σας η αλληλεγγύη όλου του λαού. Αυτό κρατήστε το και προφυλάξτε το σαν τα μάτια σας.

Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, είναι σίγουρο ότι θα έρθουν όλοι σαν «βρεγμένες γάτες» και θα αρχίσουν τα προεκλογικά «νιαουρίσματα». Θα επιδιώξουν, να σας βάλουν σε αναμονή μέχρι τις κάλπες και μετά «μην τους είδατε…», όπως λέει ο λαός “μην τον είδατε τον Παναή”, και βέβαια δεν εννοεί τον Παναγιώτη τον Πολίτη που είναι ένας από τους επικεφαλής αυτού του αγώνα. Βάλτε οποία ονόματα θέλετε. Μην είδατε τον Κυριάκο, μην είδατε τον Αλέξη, μην είδατε τον Νικολή και πάει λέγοντας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει από τη μια μεριά ότι «είναι θέμα ημερών να ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και να γίνουν επενδύσεις, αλλά τώρα είναι οι εκλογές, και θα σας ανανεώσουμε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, γιατί δεν προλαβαίνει να γίνει η μετάβαση προεκλογικά»! «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» τους απαντάμε. Στην πραγματικότητα λέει «κι εσύ εργαζόμενε χόρτασε ανασφάλεια, να είσαι συνεχώς στο περίμενε».

Και κάποιοι άλλοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει και θα φωνάζει πως «για όλα φταίει η ΝΔ και πώς αν θα βγει κυβέρνηση αυτός με ένα άρθρο θα τα αλλάξει όλα» ή κάπως έτσι τέλος πάντων. Βεβαία, πιο χαμηλόφωνα θα πει ότι αυτά θα ισχύουν «στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αποφάσεων που έχουν παρθεί και των δυνατοτήτων που υπάρχουν»! Αυτά εντός εισαγωγικών τα έχει πει και δημόσια.

Δεν χρειάζεται σχολιασμό. Γιατί από τότε, από το «σχίσιμο των μνημονίων», πνιγήκαμε στον χαρτοπόλεμο! Από τα δημοψηφίσματα του «όχι», μας έμεινε το «ναι» στο τέταρτο μνημόνιο και γενικά επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χορτάσαμε να βλέπουμε να «βαράει τα νταούλια στις αγορές και αυτές να χορεύουν στο ρυθμό του»!

Αξιοποιήστε την πείρα πού έχει βγει μέσα από τον αγώνα σας, τον δικό σας αγώνα, και καταδικάστε όλους αυτούς πολιτικά και στην κάλπη.

Αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία τι μπορεί να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ; Την συνέχιση της λειτουργίας της; «Βαρέλι δίχως πάτο την ανέβαζε, ζημιογόνα και μη κερδοφόρα την κατέβαζε».

Υπήρχαν χίλιοι τρόποι για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της, την ανάπτυξή της, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα σας, αλλά συνειδητά προώθησέ αυτό το σχέδιο. Ενώ, κατασπατάλησε χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό, τους μισθούς σας, τα κεκτημένα σας και από τις πωλήσεις της παραγωγής, χρήματα που έφταναν και περίσσευαν για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ. Αντί να κάνει αυτά την γκρέμισε.

Έξι μήνες τώρα έχει σταματήσει παντελώς την παραγωγή σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στις 30.000 ευρώ τον τόνο.

Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να καταλάβει ότι όλα αυτά ήταν ένα συνειδητό σχέδιο έτσι ώστε σήμερα να χαρίσει τη ΛΑΡΚΟ κυριολεκτικά έναντι «πινακίου φακής»;

Τι μπορεί να πει η κυβέρνηση κοιτάζοντας σας στα μάτια; Ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας;

Μα, στις τροπολογίες που ψήφισε τα τελευταία 3,5 χρόνια για την ΛΑΡΚΟ, που δεν είναι λίγες, σε όλες, μα σε όλες, αποτυπώνει ρητά ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν γιατί είναι βαρίδια».

Τι άλλο μπορεί να σας πει κοιτάζοντας σας στα μάτια; Ότι θα σας επιστρέψει τα δώρα εορτών, το επίδομα αδείας, τους μισθούς, τα ασφαλιστήρια ζωής, ότι θα καταργήσει τις εργολαβίες, ότι θα επιστρέψει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Μα στις πολύ σωστές επιστολές των Σωματείων σας που τεκμηριωμένα θέτουν οικονομικές διαφορές, δεν αναγνωρίζει ούτε να πάρει την ευθύνη και να εφαρμόσει σωστά το νόμο που η ίδια ψήφισε, που αντί για 25% σας έχει κόψει σχεδόν 50% από το ετήσιο μισθολογικό κόστος. Απαντάει μάλιστα ότι «έχει εμπιστοσύνη στον ειδικό διαχειριστή και ότι όλα έγιναν σωστά».

Παραπέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τι μπορούν να εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ;

Δεν μιλάμε για το αν θα πρέπει η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει στο δημόσιο. Γιατί την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της την έχουν ψηφίσει και στηρίξει στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο όλοι τους.

Άλλος τον λέει «στρατηγικό επενδυτή», άλλος τον λέει «επενδυτή» σκέτο, άλλος τον λέει «μάνατζερ». Όλοι μαζί, σε όλα τα μνημόνια και τις κατευθύνσεις, δήλωσαν με την ψήφο τους απλοί στρατιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με την πολιτική τους ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και την πολιτική τους ως αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, έχουν αναδειχτεί άξιοι υπερασπιστές των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο καθένας τους, οπότε κυβέρνησε, με υπερβάλλοντα ζήλο υπερασπίστηκε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, πρότεινε, ψήφισε και έδρασε προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχει καταθέσει δύο τροπολογίες και ένα σχέδιο νόμου. Ούτε μία δεν στήριξαν. Ούτε για «τα μάτια του κόσμου» δεν είπαν το απλό, «δεν συμφωνούμε σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά όσα αφορούν τα εργασιακά, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας, την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και της ανάπτυξής της, θέλουμε να συζητηθεί στη Βουλή».

Ρωτήστε τους. Γιατί δεν το έκαναν;

Δεν το έκαναν γιατί οι δεσμεύσεις που δίνουν αυτά τα κόμματα στο κεφάλαιο είναι καθημερινές. Όχι μόνο δεν τολμούν να κατεβάσουν ή να στηρίξουν μία τροπολογία που είναι υπέρ των εργαζομένων, αλλά όλους τους νόμους που αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου από κοινού τους έχουν ψηφίσει, αν όχι επί της αρχής, τα περισσότερα άρθρα αυτών. Μόνο ο αγώνας ο δικός σας, η ενότητα σας, αποτελεί πραγματικό αποκούμπι.

Σήμερα δεν πρέπει να εγκλωβιστείτε στην «αναμονή των εκλογών και του ερχομού του επενδυτή».

Γνωρίζουμε ότι σε κανέναν σας δεν είναι αρκετό η παράταση της ανασφάλειας με μία ακόμη δίμηνη ή τρίμηνη η πεντάμηνη σύμβαση. Γνωρίζουμε ότι κανένας σας συμβιβάζεται με τα προγράμματα ανεργίας, ή της κοινωφελούς εργασίας. Συνεχίστε να τραβάτε μπροστά. Όλη η εργατική τάξη είναι μαζί σας, έχετε το δίκιο με το μέρος σας. Σας σκιάζονται κυβερνήσεις και επενδυτές.

Είναι η ώρα να διεκδικήσετε με όρους αντεπίθεσης. Είναι η κατάλληλη ώρα να πιέσετε ακόμη πιο δυναμικά και να είστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί έτσι ώστε να πάρετε πίσω αυτά που σας έχουν κλέψει.

Σας ανήκουν, είναι ο μόχθος σας. Συνεχίστε αυτό τον αγώνα και μη φοβάστε, το ΚΚΕ είναι δίπλα σας. Παράλληλα με τον αγώνα βγάλτε συμπεράσματα και δώστε και πολιτική απάντηση.

Σας κοιτάμε στα μάτια και σας μιλάμε από καρδιάς. Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ για να υφαρπάξουμε την ψήφο και μετά «μην τον είδατε τον Παναή».

Είμαστε κάθε μέρα εδώ και ερχόμαστε μέσα από μία μακροχρόνια, σταθερή, συνεπή και έντιμη γνωριμία μεταξύ μας. Με αυτό το θάρρος θα συνεχίζουμε να ερχόμαστε, ανεξάρτητα με το αν μας ψηφίζετε ή όχι, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας.

Με αυτή την τιμή που νιώθουμε απέναντι σε αυτή τη σχέση που έχουμε μεταξύ μας, παίρνουμε το θάρρος και απευθυνόμαστε σαν αδερφός απέναντι σε αδελφό και σας λέμε:

Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, αλλά όλοι γνωρίζετε ότι η στήριξη του ΚΚΕ είναι και δική σας δύναμη. Όλοι γνωρίζετε πως αν σήμερα στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα και οποιοδήποτε αγώνα έχοντας 15 βουλευτές, θα το κάνουμε και αύριο, με όσους και να έχουμε αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι πιο δυναμική, θα είναι πιο μεγάλη, θα φέρνει περισσότερα αποτελέσματα, αν οι βουλευτές του ΚΚΕ γίνουν 30, 40, 50.

Η ΛΑΡΚΟ έχει προοπτική. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ. Μπορεί να εξασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της και η παραπέρα ανάπτυξη της προς όφελος των εργαζομένων και όλου του λαού. Αλλά αυτό απαιτεί μία άλλη πολιτική, μία άλλη οικονομία, μία εξουσία που θα την ασκείτε εσείς οι ίδιοι, που θα την ελέγχετε εσείς οι ίδιοι.

Σε αυτό τον δρόμο ανάπτυξης το ΚΚΕ θέτει την πρότασή του για τη ΛΑΡΚΟ παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχει αυτή σήμερα.

Η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να αναπτύξει ολοκληρωμένα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της ΛΑΡΚΟ. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένα αποδείξει με στοιχεία, επανειλημμένα ότι η ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο.

Η πρότασή μας απαλλάσσει τη ΛΑΡΚΟ από τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΕΕ και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Γιατί είναι βασισμένη στις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής, και έτσι θα σχεδιάζονται και θα αξιοποιούνται οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η πρότασή μας συνδυάζει την τεχνογνωσία της έμπειρης εργατικής τάξης, όπως εσείς, με την επιστημονική έρευνα. Οδηγεί σε νέες μεθόδους επεξεργασίας, παραγωγής και αξιοποίησης όλων των ορυκτών πόρων.

Η σχέση αυτή θα τροφοδοτεί την επιστημονική έρευνα, όσο και την παραγωγή νικελίου και των προϊόντων του.

Το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ δεν θα πωλείται απλά σαν σιδηρονικέλιο όπως σήμερα, αλλά κυρίως θα αξιοποιείται για την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. Θα τροφοδοτεί μια σειρά από βιομηχανικές μονάδες, αναπτύσσοντας τόσο τις ανάγκες σε νικέλιο και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, όσο και τη βιομηχανική παραγωγή στο σύνολό της.

Με την καθετοποίηση και την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα καθώς και κραμάτων με νικέλιο, θα αναπτυχθεί ταυτόχρονα βιομηχανία παραγωγής μέσων παραγωγής, όπως στην κατασκευή μηχανουργικών ειδών, στην χημική βιομηχανία και αλλού.

Θα δοθεί η δυνατότητα να παραχθεί νικέλιο και κοβάλτιο για σταθερές μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Τα παραπροϊόντα, όπως η σκουριά, θα αξιοποιούνται για να εξυπηρετήσουν μια σειρά τομείς της παραγωγής, όπως των ναυπηγείων ή των κατασκευών.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για ανοιχτή και βιώσιμη ΛΑΡΚΟ, με διασφάλιση όλων των εργαζομένων, όπως και η τροπολογία- προσθήκη για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους και οι δεκάδες, εκατοντάδες παρεμβάσεις μας στη βουλή και ευρωβουλή, δείχνουν το δρόμο, απαντούν στο ερώτημα, ποιος είναι με τους εργάτες και ποιος με το κεφάλαιο.

Μην περιμένετε κάποιους πολιτικούς Μεσσίες. Δεν υπάρχουν τέτοιοι σωτήρες. Είμαστε σίγουροι, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής με ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ.

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορεί χωρίς αφεντικά! Αυτό είναι το σύνθημα μας. Καλή δύναμη και υγεία!

Σχετικά