Πλιακοστάμος: Το τραγικό γεγονός της απώλειας της 50χρονης στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Ο γενικός χειρούργος του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, κ. Κωνσταντίνος Πλιακοστάμος, με ανάρτηση στο fb αναφέρθηκε στον θάνατο της 50χρονης που διακομίσθηκε σε βαρύτατη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ.Πλιακοστάμου

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ 50 ΧΡΟΝΗΣ

Την ημέρα της 7ης Ιανουαρίου 2023 δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Η 50χρονη διακομίστηκε σε βαρύτατη κατάσταση εν μέσω σηπτικού σοκ. Εξέτασα προσωπικά την ασθενή και βεβαιώνω ότι επρόκειτο για κατάσταση η οποία είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες πιο πριν αλλά για άγνωστους σε μας λόγους η ασθενής δεν είχε καταφύγει σε ιατρική βοήθεια. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών έγινε προσπάθεια αντιρρόπησης και διερεύνησης της παθολογίας που προκάλεσε το σηπτικό σοκ. Αυτό σημαίνει ότι στην ασθενή χορηγήθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή όπως και τα φάρμακα που λέγονται ινότροπα τα οποία συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς βαρέως πάσχοντες που αδυνατούν να υποστηρίξουν την παροχή αίματος στα διάφορα ζωτικά όργανα.

Για πολλή ώρα η πίεση της ασθενούς ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παρά τις προσπάθειές αυτό δεν αναστράφηκε ποτέ. Άμεσα υποβλήθηκε και σε αξονικές τομογραφίες όπου διαπιστώθηκαν ευρήματα ισχαιμίας του εντέρου της τα οποία παρέπεμπαν σε παθολογία θρόμβωσης ή εμβολής άνω μεσεντερίου αγγείου.

Για όσους ειδικούς και σχετικούς με τους όρους που παραθέτω, αυτοί σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι η ασθενής αντιμετώπιζε εξαιρέτως σοβαρή παθολογία που συνιστά τις περισσότερες φορές και καταληκτική αιτία θανάτου.

Η ασθενής ήδη είχε φτάσει αργά στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και αν εκεί έγιναν οι απολύτως ενδεδειγμένες κινήσεις το μοιραίο δεν αποφεύχθηκε. Η ασθενής κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιανουαρίου κατά την αναμονή ασθενοφόρου για τη μετάβαση της στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

Η απουσία εφημέρευσης αναισθησιολόγου εκείνη την ημέρα συνιστά από μόνο του τραγικό γεγονός κι εκθέτει τους υπευθύνους γιατί κι άλλα περιστατικά δεν αντιμετωπίστηκαν ή δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι διαγνωστικοί – θεραπευτικοί αλγόριθμοι που χρησιμοποιούμε.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα σοβεί δύο δεκαετίες στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Ελάχιστους μήνες στα 25 χρόνια λειτουργίας του στο νοσοκομείου Λιβαδειάς καταφέραμε να έχουμε πλήρη εφημέρευση αναισθησιολόγου αλλά και άλλων βασικών ειδικοτήτων, πάντα δυστυχώς θα λείπει κάποιος σε κάποια ειδικότητα.

Η σημερινή κατάσταση επάνδρωσης όλων των περιφερειακών νοσοκομείων κατά την οποία λείπουν σημαντικές ειδικότητες πρώτης γραμμής, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Από τη στιγμή που καμία κυβέρνηση δεν αποφάσισε την σύνταξη ενός υγειονομικού χάρτη προκειμένου να λειτουργήσουν συγκεκριμένες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία) σε νευραλγικά σημεία της χώρας, πλήρως στελεχωμένες όμως με τις βασικές ειδικότητες τα προβλήματα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα θυσιάζονται στο βωμό του παραλόγου ανθρώπινες ζωές. Αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, καρδιολόγοι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, παιδίατροι και φυσικά γενικοί χειρουργοί συνιστούν τις απολύτως απαραίτητες ειδικότητες για την ασφαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου και για την εύρυθμη διεξαγωγή μιας απαιτητικής εφημερίας.

Οι πολίτες της περιοχής μας έχουν ζήσει και άλλες φορές ανάλογα περιστατικά με αυτό της 50χρονης, έχουν συνηθίσει όμως και αναμένουν πια παραιτημένοι την δυσμενή εξέλιξη εκείνων των ασθενών που έχουν βαριά παθολογία.

Οι καιροσκόποι πολιτικοί της δεκαετίας του 90 δημιούργησαν επαρχιακά νοσοκομεία που δεν μπόρεσαν ποτέ να στελεχώσουν αλλά οι πολίτες γύρω από αυτά τα στήριξαν αναγκαστικά με τις ελπίδες τους και προσδοκούν ακόμη και τώρα σοβαρές κι αξιόπιστες παροχές υγείας. Τα νοσοκομεία αυτά έμειναν σε κατάσταση εμβρυϊκής ανάπτυξης και υποστελέχωσης από την αρχή της λειτουργίας τους ακροβατώντας και επί της ουσίας εγκλωβίζοντας κι εκθέτοντας τους ασθενείς που προσέρχονταν σε αυτά. Είναι πολλές οι απώλειες των ασθενών που έπεσαν θύματα αυτής της κακής και άναρχης ανάπτυξης νοσοκομειακών δομών που έγιναν με βάση αισχρά πολιτικά και ψηφοθηρικά κριτήρια.

Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα μέσα στη συνείδηση των πολιτών δεν έχει ωριμάσει το γεγονός ότι δεν μπορούμε να έχουμε νοσοκομεία ακριβώς δίπλα μας αλλά απαιτείται να διεκδικούμε νοσοκομεία πλήρως στελεχωμένα όπου πραγματικά μπορούμε θα στηρίξουμε το αγαθό της ζωής.

Στη βλακώδη αντιπαλότητα Θήβας – Λιβαδειάς που οι επιλογές των πολιτικών απλά τη διαιωνίζουν ή και την επαυξάνουν η υγεία είναι το απόλυτο πρώτο θύμα με τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Λιβαδειάς να είναι πολλαπλώς αδικημένοι αφού στερούνται υπηρεσίες υγείας χρόνια τώρα απεχοντας από άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία πολύ περισσότερο από τους πολίτες της περιοχής Θηβών.

Η κατά προτεραιότητα στελέχωση του νοσοκομείου Λιβαδειάς από καιρό διατυπώνεται ως θέση στο δημόσιο λόγο και αν και ο διοικητής της 5ης υγειονομικής περιφέρειας Φώτης Σερέτης συμφωνεί κι έχει υποσχεθεί την πλήρη χειρουργική κάλυψη και εφημέρευση στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, αυτό δεν έχει συμβεί. Και δεν πιστεύει κανείς ότι αυτό μπορεί κάποιος να το πράξει εάν δεν αποτελεί απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ούτε οι πολίτες δεν μπορούν να το συλλάβουν ως σημαντικότατη πολιτική απόφαση, το συνειδητοποιούν ως αναγκαιότητα όταν προσέρχονται στα νοσοκομεία που δεν μπορούν να τους προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας.

Για να συμβεί πλήρης χειρουργική κάλυψη στο νοσοκομείο Λιβαδειάς θα πρέπει να εξασφαλιστεί πλήρης μηνιαία εφημέρευση σε επίπεδο αναισθησιολόγου και αυτό δεν ήταν κάτι που κατάφερε να το επιβάλει ούτε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ αλλά ούτε και οι επόμενοι που θα έρθουν μετά από αυτόν. Τέσσερις αναισθησιολόγους έχουμε στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και δύο στο Νοσοκομείο Θηβών, η διαχείρισή τους και η ένταξη τους σε ενιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης με έδρα το νοσοκομείο Λιβαδειάς θα έπρεπε να ήταν αυστηρά μονόδρομος πολύ καιρό τώρα, δεν έγινε όμως ποτέ με κριτήριο το προκύπτον πολιτικό κόστος.

Στην περιοχή των Θηβών αναπτύχθηκε νοσοκομείο κάτω από τελείως παράλογες και πρόχειρες συνθήκες χωρίς αυτό ποτέ να μπορεί να αναπτυχθεί και να προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες υγείας πλησίον άλλου μεγαλύτερου όπως είναι αυτό της Χαλκίδας. Το νοσοκομείο αυτό απαξιώνεται συνεχώς στον χρόνο και πολλές φορές αποσπά γιατρούς από την υπάρχουσα δεξαμενή που στο νοσοκομείο Λιβαδειάς θα προσέφεραν πολύ περισσότερα λόγω ήδη πιο ανεπτυγμένων τμημάτων.

Τα εγκλήματα αυτά θα μείνουν για πάντα ατιμώρητα ως πολιτικές επιλογές, δηλωτικές της πιο απλοϊκής και ανήθικης πολιτικής σκέψης που επικράτησε τότε και οδήγησε κατευθείαν στα καταστροφικά μνημόνια που ζήσαμε. Ως πολίτες της περιοχής γνωρίζοντας τα παραπάνω θα πρέπει να προστατεύετε την υγεία σας όσο μπορείτε περισσότερο κάνοντας χρήση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που οφείλει να σας ενημερώνει και να σας ευαισθητοποιεί για σοβαρά θέματα υγείας, να προβαίνετε σε τακτικούς, απαραίτητους, προληπτικούς ελέγχους που επιβάλλει η ηλικία σας και φυσικά να μην αργοπορείτε να έρθετε στα νοσοκομεία.

Η μηνιαία έλλειψη εφημέρευσης αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Λιβαδειάς μετά την επιστροφή της αναισθησιολόγου που ήταν σε αναστολή εργασίας φτάνει τις 4 με 5 ημέρες. Μετά την προκλητική όμως απόσπαση χειρουργού σε Νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν κενά εφημερίας και στους χειρουργούς και οι μέρες που δεν μπορεί να καλύψει το νοσοκομείο χειρουργικά περιστατικά αυξάνονται σε 8 με 9. Η χειρουργός που αποσπάστηκε προκλητικά, κρατάει τη θέση της στο νοσοκομείο και δεν μπορεί αυτή να προκηρυχθεί. Είναι το ίδιο ανεπιθύμητη από τους συναδέλφους της όπως και οι βουλευτές – ευρωβουλευτές που αυτονομούνται κρατώντας την έδρα τους.

Εν μέσω όλων αυτών των καταστάσεων επιτυχημένη διοίκηση για μας θα είναι εκείνη που θα σταματήσει τέτοιες προνομιακές μεταχειρήσεις ημετέρων, θα σταματήσει κάθε απόσπαση ιατρού από το νοσοκομείο Λιβαδειάς και θα εξασφαλίσει πλήρη χειρουργική εφημέρευση όλες τις ημέρες του μήνα για όλον τον νόμο Βοιωτίας. Επειδή όπως βλέπετε στερούμαστε και τα βασικά, όλα τα υπόλοιπα ως αιτήματα αν κι εξίσου σοβαρά, έπονται.

Συλλυπητήρια και απόλυτος σεβασμός στους συγγενείς της εκλιπούσας που μέσα στον πόνο τους επέδειξαν σπάνιο και υψηλό ήθος.

Δείτε ακόμη

Η έλλειψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς στοίχισε τη ζωή 51χρονης

Σχετικά