Είναι τελικά κακό να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι;

Τι απαντούν οι ειδικοί

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα για εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι το απολαμβάνουν καθημερινά και πολλές φορές με άδειο στομάχι, αφού είναι το πρώτο πράγμα που φτιάχνουν από τη στιγμή που σηκώνονται από το κρεβάτι. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί το ερώτημα, αν βλάπτει τον οργανισμό σε περίπτωση που κάποιος πιει, χωρίς όμως να έχει φάει πρώτα κάτι.

Οι New York Times επικοινώνησαν με ειδικούς και συγκέντρωσαν στοιχεία από έρευνες, όπου διαπιστώθηκε τόσο ο τρόπος με τον οποίο δρα η καφεΐνη, όσο και ο ρόλος που έχει το γάλα στον καφέ, μια συνήθεια που διχάσει, αφού ορισμένοι τον προτιμούν σκέτο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, οι ερευνητές ερευνούν τα οφέλη και τις βλάβες της κατανάλωσης καφέ από τη δεκαετία του 1970 και με βάση τον Kim Barrett, καθηγητή φυσιολογίας και βιολογίας μεμβρανών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis School of Medicine, το στομάχι μπορεί να αντέξει κάθε είδους ερεθιστικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καφέ.

Αυτό που έχει διαπιστωθεί λοιπόν, είναι πως ορισμένα ροφήματα και συνήθειες μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι -όπως το τσιγάρο και τα αντιφλεγμονώδη-, όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο από τον καφέ. «Ο καφές, ακόμη και σε συμπυκνωμένη μορφή, δεν είναι πιθανό να προκαλέσει αντικειμενικό τραυματισμό στο στομάχι», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Byron Cryer, επικεφαλής εσωτερικής ιατρικής στο Baylor University Medical Center στο Ντάλας.

Έτσι, είναι απίθανο να προκληθεί πρόβλημα στο άδειο στομάχι αν κάποιος πιει καφέ, όμως ενδέχεται να παρουσιάσει καούρα ή ενοχλήσεις στην καρδιά του.

Οι πιθανές παρενέργειες

Ο καφές μπορεί να δρα στο έντερο από τη στιγμή που καταναλώνεται, όμως η καφεΐνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί λοιπόν, να δημιουργηθεί υπερένταση, με αποτέλεσμα να διαταράξει το ωράριο του ύπνου.

Επίσης, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην σχετίζεται με το εάν το στομάχι είναι άδειο ή γεμάτο, έχει σχέση όμως ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνεται. Ένας σκέτος καφές, ειδικά αν δεν έχει γάλα, μπορεί να κατεβάσει πιο εύκολα τα επίπεδα pH του στομάχου, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η εμφάνιση καούρας.

Μάλιστα, οι πιθανότητες για πιο έντονη ενόχληση αυξάνονται από τη στιγμή που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει χρόνια λοίμωξη στο στομάχι –ιός ή μικρόβιο– ή προσωρινή –πρόσφατη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ-.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη του καφέ παρά για τις βλάβες», σημειώνει ο Δρ. Byron Cryer, ο οποίος τονίζει ότι ο καφές δεν είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό, ενώ σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει πρόβλημα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο.

Σχετικά