Η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή για το «Qatar Gate»

Η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή του Χάρεν για την υπόθεση “Qatar Gate”, όπως αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη, ενώ σε ένα μήνα θα κριθεί εκ νέου αν συνεχίσει ή όχι να είναι κρατούμενη. 

Στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για την υπόθεση “Qatar Gate”, η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε σήμερα (19.01.2023) το πρωί ενώπιον του Συμβουλίου του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών. Το απόγευμα αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη, έχοντας δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης μέσα σε 24 ώρες. Στη περίπτωση αυτή θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγοριών του Εφετείου Βρυξελλών 
εντός δύο εβδομάδων.

Στην απολογία της, η Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει ένα παιδί 22 μηνών που δεν μπορεί να μένει μόνο του, καθώς το βλέπει μόνο μια φορά τον μήνα. Ανέφερε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τονίζοντας ότι άλλοι ευρωβουλευτές είναι ελεύθεροι και ετοιμάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή, ενώ η ίδια είναι στη φυλακή.

Στην απόφαση για την Εύα Καϊλή αναφέρεται: “Στο πλαίσιο ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου”.

“Μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης της Καϊλή”

Νωρίτερα, ενώπιον των δημοσιογράφων, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, μετέφεραν την ενόχλησή της για τις συνθήκες κράτησης της. Μάλιστα, ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για “βασανιστήρια” και “μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης” αναφέροντας ότι για 16 ώρες την είχαν στην απομόνωση και δεν μπορούσε να ζεσταθεί.

“Δεν της επέτρεψαν να κοιμηθεί για 16 ώρες. Και σε αυτό το διάστημα, όπως συμβαίνει με όλες τις γυναίκες μία φορά τον μήνα, είχε πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν ούτε να πλυθεί. Όλα αυτά σημαίνουν βασανιστήρια, όλα αυτά παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όλα αυτά θυμίζουν Μεσαίωνα. Αυτά μου είπε η κυρία Καϊλή να σας μεταφέρω”, δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

“Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι είναι αθώα”, εξήγησε σε άλλο σημείο ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σχετικά