Tανάγρα:Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία – «Κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση»

Όσο υψώνουν τους τόνους τόσο χαμηλώνουν την αξιοπιστία τους – Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται ενώ οι Τούρκοι ασθμαίνουν για τα F-16

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής του 5ου F-16 Viper στην Τανάγρα. Απαντώντας, όπως είπε, σε «όσους διαλαλούν ότι μπορεί να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Όσο υψώνουν τους τόνους τόσο χαμηλώνουν την αξιοπιστία τους και κάθε γιουρούσι μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και των διεθνών συμμαχιών μας»

Ο πρωθυπουργός παράλληλα διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι «δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο» και πρόσθεσε ότι «στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα»

Με αφορμή, δε, την παραλαβή του 5ου F-16 Viper και «τα 24 νέα Rafale που θα έχουμε παραλάβει εξολοκλήρου εντός του επόμενου έτους αλλά και με μια μοίρα f-35 καθώς η Ελλάδα έχει επίσημα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το σκάφος 5ης γενιάς» ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται σε μια στιγμή που οι γείτονες μάς αντί για συμπαραγωγή έχουν αποκλειστεί συνολικά από το πρόγραμμα της 5ης γενιάς μαχητικών και ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα, ίσως, κάποτε για τα δικά τους f-16».

tanagra-10

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους δίδυμους πυλώνες που στηρίζουν την Ελλάδα «τον πατριωτισμό της ευθύνης» και «την αναπτυξιακή τροχιά που επιστρέφει το μέρισμα στους πολίτες».

Ειδικά, δε, για τον πατριωτισμό της ευθύνης εξήγησε ότι «προστατεύουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα» εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός ότι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις υιοθέτησαν την άθλια προπαγάνδα «και δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη αλλά ΄μας κουνάνε και το δάχτυλο».

tanagra-9

«Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες αντικρίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός

«Δεν είναι μόνο η τελευταία πρόοδος της ΕΑΒ που γεννά αισιοδοξία, πρόοδος που πιστώνεται στη συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας. Εδώ στην ΕΑΒ αναπτύσσεται και το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια για τα ελληνικά drones» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

mitsotakis-tanagra-egainia
Ο πρωθυπουργός έκοψε την κορδέλα για την τελετή παράδοσης των έργων Ασφαλείας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Information)

«Μιλάμε δηλαδή για μια δυναμική ελληνική επιχείρηση με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και άμυνα που έχει περάσει σε κερδοφορία με νέες προσλήψεις, 700 τον αριθμό, ώστε πλέον να διαθέτει 2.000 στελέχη με νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που αναγνωρίζει την βερλτίωση της παραγωγικότητας που προσδοκούμε από την ΕΑΒ» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πέμπτο αναβαθμισμένο σε έκδοση viper F-16 είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δυο σημαντικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της μακράς συνεργασίας που έχει με την ΕΑΒ η Lockheed Martin» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «αναζητείται και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΑΒ που θα μπει με ποσοστό 49%. Αλλά ξεκαθαρίζω για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ότι το πλειοψηφικό ποσοστό θα παραμένει πάντα στο ελληνικό Δημόσιο».

tanagra-8

Αναφερόμενος στη συνεργασία της ΕΑΒ με τη Lockheed Martin, επισήμανε: «Μας κάνουν όλους περήφανους» καθώς «επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας».

Όπως είπε, «αιχμή της ΕΑΒ είναι η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος των P3 Orion και η συντήρηση των C 130 και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών».

To 5o F-16 Viper

f16a
f16b
f16c

Σχετικά