Απολογισμός πεπραγμένων της τελευταίας τριετίας του Νοσοκομείου Θήβας

    “Απολογισμός Δράσεων τριετίας της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας Θήβας του Γ.Ν. Λιβαδειάς- Γ.Ν. Θήβας”.

Στο πλαίσιο απολογισμού δράσεων και έργων της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας Θήβας του Γ.Ν. Λιβαδειάς- Γ.Ν. Θήβας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν επί τη αναλήψει των καθηκόντων του κ. Κωνσταντίνου Χροναίου, Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν. Λιβαδειάς- Γ.Ν. Θήβας με αρμοδιότητες στην Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα “Θήβας”,  ήτοι από 21-1-2020 και με αφορμή τη συμπλήρωση τριετίας (3)της θητείας του αλλά και της παράτασης αυτής (η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 37/ΥΟΔΔ/18-1-2023), γνωστοποιούμε προς ενημέρωση των δημοτών των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας και Αλιάρτου-Θεσπιέων, τις κάτωθι βελτιώσεις για την καλύτερη λειτουργία του Γ.Ν. Λιβαδειάς – Γ.Ν. Θήβας:

ΔΡΑΣΕΙΣ

  1. Αύξηση Κλινών: Το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας στις 20/1/2020- αρχή της θητείας του κ. Αν. Διοικητή- είχε εξήντα (60) ενεργές κλίνες και τρεις (3) κλίνες βραχείας νοσηλείας στο ΤΕΠ. Σήμερα, έχει εβδομήντα οχτώ (78) ενεργές κλίνες και τέσσερεις (4) κλίνες βραχείας νοσηλείας στο ΤΕΠ.
  2. Κλινική COVID-19: Στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου, ο χώρος που είχε σχεδιαστεί για παιδιατρική κλινική αλλά χρησιμοποιούνταν για κοιτώνες ιατρών, επισκευάστηκε, ανακαινίστηκε και προστέθηκαν δύο (2) νέες τουαλέτες και σήμερα λειτουργεί εκεί η Κλινική COVID -19  –για νοσηλεία ύποπτων κρουσμάτων ή ήπιας νόσησης Covid-19-  με δώδεκα (12) κλίνες και δύο (2) θαλάμους αρνητικής πίεσης, από δωρεές επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι υπάρχει πρόβλεψη σε περίοδο που τα κρούσματα πληθαίνουν, οι κλίνες να αυξάνονται κατά δέκα (10) από την παθολογική κλινική, που βρίσκεται στον ίδιο όροφο, ώστε η κλινική Covid-19 να λειτουργεί με συνολικά είκοσι τέσσερις (24) κλίνες.
  3. Δημιουργία ΜΕΘ: Ανακαινίστηκαν όλοι οι χώροι που προβλέπονταν για ΜΕΘ (από την κατασκευή του Νοσοκομείου και οι οποίοι μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για αποθήκη) και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα (4) κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα (με αναπνευστήρες, μόνιτορ, κοντρόλ παρακολούθησης), από δωρεές επιχειρήσεων, συνεπώς είναι έτοιμα προς χρήση, ωστόσο μένει να στελεχωθεί η ΜΕΘ με προσωπικό για να λειτουργήσει.  Σημειώνεται ότιτον Σεπτέμβριο 2021 προκηρύχθηκε μία (1) εκ των τεσσάρων (4) κενών οργανικών θέσεων,η οποία απέβη άγονη.
  4. Call Center: Το Νοσοκομείο για πρώτη φορά μετά από προκήρυξη κατοχύρωσε διαγωνισμό και ξεκίνησε τηλεφωνικά ραντεβού (call center) σε καθορισμένες ημέρες και ώρες για όλες τις ειδικότητες, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των προσερχόμενων ασθενών, την ασφάλειά τους και την αποφυγή συνωστισμού.
  5. Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή στήριξης (2262350133): Δημιουργήσαμε δωρεάν τηλεφωνική γραμμή στήριξηςη οποία λειτουργεί με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
  6. Φύλαξη: Ενισχύσαμε τη φύλαξη του Νοσοκομείου μετά από διαγωνισμό με αποτέλεσμα να φυλάσσονται επί 24ωρης βάσης και οι τρεις (3) είσοδοι του Νοσοκομείου.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

  • EKAB: Έγινε μεταφορά του ΕΚΑΒ σε άλλο χώρο του Νοσοκομείου.
  • Παιδιατρικό Τμήμα: Το Παιδιατρικό Τμήμα μεγάλωσε,μεταφέρθηκε στον πρώην χώρο του ΕΚΑΒ,  στον όποιο και προστέθηκε ανακαινισμένος πρώην αποθηκευτικός χώρος. Ένα νέο εμβολιαστικό  προστέθηκε για παιδιά και ενήλικες.
  • Ωτορινολαρυγγολογικό (ΩΡΛ): Το Ωτορινολαρυγγολογικόιατρείο μεταφέρθηκε σε καινούριο ανακαινιμένο χώρο και τοποθετήθηκε Ακοολογικός Θάλαμος, για να εξυπηρετεί αξιόπιστα πλέον ασθενείς από το Δήμο Θηβαίων και Δήμο Τανάγρας και Αλιάρτου, εργαζόμενους εργοστασίων της περιοχής και ενισχύθηκε επιπλέον το ιατρείο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (όπως ενδοσκόπιο ρινός, ενδοσκόπιο λάρυγγος).
  • Οι κλινικές του 5ου και 6ου ορόφου (Παθολογική- Καρδιολογική, Χειρουργική- Ορθοπεδική) ανακαινίστηκαν (βάφτηκαν, επισκευάστηκαν φθορές στα δάπεδα, αντικαταστάθηκαν όλα τα στρώματα των κρεβατιών, κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες και κουβέρτες) με τη βοήθεια δωρεών επιχειρήσεων.
  • Πέραν των ανωτέρω ανακαινίσεων, έχουμε προβεί επίσης, σε συντηρήσεις, επισκευές, χρωματισμούς, στο κλιμακοστάσιο, το μικροβιολογικό, το φαρμακείο, την είσοδο του Νοσοκομείου, σε αρκετά γραφεία- εξεταστήρια καθώς και στους χώρους αναμονής των εξωτερικών ιατρείων και συνεχίζουμε.
  • Αντικατάσταση φωτισμού: Αντικαταστάθηκε, επιπλέον, όλος ο φωτισμός του νοσοκομείου, από αξιοποίηση δωρεών και επιπλέον όλος ο περιφερειακός φωτισμός του Νοσοκομείου με λάμπες led 36w (βραχύονες).
  • Εξασφαλίσαμε δωρεά μελέτη για την αρχιτεκτονική, μηχανολογική και κτιριακή διαρρύθμιση του χώρου των ΤΕΠ του Νοσοκομείου και επειδή το έργο θεωρήθηκε ώριμο εγκρίθηκε  σχετική πρόταση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από υποβολή πρότασης από την 5η ΥΠΕ.  (ποσού 450.000 ευρώ).

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προέγκριση της ανακατασκευής του χώρου των ΤΕΠ (προηγήθηκε επίσκεψη μηχανικού από το ταμείο ανάκαμψης, αυτοψία των χώρων, τεχνική έκθεση, κοστολόγιο και τελικό σχέδιο)

  1. Ακτινολογικό Τμήμα: Παράλληλα με την ανακατασκευή των ΤΕΠ έχει προγραμματιστεί και η ανακατασκευή του Ακτινολογικού Τμήματος,  όπου εκεί θα μεταφερθούν  ο μαστογράφος και το μηχάνημα οστικής πυκνότητας, ευελπιστώντας ότι θα λειτουργήσουν σύντομα.
  2. Νέο ΕΣΠΑ: Στο νέο ΕΣΠΑέχουμε υποβάλει προτάσεις έργων περίπου 2.000.000 ευρώ.
  3. Με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες ζητήσαμε τη συνδρομή μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων/εταιρειών, φορέων και συλλόγων για την προμήθεια αναγκαίων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλων υλικών και μηχανημάτων, που συμβάλουν στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου,  ενώ παράλληλα δεχθήκαμε και αυτόβουλες δωρεές πολιτών και συλλογικών φορέων.Εξίσου σημαντική είναι και η δωρεά ενός εξαιρετικού αυτοκινήτου από την εταιρία ΕΛΒΑΛ για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Επίσης ένα αυτοκίνητο (2.300cc) του 2004 το οποίο ήταν παροπλισμένο στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε άθλια κατάσταση, το επισκευάσαμε και το θέσαμε σε κυκλοφορία. Μέχρι σήμερα, το Νοσοκομείο έχει αξιοποιήσει δωρεές του Δήμου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και δεκάδων επιχειρήσεων και πολιτών,  ύψους περίπου 300.000 ευρώ. Στο site του νοσοκομείου  https://thebeshospital.eu/  δημοσιοποιούνται ανά διαστήματα αναλυτικά, όλες οι δωρεές που λαμβάνει το νοσοκομείο.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

  1. «Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς – Γενικού Νοσοκομείου Θηβών (Γενικό Νοσοκομείο Θήβας)»με Κωδικό ΟΠΣ 507375:

Μετά την υποβολή από μέρους του Νοσοκομείου σχετικής αίτησης – ανταπόκρισης στην με αρ. πρωτ. 780/06-05-2020 (ΑΔΑ: ΨΟΦΧ7ΛΗ-69Τ) πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο ΕΠ «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020, στον ΑΠ 09 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας -ΕΤΠΑ» ο οποίος χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, με τίτλο «Προμήθεια Ιατρικού Εξοπλισμού για τις Μονάδες Υγείας της Στερεάς Ελλάδας» και αντικείμενο πράξης την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών διαχείρισης περιστατικών Covid-19 (ύποπτων ή επιβεβαιωμένων) του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας, συνολικής δαπάνης περίπου 750.000 ευρώ, βρίσκονται ήδη στο στάδιο υπογραφής σύμβασης οι ακόλουθες προμήθειες: ΣΩΛΗΝΩΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (τμχ.1), ΣΤΑΘΜΟΣ PACS (τμχ.1),  ΦΟΡΗΤΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ (τμχ.5), ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΧΩΡΩΝ (τμχ.5), ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΕΦΑΛΕΣ (τμχ.1) , ΑΝΤΛΙΕΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (τμχ.30), ΔΙΦΑΣΙΚΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ με monitor και καταγραφικό (τμχ.5), 12ΚΑΝΑΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ (τμχ.8), ΜΗΧΑΝΗΜΑ BI-PAP (τμχ.5), ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ (τμχ.1), ΜΟΝΙΤΟΡ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (τμχ.10) & ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΤΥΠΟΥ ICU (τμχ.7), ΚΛΙΝΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΜΕΘ-ΜΑΦ (τμχ.5), ΠΟΔΙΕΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (τμχ.5).

  1. Λειτουργεία CRM: Αποκτήσαμε Άδεια, μετά από  εκπαίδευση για τη λειτουργία του μηχανήματος CRM τον Ιούνιο του 2021.
  1. Παραλάβαμε δύο (2) Αναισθησιολογικά Μηχανήματα μετά από παραχώρηση του Γ.Ν. Χαλκίδας, για τις ανάγκες των χειρουργείων μας και  την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι τα υπάρχοντα ήταν 20ετίας με πολλά προβλήματα λειτουργίας.
  2. Παραλάβαμε 2 φορητά παλμικά οξύμετρα,  μία (1) συσκευή bipap, δύο (2)  abou, ένα (1) φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, ένα (1) λαρυγγοσκόπιο, πέντε (5) λαρυγγικές μάσκες και δύο (2) επιτοίχια ροόμετρα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
  3. Παραλάβαμε δύο (2) Monitor Bistos-BT770, δύο (2) βάσεις για τα Monitor και δύο (2) Αναπνευστήρες WEINMANN-MEDUMAT ST2 από το Υπουργείο Υγείας.
  4. Συνδράμαμε στις προσπάθειες του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας και του Δήμου Θηβαίων για λειτουργία Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στη Θήβα, για φάρμακα υψηλού κόστους.

                                ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

  • Βιοπαθολόγος: Μετά από προκήρυξη, προσλήφθηκε Βιοπαθολόγος και έγινε αίτηση προς το ΕΚΕΑ (η υπ’αριθμ 6179/30.11.2021 αίτηση του Γ.Ν.Θήβας) και αναμένεται έγκριση από το ΕΚΕΑ- και στη συνέχεια από το Υπουργείο- για τη λειτουργία πλέον της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ. Σημειώνεται ότι έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και έχειολοκληρωθεί η παραλαβή του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μέσω ΕΣΠΑ), για τη λειτουργία της .
  • Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έγιναν οχτώ (8) προσλήψεις ιατρών ΕΣΥ,   των ακόλουθων ειδικοτήτων: Αναισθησιολογίας, Χειρουργικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Παθολογίας, Ορθοπεδικής, Ακτινοδιαγνωστικής, Ορθοπεδικής, Ιατρικής Βιοπαθολογίας. 

Aποχώρησαν τρεις (3) χειρουργοί και δύο (2) αναισθησιολόγοι καθώς έλαβαν     μόνιμη θέση σε άλλα νοσοκομεία.

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο η μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “Οι Αγ. Ανάργυροι”  στο Γ.Ν.Θήβας, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αναισθησιολόγο πέντε (5) μέρες την εβδομάδα, συνεπεία αυτού  σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνούν τις σαράντα (40) τον μήνα.

Προκηρύξεις που έγιναν στο διάστημα αυτό για αναισθησιολόγο, ακτινολόγο και Ιατρό για τη ΜΕΘ απέβησαν άγονες.

Υπηρετούν επίσης:

(2) ΠΕ Ψυχολόγων, (1) Κοινωνική Λειτουργός.¨

Νέες προσλήψεις από την αρχή της πανδημίας (Μάρτιος 2020):

Η Παθολογική Κλινική ενισχύθηκε με την πρόσληψη μίας επικουρικής Ιατρού Παθολογίας και επίσης με μετακινήσεις Γενικών Ιατρών να βοηθήσουν την κλινική και στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου.

Επίσης με τους κάτωθι:

(11) ΤΕ Νοσηλευτικής, (7) ΔΕ Νοσηλευτικής, (1) ΥΕ Βοηθό θαλάμου, (6) ΥΕ Μεταφορείς Ασθενών, (2) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, (2) ΔΕ Χειριστών-Εμφανιστών, (1) ΔΕ Β.Φαρμακείου, (1) ΥΕ Τραπεζοκόμων, (1) Δ.Ε. Οδηγών, (1) ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, (4) ΥΕ Καθαριότητας, (1) ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, (1) ΠΕ Διοικητικού Λογιστικού, (1) ΤΕ Διοίκηση Μονάδων Υγείας

Το παιδιατρικό τμήμα υποστηρίζεται από τρεις (3) Παιδίατρους.

Έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για μόνιμη θέση ενός (1) Χειρουργού και ενός (1) Ορθοπεδικού και αναμένεται η δημοσίευση του ΦΕΚ πρόσληψής τους.

Έχουμε προσλάβει έναν (1) επικουρικό Ορθοπεδικό και είναι προς ανεύρεση η πρόσληψη τριών (3) ακόμα επικουρικών ιατρών  (χειρουργού, οφθαλμίατρου και ουρολόγου) δεδομένου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποψήφιοι στις λίστες του επικουρικού προσωπικού για το ΓΝ Θήβας στην 5η ΥΠΕ.

Επίσης, ενώ έχουμε έγκριση για Παθολόγο ή Γεν.Ιατρό ή Πνευμονολόγο και Αναισθησιολόγο, δεν έχει προσληφθεί γιατί δεν υπάρχει στη λίστα του επικουρικού κανένας υποψήφιος για Θήβα.

Σε ότι αφορά την προσέλευση ασθενών στα ΤΕΠ ΓΝ Θήβας σημειώνουμε ενδεικτικά ότι  από τον 3ο του 2021 μέχρι και τον 3ο του 2022,  ο μέσος όρος επισκέψεων στο ΤΕΠ του ΓΝ Θήβας είναι 70 άτομα/ημέρα,  αυξημένη δηλαδή προσέλευση καθώς το Γ.Ν. Θήβας  εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο του Δήμου Θηβαίων αλλά και του Δήμου Τανάγρας και του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, από τις Φυλακές Ελεώνα, τις Δομές Φιλοξενίας/ Προσωρινής Υποδοχής Προσφύγων Θηβών και Οινοφύτων και τον καταυλισμό των Ρομά .

Ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το οικονομικό έτος 2022 αυξήθηκε κατά 500.000,00 ευρώ και ευελπιστούμε ότι θα είναι και πάλι αυξημένος και για το έτος 2023.

Για όλες τις προαναφερόμενες δράσεις/έργα αξίζει να επισημανθεί αφενός η άριστη συνεργασία και υποστήριξη του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ.Φώτη Σερέτη και αφετέρου η αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη του Διοικητή του Γ.Ν. Λιβαδειάς- Γ.Ν. Θήβας κ.Αθανάσιου Τσαντήλα και η σύμπραξη, με γνώμονα και στόχο την προαγωγή της υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

                                                                  Ο Αν. Διοικητής 

                                                             του Γ.Ν.Λιβαδειάς-Γ.Ν.Θήβας

                                                           (Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα Θήβας)

                                                            Κωνσταντίνος Χροναίος

Σχετικά