Τσακίζει κόκαλα το μήνυμα μαθήτριας του 1ου ΓΕΛ Θήβας για την τραγωδία- Πήραμε λάθος τρένο!

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, αλληλεγγύης και θλίψης στο αδόκητο χαμό των αθώων θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η μαθήτρια Φωτεινή Γκέλη του 1ου ΓΕΛ Θήβας στέλνει το δικό της μήνυμα.

Αξίζει όλοι μας να το διαβάσουμε, όχι μόνο για να παραδεχτούμε πόσο δίκιο έχει, αλλά και να κάνουμε το παν να μην ξανασυβεί αυτή η τραγωδία.

Δείτε το μήνυμα της μαθήτριας

«Χαμένα» νεανικά όνειρα

28/2/2023 τελευταία μέρα του χειμώνα, 1/3/2023, άνοιξη.

Για ποια άνοιξη μιλάμε; 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις ράγες την ημερομηνία που ήδη έχει στιγματίσει . Ποιος φταίει; Εμεις; Εμείς που το μόνο που ζητάμε είναι να κάνουμε ονειρα;

Εμείς που εξαρτόμαστε από τις αποφασίσεις σας;
Στην πλειονότητα τους ήταν νέοι, παιδιά κάποιων που έμειναν πίσω, αδέρφια που επισκέπτονταν τα αδέρφια, συμμαθητές ΜΑΣ, φοιτητές που γύριζαν στις σχολές τους, άνθρωποι με όνειρα και στόχους. Στόχους πιο μακρινούς από αυτούς που άγγιξε τελικά εκείνο το τρένο.


Όνειρα. Μια λέξη που πλέον αποκτά λάθος νόημα στο μυαλό του 16χρονου εαυτού μου. 12 χρόνια αγωνίζομαστε για να πετύχουμε αυτά τα όνειρα. Δεν κοιμόμαστε μέχρι να βγάλουμε την ύλη .

Την ύλη που εσείς ζητάτε να βγάλουμε για να καταφέρουμε να εκπληρώσουμε εκείνο το κάτι που θα μας κάνει χαρούμενους, για να πραγματοποιήσουμε αυτό που από μικρά επιθυμούμε ή που στην πορεία ανακαλύπτουμε πως μας εκφράζει, ώστε να ξυπνάμε το πρωί με θέληση για ΖΩΗ.
Ζωή. Άλλη μια λέξη που αποκτά τελείως λάθος νόημα στην χώρα μου. Μια χώρα που πολλοί ζηλεύουν για τον “πλούτο” της και μια χώρα που για τα παιδιά της αποτελεί πλέον ΕΜΠΟΔΙΟ να ζήσουν, να μεγαλώσουν.

Τους νέους στην Ελλάδα τους διώχνουμε κι όσους δεν διώχνουμε τους βάζουμε σε ένα τρένο χωρίς προορισμό.
Πείτε μου ΕΣΕΙΣ Γονείς…Σε ποιον εμπιστεύεστε τα παιδιά σας και το μέλλον τους;
ΕΣΕΙΣ Δάσκαλοι…Αυτό ήταν το όραμα σας για την εκπαίδευση; “Πάμε κι όπου βγει”;
ΕΣΕΙΣ κύρια Υπουργέ Παιδείας…Πώς αισθάνεστε για το brain drain; Πώς νιώθετε που μεγαλώνετε και τα δικά σας παιδιά για να πάρουν το τρένο της εξορίας ή το τρένο της αμαξοστοιχίας 62. Αυτές είναι οι επιλογές μας; Αυτά πιστεύετε είναι τα όνειρα και οι στόχοι μας;
ΕΣΕΙΣ κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχη…Έχετε τα «κλειδιά» του τόπου μας, τα γυρίζετε σωστά;
ΕΣΕΙΣ κύριε υπουργέ μεταφορών που αναλάβατε την πολιτική ευθύνη…Για ποια ευθύνη μιλάτε; Για αυτήν που είχατε απ’ την αρχή; Για ποια ευθύνη; Αργήσατε…
ΕΣΕΙΣ οι προηγούμενοι…
ΕΣΕΙΣ οι επόμενοι…
ΕΣΕΙΣ των σιδηροδρόμων…Γιατί για εσάς το κέρδος υπερίσχυσε της ασφάλειας; Τα βαγόνια γεμίζουν ψυχές κι εσείς αδιαφορείτε. Δεν είναι ένα τρένο που γυρίζει γύρω γύρω. Δεν είναι παιχνίδι.
ΕΣΕΙΣ κύριε Σταθμάρχη…Γιατί; Γιατί κάνατε αυτό το λάθος; Το τρένο δεν περνουσε απλά από μπροστά σας. Στο τρένο ήταν οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, τα αδέρφια μου, οι γονείς μου, οι αγαπημένοι μου. Ημουν εγώ. Πού μ’άφησες να πάω;
ΕΣΕΙΣ κύριε Πρωθυπουργέ…Θυμηθήκατε να αγοράσετε υπερσύγχρονα αεροπλάνα, αβύθιστες φρεγάτες. Ξεχάσατε όμως τα τρένα στον προηγούμενο αιώνα. Ο σιδηρόδρομος, το ασφαλέστερο, αποδοτικότερο και οικολογικότερο μέσο μεταφοράς έγινε το «τρενάκι του τρόμου». Αυτό γιατί το ξεχάσατε;
ΕΣΕΙΣ κύριε Πρωθυπουργέ.
ΕΣΕΙΣ κύριοι Δημοσιογράφοι… Γιατί τόση σιωπή πριν; Πού είναι οι έρευνες; Τα ρεπορτάζ; Πού είναι ο έλεγχος της εξουσίας; Τώρα τί; Δεν έχει σημασία.
ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ.

Πήραμε λάθος τρένο!
Φέτος η ανοιξη πήρε το ίδιο τρένο…Δεν θα ‘ρθει.

Καληνύχτα λοιπόν.

Φωτεινή Γκέλη για 1ο ΓΕΛ Θήβας.

Σχετικά