Τupperware: Τρίτο διαδοχικό “λουκέτο” πολυεθνικής στη Βοιωτία

Σε στρατηγική απόφαση διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου της στη Θήβα, οδηγείται η Tupperware στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Με καθαρές πωλήσεις 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο η TupperwareBrands είχε μεικτά κέρδη 836 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 64,1% των καθαρών της πωλήσεων η Tupperware διατηρεί δραστηριότητα στην παραγωγή λειτουργικών προϊόντων οικιακής χρήσεως με γνωστότερα από αυτά στην Ελλάδα να είναι τα τάπερ – δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.

Αιφνιδιαστική ενημέρωση του προσωπικού για διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου
Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντορυ Θήβας, Γιώργος Καβάλος, χθες έγινε αιφνιδιαστική συγκέντρωση του προσωπικού, όπου ο αντιπρόεδρος της Tupperware Hellas, MarkLescrauwaet, ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα στις 13 Απριλίου. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ένα μέρος συσκευασιών προϊόντων καθώς και logistics. Ο ίδιος επισήμανε ότι από την εταιρεία προτάθηκαν στο προσωπικό μεγαλύτερες των νομίμων αποζημιώσεων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπήρχε συνδικαλιστικό σωματείο εκπροσώπησης για τους εργαζόμενους της Tupperware.

Το Capital.gr επιδίωξε να επικοινωνήσει και με την εταιρεία, ωστόσο λόγω της σημερινής απεργίας κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Προηγήθηκαν λουκέτα της Schneider Electric και της Pipelife στη Βοιωτία

Θα θυμίσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας είχε διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου της Schneider Electric τον Μάιο του 2020, το οποίο κατασκεύαζε μετασχηματιστές με την παραγωγή να μεταφέρεται σε εργοστάσια της Αφρικής και της Ασίας. Ακολούθησε το λουκέτο στην Pipelife, με αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών σωλήνων ύδρευσης και άρδευσης τον Μάρτιο του 2021. 

Σε ό,τι αφορά την Tupperware Hellas το 2021 κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών της κατά 11,02% σε σύγκριση με το 2020, με τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται στα 45,27 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων σε 2,01 εκατ. ευρώ από 805.000 ευρώ το 2020 και τα καθαρά κέρδη ήταν στα επίπεδα του 1,35 εκατ. ευρώ από 470.226 ευρώ. Στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2021, απασχολούνταν 115 άτομα επί συνόλου 213 εργαζομένων.

Ίδρυση το 1946 – Από το 1964 στην Ελλάδα

H εταιρεία ιδρύθηκε το 1946 δημιουργώντας προϊόντα αποθήκευσης τροφίμων. Σήμερα η Tupperware διαθέτει περισσότερες από 8.500 πατέντες σχεδιασμού για προϊόντα κουζίνας και οικιακής χρήσης. Στην Ελλάδα η άφιξη της Tupperware σηματοδοτείται το 1964, ενώ τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε να λειτουργεί το εργοστάσιο των Θηβών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας σε εργοστάσια όπως αυτά της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

capital.gr

Σχετικά