Τι θα συμβεί στο σώμα μου, εάν δεν πίνω νερό όλη την μέρα

Τι πρόκειται να συμβεί στο σώμα μου, εάν δεν πίνω νερό όλη την μέρα και ξεχαστώ; Θα αφυδατωθώ αμέσως ή επιβαρύνω άθελά μου τον οργανισμό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο πολλοί από εμάς το ξεχνάμε μέχρι να εμφανιστούν τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης. Το να παραμένουμε σωστά ενυδατωμένοι μας βοηθά να διατηρούμε ένα υγιές σώμα και πνεύμα, καθώς και να προλαμβάνουμε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αφυδάτωση.

Τι θα συμβεί στο σώμα μου, εάν δεν πίνω νερό όλη την μέρα

  1. Οι συνήθειες της τουαλέτας θα αλλάξουν.

Εκτός από τη δίψα, οι αλλαγές στην τουαλέτα είναι από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε όταν αφυδατωθείτε. Θα ουρείτε λιγότερο συχνά και το χρώμα των ούρων πιθανότατα θα αλλάξει από ανοιχτό κίτρινο – που υποδηλώνει καλή ενυδάτωση – σε πιο σκούρο κίτρινο ή ακόμα και σε πορτοκαλί-καφέ χρώμα.

  1. Μπορεί να εμφανίσετε ζάλη, πονοκεφάλους και κόπωση.

Όταν ξεχνάτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε ζάλη, έχετε πονοκέφαλο ή αισθάνεστε κόπωση.

Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ειδοποιεί ότι χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει σωστά.

Εάν έχετε σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης (όπως σύγχυση ή ζάλη), ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

  1. Μπορεί να έχετε προβλήματα με τα μάτια.

Όταν δεν πίνετε νερό όλη την ημέρα, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αλλαγές στην οφθαλμική υγεία και την όρασή σας. «Αν κάποιος δεν πίνει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχει απώλεια υγρών στο σώμα», λέει η οπτομέτρης Besty S. Jacob, στο Best Life.

«Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, καταπόνηση των ματιών και προβλήματα όρασης, όπως ερεθισμό, θολή όραση ή αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι. Χωρίς επαρκή δάκρυα για να θρέψουν τα μάτια, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις».

  1. Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία.

Η αποτυχία του σώματος να ενυδατωθεί επαρκώς τις ζεστές μέρες μπορεί να προκαλέσει ένα οξύ επεισόδιο υγείας. Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι η μείωση της ικανότητας του σώματός σας να ρυθμίζει την εσωτερική σας θερμοκρασία. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, δεν μπορεί να απελευθερώσει θερμότητα τόσο γρήγορα, προκαλώντας υπερθέρμανση του σώματός σας και οδηγώντας σε θερμοπληξία.

  1. Θα μπορούσατε να εμφανίσετε πεπτικά προβλήματα.

Το πεπτικό σας σύστημα αρχίζει να υποφέρει με το λίγο ή καθόλου νερό. Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να αφομοιώσει και να απορροφήσει σωστά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, επομένως μπορεί να εμφανίσετε πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή κράμπες. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έλκη στομάχου, γαστρίτιδα, παλινδρόμηση οξέος και πολλά άλλα.

  1. Οι ηλεκτρολύτες θα είναι εκτός ισορροπίας.

Το σώμα μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό που είναι αποθηκευμένο σε υγρές περιοχές: αποθήκες αίματος και άλλα υγρά που περιβάλλουν τα κύτταρα. Τα νεφρά και το συκώτι σας, καθώς και άλλα όργανα και ιστοί, μετακινούν συνεχώς ηλεκτρολύτες μέσα και έξω από τα κύτταρα για να προσαρμόσουν τα επίπεδα υγρών στον οργανισμό.

Γι’ αυτό, όταν δεν πίνετε νερό όλη την ημέρα, θα μπορούσατε να θέσετε τον εαυτό σας σε διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, Όταν χάνετε υγρά, χάνετε επίσης ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Αυτοί είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει κράμπες και αδυναμία.

  1. Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να επηρεαστεί.

Το να μην πιείτε νερό για μια μέρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του αίματος ή της ποσότητας υγρού στα αιμοφόρα αγγεία σας. Το να έχει κάποιος φυσιολογικό όγκο αίματος είναι σημαντικό γιατί επιτρέπει στο αίμα να φτάσει σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Ακόμη και η βραχυπρόθεσμη αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μείωση του όγκου του αίματος, οδηγώντας σε ζαλάδα, ωχρότητα και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Σε ακραίες περιπτώσεις, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, απώλεια συνείδησης, ακόμη και θάνατο.

  1. Το δέρμα σας υποφέρει.

Τα δερματικά προβλήματα είναι επίσης κοινά σε όσους παραμελούν να πίνουν αρκετό νερό. Όταν το σώμα στερείται νερού, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, να έχει φαγούρα και να είναι θαμπό.

Η παρατεταμένη αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες και ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Η ικανότητα του δέρματος να εκτελεί βασικές λειτουργίες όπως η κυτταρική ανανέωση επηρεάζεται χωρίς επαρκή ενυδάτωση, οδηγώντας σε ξεφλούδισμα και ανθυγιεινή όψη. Επιπλέον, το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να σκάσει και να προκαλεί φαγούρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις από βακτήρια.

Πηγή: healthstories.gr

Σχετικά