Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Τραμπ; Μπορεί να «κατέβει» στις εκλογές; Απαντήσεις σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα συλληφθεί σήμερα, Τρίτη (21/3), με κατηγορίες που προκύπτουν από την έρευνα για την πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.
Για ποιο πράγμα κατηγορείται ο Τραμπ;

Το 2016, η πρωταγωνίστρια ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης και προσφέρθηκε να πουλήσει την ιστορία της για τη σχέση που, όπως είπε, είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006.

Η ομάδα του Τραμπ πήρε είδηση τι συνέβαινε και ο δικηγόρος του Μάικλ Κόεν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην Ντάνιελς για να μη μιλήσει.

Αυτό δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, όταν ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι επρόκειτο για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από τον Τραμπ, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα -ποινικό αδίκημα- στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης δυνητικά να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να αποκρύψει τις πληρωμές του προς την Ντάνιελς είχε ως κίνητρο να μην θέλει να μάθουν οι ψηφοφόροι ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα, το οποίο αποτελεί σοβαρότερη κατηγορία.

Ακόμη και οι υποστηρικτές της δίωξης αναγνωρίζουν ότι, όπως και να έχει, η υπόθεση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Υπάρχει ελάχιστο προηγούμενο για μια τέτοια δίωξη, και οι προηγούμενες προσπάθειες να απαγγελθούν κατηγορίες σε πολιτικούς για την υπέρβαση των ορίων μεταξύ της χρηματοδότησης της εκστρατείας και των προσωπικών δαπανών κατέληξαν σε αποτυχία.

«Θα είναι δύσκολο», λέει η Κάθριν Κρίστιαν, πρώην οικονομική εισαγγελέας του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.
Θα του απαγγελθούν πράγματι κατηγορίες;

Η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Alvin Bragg. Αυτός συγκρότησε το σώμα ενόρκων για να διερευνήσει αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη, και είναι ο μόνος που γνωρίζει αν -ή πότε- θα ανακοινωθεί κατηγορία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι δόθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον του σώματος ενόρκων, γεγονός που θεωρείται σημάδι ότι η έρευνα βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Παράλληλα, οι δικηγόροι υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις ότι οι ίδιοι ή ο Τραμπ έχουν οποιαδήποτε εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι τα σχόλιά του για την Τρίτη βασίστηκαν σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι το σώμα ενόρκων ολοκληρώνει την έρευνα, σύμφωνα με την ανάλυση του BBC.

Τόσο ο Μάικλ Κόεν όσο και ο πρώην νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έδωσαν κατάθεση τις τελευταίες ημέρες. Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να απαξιωθεί η κατάθεση του Κόεν.
Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ συλληφθεί;

Εάν του απαγγελθούν κατηγορίες, οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν δηλώσει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με επίσημη προσαγωγή, δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία.

Δεδομένης της ιστορικής φύσης μιας τέτοιας κίνησης και των σχετικών ανησυχιών για την ασφάλεια, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό είναι ασαφής -και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα ακολουθήσουν και άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος διεξαγωγής της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η απαγγελία κατηγοριών -η στιγμή κατά την οποία ένας κατηγορούμενος δηλώνει την ενοχή του ενώπιον του δικαστή- είναι ανοικτή στον Τύπο. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή και να διατηρήσει την ασφάλειά του.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, η οποία φυλάει τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν συμμετάσχει σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης, δήλωσαν αξιωματούχοι στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου. Εάν ο Τραμπ καταδικαστεί για την κατηγορία του κακουργήματος, θα αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιθανότερο και πως είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πίσω από τα κάγκελα.
Μπορεί ακόμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος;

Ένα κατηγορητήριο ή ακόμη και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει -και έχει δώσει όλες τις εντυπώσεις ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την προεδρία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που έχει κριθεί ένοχος για έγκλημα να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος -ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, η σύλληψη του Τραμπ θα περιπλέξει σίγουρα την προεδρική του εκστρατεία.

Ενώ θα μπορούσε να κάνει ορισμένους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον… μαχόμενό τους πρωταθλητή, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό αντιπερισπασμό για έναν υποψήφιο στην προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους και να συμμετάσχει σε συζητήσεις.

Θα μπορούσε επίσης να εντείνει και να φουντώσει τις ήδη έντονες διαφωνίες εντός του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος κρίνεται με διαφορετικά πρότυπα Δικαιοσύνης, ενώ οι Φιλελεύθεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την απόδοση ευθυνών στους παραβάτες του νόμου -ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Σχετικά