25η Μαρτίου: Το μακάβριο έκθεμα στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής-BINTEO

Μεταξύ άλλων, υπάρχει και ένα μακάβριο έκθεμα, τοποθετημένο σε ένα αγγείο με σχήμα αμφορέα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα τρία νησιά που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821: τις Σπέτσες, την Ύδρα, τα Ψαρά

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ή αλλιώς στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής μπορεί να βρει κανείς θησαυρούς που δεν θα δει αλλού. Η επίσκεψη, ενόψει και της 25ης Μαρτίου, αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, ειδικότερα στην εποχή της Επανάστασης του 1821, όπου συναντά κανείς εκθέματα, κειμήλια ακόμη και ζωγραφιές.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται η στολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το όπλο του Αθανάσιου Διάκου, αλλά και μια μεγάλη συλλογή από όπλα και καριοφίλια.

Το μακάβριο έκθεμα

Μεταξύ άλλων, υπάρχει και ένα μακάβριο έκθεμα, τοποθετημένο σε ένα αγγείο με σχήμα αμφορέα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα τρία νησιά που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το ’21 -τις Σπέτσες, την Ύδρα, τα Ψαρά- και είναι η καρδιά του θρυλικού αγωνιστή του 1821, Κωνσταντίνου Κανάρη.

Η καρδιά του μπουρλοτιέρη, αφαιρέθηκε από τη σορό του από τον γιατρό Ιωάννη Ζωχιό και φυλάχτηκε με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους. Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μεταφέρθηκε το 1933 ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξανδρείας. Τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος.

Στο επάνω μέρος στημένο το άγαλμα της Νίκης και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».

Σχετικά