Το μυθικό κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο (βίντεο)

Το Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο ή Πάνω Κάστρο ή Γριάς το Κάστρο ήταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη του νησιού, αλλά υπάρχουν και ίχνη ρωμαϊκής οχύρωσης. Χτίστηκε από τους Ενετούς για προστασία από τους πειρατές. Βρίσκεται βόρεια του Όρμου Κορθίου σε υψόμετρο 600μ. Το κάστρο έχει ακόμα ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία και τείχη.
Τα βουνά της περιοχής είναι απόκρημνα και με τις κορυφές τους «κομμένες». Δίνουν την εντύπωση ότι τα βράχια φυτρώνουν στην κορυφή. Πέτρες, βράχοι και τοίχοι δικαιολογούν τον μύθο του απόρθητου, πολλοί θρύλοι ενίσχυσαν αυτή την άποψη.
Οι περισσότεροι έχουν για πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είτε πρόδωσε είτε ήθελε να προειδοποιήσει και έπεσε από τον γκρεμό στην προσπάθειά της να ξεφύγει. Όπως και να έχει, η μνήμη της ηλικιωμένης γυναίκας χαράχτηκε και λίγο πιο κάτω έδωσε το όνομα στη διάσημη παραλία «Της Γριάς το Πήδημα».
Σήμερα στο Κάστρο της Φανερωμένης στην Άνδρο μπορείτε να φτάσετε από μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό. Η θέα στο Αιγαίο είναι επιβλητική, μοναδική.
Το δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται πανηγύρι. Η ευρύτερη περιοχή του νησιού είναι ιδανική για βόλτα, περισυλλογή, χαλάρωση.

Σχετικά