Με δύο τυροκομεία ο Συνεταιρισμός Βοιωτίας φέρνει νέο κατσικίσιο τυρί και εισέρχεται στην ΠΟΠ Φορμαέλα

Έχοντας αποκτήσει δύο τυροκομεία στην ευρύτερη περιοχή του νομού Βοιωτίας, ο
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός της περιοχής εισήλθε πρόσφατα και στη μεταποίηση
τυροκομικών προϊόντων σε μία προσπάθεια να προσδώσει αξία στους
συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Ο Δημήτρης Δανιάς, μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού και παραγωγός ο ίδιος αναφέρει ότι ο φορέας διήλθε από μία εκτεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης, όταν επανασυστάθηκε προκειμένου να αποκτήσει πιο ευέλικτη δομή, προχωρώντας στη συγκρότηση ενός δωδεκαμελούς συμβουλίου, με στόχο να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις. «Στον Συνεταιρισμό εντάχθηκαν πλέον επιχειρηματίες και επιστήμονες, ενώ ξεκίνησε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Εκτός των άλλων απορροφήσαμε δύο τυροκομεία, το ένα εκ των οποίων είναι τυροκομείο Ανδρέου και το δεύτερο είναι μία οικοτεχνία στην Αράχωβα για να παράγουμε ΠΟΠ φορμαέλα».

Πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να αγοράσει εξοπλισμό τυροκόμησης για την παραγωγή ενός αποκλειστικά γίδινου τυριού. Θα πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, για την παρασκευή του οποίου το γάλα δεν θα χρειάζεται βράσιμο. Προηγήθηκε έρευνα με τη συνεργασία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ενώ το σχήμα του θα προσομοιάζει σε αυτό της φορμαέλας. Ταυτόχρονα έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

Παραγωγή από πρόβατα εκτατικής εκτροφής αυτόχθονων φυλών. Το γάλα παράγεται από αιγοπρόβατα εκτατικής εκτροφής που ανήκουν σε αυτόχθονες φυλές. «Αυτό που θέλουμε είναι να ωθήσουμε τον παραγωγό να επενδύσει σε κοπάδια, απολαμβάνοντας υψηλότερες τιμές στην πρώτη ύλη», επισημαίνει ο κύριος Δανιάς. Η τιμή αγοράς του πρόβειου ανέρχεται στο 1,65 ευρώ το κιλό και του γίδινου στα 1,10 ευρώ.

Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοιωτίας επενδύει στην προβολή συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις, με πιο πρόσφατη την έκθεση Gulfood στο Ντουμπάι αλλά και σε εκθέσεις όπως οι εγχώριες HoReCa και Foodexpo. Ο ίδιος διατηρεί κοπάδι ουλοκερατικής αίγας, το οποίο είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή. «Με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης φυλής ασχολείται αυτή τη στιγμή η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Σε ό,τι αφορά τα παραγόμενα προϊόντα μας συμβουλεύει ο καθηγητής Θεοφύλακτος Μασούρας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Επί του παρόντος το 30% του τζίρου του προέρχεται από διεθνείς πωλήσεις σε Ντουμπάι, Κατάρ και Κουβέιτ. Ο κύκλος εργασιών του Συνεταιρισμού ανέρχεται στα επίπεδα των 500 χιλιάδων ευρώ.

Μεταξύ των παραγόμενων προϊόντων είναι φέτα, κατσικίσιο τυρί, φορμαέλα, κεφίρ και αρκετά ακόμη. Οι συνολικές εισκομιζόμενες ποσότητες ημερησίως είναι 3 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 1,5 τόνος γίδινου.

Ο Συνεταιρισμός σε αριθμούς

  • Κύκλος εργασιών: 500.000 ευρώ
  • Εισκόμιση πρόβειου: 3 τόνοι/ημέρα
  • Εισκόμιση γίδινου: 1,5 τόνος/ημέρα
  • Εξαγωγές: 30% του τζίρου

tyrokomos.gr

Σχετικά