Το «Βαγονέτο» στη Φωκίδα, ένα ταξίδι στα έγκατα της γης-ΒΙΝΤΕΟ

Ονομάζεται Βαγονέτο και λειτουργεί από το 2008, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα κομμάτι του παρελθόντος που πολλοί αγνοούν και λίγοι γνωρίζουν πραγματικά.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό θεματικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται στο 51ο χλμ Ε. Ο. Λαμίας-Άμφισσας στη Φωκίδα και παρουσιάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο τους χώρους ενός μεταλλείου καθώς και την εξόρυξη βωξίτη. Μάλιστα, η όλη παρουσίαση γίνεται τόσο διαδραστικά, που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Η περιήγηση στο πάρκο χωρίζεται σε τρία διαφορετικά στάδια.

Αρχικά, ο επισκέπτης επιβιβάζεται στο βαγονέτο που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες 30 ολόκληρα χρόνια πριν μέσα στην περίφημη “στοά 850”, κατάλληλα πλέον φωτισμένη, για να ανακαλύψει ολόκληρο το παρελθόν της.

Η περίφημη αυτή στοά αποτελούσε ένα πραγματικό ορυχείο, το οποίο λειτούργησε από το 1967 μέχρι και το 1972 και όπως μας φανερώνει και η ονομασία της βρίσκεται 850 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε επιλεγμένα λοιπόν σημεία εντός της στοάς, που εισέρχεται στα έγκατα της γης σε βάθος 200 μέτρων, υπάρχουν όμορφα τοποθετημένα εκθέματα – ομοιώματα μεταλλωρύχων, τα οποία, με την οπτικοακουστική αναπαραγωγή που έχει προσαρμοστεί, σε μεταφέρουν αυτόματα στα πιο απόκρυφα σημεία της εξόρυξης βωξίτη του παρελθόντος.

Στο δεύτερο στάδιο της ξενάγησης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μια τεράστια γκάμα εκθεμάτων στον “Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας”, ο οποίος στεγάζεται στα παλιά γραφεία των μεταλλείων, καθώς και να ενημερωθεί για τη χρήση του βωξίτη και την αναγκαιότητά του στην καθημερινότητα μας.

Τέλος, στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα βρεθεί στην “Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας” που αποτελείται από τρεις διαφορετικές αίθουσες, με τρία διαφορετικά χρώματα και εννοείται τρεις διαφορετικές ιστορίες.

Εκεί, θα μεταφερθεί από το “μπλε” παρελθόν και τον καθημερινό μόχθο των μεταλλωρύχων, στο “κόκκινο” παρόν, μαθαίνοντας την αναγκαιότητα του βωξίτη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, μα και στην “πράσινη” αίθουσα που θα έχει τη δυνατότητα έπειτα από εκμάθηση, να πραγματοποιήσει μια αξέχαστη εικονική γεώτρηση…

Σχετικά