Ευρωπαϊκό διήμερο σεμινάριο για τις μαρτυρικές κοινότητες στο Δίστομο

Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο «ANR RUINES», το οποίο μελετά μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ευρώπης που καταστράφηκαν από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι η ανάδειξη και η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η σύνδεση των μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ευρώπης μεταξύ τους, καθώς και η μελέτη της διαχείρισης και της μεταβίβασης της τραυματικής αυτής μνήμης από την τοπική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινωνία του 21ου αιώνα.

Το έργο έχει ήδη οργανώσει επισκέψεις και ερευνητικές δράσεις, μεταξύ άλλων, στο Oradour-sur-Glane της Γαλλίας, στο Marzabotto της Ιταλίας και στο Lidice της Τσεχίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, διεπιστημονική και διαπανεπιστημιακή ομάδα επιφανών ευρωπαίων ερευνητών και ακαδημαϊκών (ιστορικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, γεωγράφοι, μελετητές του πολιτισμού και της μνήμης), επισκέπτεται την μαρτυρική κωμόπολη του Διστόμου την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2023.

Στο διήμερο αυτό θα πραγματοποιηθούν σεμιναριακές δράσεις στο χώρο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, συναντήσεις με επιζώντες της Σφαγής, καθώς και συναντήσεις με φορείς και συλλογικότητες της μαρτυρικής κοινότητας.

Πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα «ANR RUINES» μπορεί κανείς να αναζητήσει στον ακόλουθο σύνδεσμο:

(https://ruines.hypotheses.org/ και πιο στοχευμένα https://ruines.hypotheses.org/1523).
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας
Ιωάννης Σταθάς

Σχετικά