Συγκινεί ο Μητροπολίτης Γεώργιος για την καταστροφή στη Μονή του Οσίου Λουκά – «Θυμίζει ένα καμένο τοπίο»

Ο μητροπολίτης συγκινημένος μίλησε για τη μάχη που δόθηκε να σωθεί η ιστορική μονή

Εφιαλτικές στιγμές έζησε χθες ξανά η Βοιωτία, με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε στο Στείριο Διστόμου σε δασική έκταση, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι φλόγες να φτάσουν και να περικυκλώσουν την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά.

Η φωτιά τελικά στο πέρασμά της έκαψε ολοσχερώς τον περίβολο του προστατευόμενου μνημείου της UNESCO, έφτασε στο εσωτερικό του και κατέστρεψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του.

Εκεί από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς… δεν έκανα τίποτα, παρά μόνο αυτό που έπρεπε» είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης μιλώντας στον Alpha.

Αποκάλυψε πως λόγω του διοξειδίου της ατμόσφαιρας, είχε μία μικρή ταλαιπωρία με αποτέλεσμα να χρειαστεί το βράδυ να του βάλουν οξυγόνο. Έπειτα ευχαρίστησε τους πάντες που με τον τρόπο τους συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς καθώς όπως είπε τα πύρινα μέτωπα ήταν πολλά.

«Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Όμως γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέραμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Παρακάλεσε μάλιστα να στηρίξουν οι πολίτες τη Μονή για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν και να τους δέχεται όλους.

«Η φωτιά μαίνεται, δυστυχώς καίγεται το μεγάλο δάσος με έλατα απέναντι από τον Όσιο Λουκά και έρχεται προς την Λιβαδειά… καίγονται χιλιάδες ελαιόδεντρα και τώρα παρακαλώ εάν μπορούν να σωθούν αυτά» κατέληξε ο μητροπολίτης.

Η ιστορίας της Μονής

Μνημείο που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Λουκά περικλείεται από περίβολο, περιλαμβάνει δε διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, κωδωνοστάσιο, τράπεζα, κρύπτη και δύο ενωμένους ναούς (την εκκλησία της Παναγίας και το καθολικό).

Το καθολικό της μονής, κτίσμα του α’ μισού του 11ου αιώνα, συνιστά το πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού.

Γνωστή στους επιγενομένους ως βασιλομονάστηρο, λόγω της μεγαλοπρέπειας και της τελειότητας του μνημείου, αλλά και της εμπλοκής των ίδιων των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην ανέγερση του καθολικού της, η μονή του Οσίου Λουκά αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των μεγαλόπρεπων μονών που ιδρύθηκαν την περίοδο αυτήν, προκειμένου αφενός να εκδηλωθεί μια θρησκευτική αντεπίθεση μετά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-842) και αφετέρου να διασφαλιστεί η ενότητα του πληθυσμού μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές βαρβαρικών φύλων.

Σχετικά