Γιώργος Ντασιώτης:Η «άλλη Βοιωτία», είναι εδώ αλλά χρειάζεται κάποιος να την ξυπνήσει!!!

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας με τον συνδυασμό “επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας” και Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δίνει ξεκάθαρα το δικό του αφήγημα για τη Βοιωτία

Δείτε τι αναφέρει

Η ΑΛΛΗ ΒΟΙΩΤΙΑ !!!!

Πάντα οι εκλογές, για κάθε υποψήφιο, έχουν ένα αφήγημα.

Πολλές φορές αυτό δεν αφορά κανέναν πολίτη γιατί, απλά, δεν το πιστεύει, ούτε καν, αυτός που το εξαγγέλει και γίνεται τόσο εφήμερο, όσο η διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Επειδή όμως η πραγματική ζωή θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά την ένταση των εκλογών και πρέπει να διασφαλιστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, το σωστό αφήγημα, ας μιλήσουμε για ένα τέτοιο.

Ο Νομός Βοιωτίας, έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της μορφολογίας του εδάφους, κ.α, που, όμως, δύνανται να γίνουν και σοβαρά μειονεκτήματα, αν δεν αξιοποιηθούν με προοπτικές που θα αφορούν κυρίως τις επόμενες γενιές.

Η γεωγραφική του θέση, πλησίον της Αθήνας, μπορεί να τον καταστήσει φυσική συνέχεια και είσοδο προς αυτή, με ότι συνεπάγεται σε οικονομικά ή άλλα οφέλη, αλλά μπορεί και να τον μετατρέψει στην «πίσω αυλή» της Αττικής, γνωρίζοντας όλοι πως, σε αυτή, κρύβουμε ή αποθηκεύουμε ότι δε μας χρειάζεται.

Άρα λοιπόν το πώς θα εξελιχθεί ο τόπος, εξαρτάται από το αφήγημα αυτών που τον διαχειρίζονται όπως ανέφερα και στην αρχή.

Είναι συνήθως πολύ εύκολο να διαχειρίζεσαι δεδομένα πράγματα και να αρκείσαι σε αυτά. Πολλές φορές είναι αρκετά για να φαίνεται ότι παράγεται και έργο. Όμως κάθε ένας που ασχολείται με τα κοινά πρέπει να έχει,εγωϊστικά και στον ανώτατο βαθμό, μια θεμιτή φιλοδοξία, που είναι να αφήσει το δικό του, προσωπικό, αποτύπωμα και να γράψει τη δική του γραμμή ή το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία. Αυτή η φιλοδοξία πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη του πολιτικού.

Επανέρχομαι στη Βοιωτία και δε θα αναφερθώ σε αυτά που γνωρίζουμε και είναι διαρκώς στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Η Κωπαϊδα, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, η χειμωνιάτικη Αράχωβα, οι παραλίες μας, από το Δήλεσι ως την παραλία Διστόμου/Αντίκυρα και από τον Κορινθιακό κόλπο ως τον Ευβοϊκό, οι Βιομηχανικές ζώνες, είναι σημαντικά σημεία που όσες υποδομές και να κάνεις πάντα λίγες θα είναι, αλλά σίγουρα πρέπει πάντα να κάνουμε πολλές γιατί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη περνούν μέσα από αυτές.

Άρα, λοιπόν, είναι μονοσήμαντο στοίχημα η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, με σχέδιο και προτεραιότητες.

Όμως υπάρχει και η «άλλη Βοιωτία». Εκείνη που πρέπει να εκμεταλλευτεί την γεωγραφική της θέση, αλλά κυρίως την ιστορική της, όχι με τη λογική της «πίσω αυλής» της Αττικής, αλλά με τη λογική του τόπου που αξίζει να ζεις ή να επισκεφθείς.

Η Βοιωτία της τεράστιας άυλης περιουσίας, του πολιτισμού, των μύθων και της ιστορίας, του αρχαίου δράματος και του Θηβαϊκού κύκλου, των Μινύων και των εννέα Μουσών, του Ησίοδου του μυθικού Ελικώνα και των θρυλικών 700 Θεσπιέων, αλλά και η Βυζαντινή και σύγχρονη,από τη Σφαγή του Διστόμου έως την βιομηχανική έκρηξη και τον εσωτερικό “επικοισμό της από τους Ευρυτάνες που μπόλιασαν τον τόπο.

Η Βοιωτία η οποία κυριαρχεί στην ιστορία, αλλά αδυνατεί να το δείξει στο έδαφός της.

Ο πολιτισμός και η προώθησή του μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την πραγματική αναγέννηση μιας κοινωνίας. Ειδικά δε, όταν αυτή βρίσκεται σε τέλμα και σε υπαρξιακές αναζητήσεις, είναι βέβαιο πως δεν αποτελεί μόνο επιλογή, αλλά κυρίως επιτακτική ανάγκη.

Ο Πολιτισμός δίνει στον πολίτη υπερηφάνεια. Βρίσκει την ταυτότητά του και συνδέεται με τον παγκόσμιο χώρο, όχι ως υποτελής κάποιας εισαγόμενης και εύπεπτης υποκουλτούρας, αλλά ως ισότιμο μέλος που κομίζει τα δικά του στοιχεία και χαρακτηριστικά. Η παγκοσμιοποίηση θα μπορούσε να έχει και αυτή την ανάγνωση, αντί της ισοπέδωσης που τώρα έχει.

Η ανωτερότητα που δίνει στον τρόπο σκέψης η πολιτιστική αναβάθμιση, δεν έχει και δεν πρέπει να έχει σχέση με ρατσιστικές ή άλλες συμπεριφορές, ούτε με την αίσθηση της αποκλειστικότητας έναντι των άλλων. Ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι πολέμιος παρακμιακών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων.

Η «άλλη Βοιωτία», μπορεί να αποτελέσει το αφήγημά μας.Να αποτελέσει το στόχο μας. Δουλεύοντας για τις υποδομές της καθημερινότητας, που πάντα είναι απαιτητική, μπορούμε να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτόν το στόχο.

Η μελέτη του αρχαίου δράματος, είναι αφύσικο να μην έχει έδρα τη Θήβα. Φαίνεται παντού πως είναι παράλογο. Χρειάζεται όμως όραμα και δουλειά για να γίνει. Είναι βέβαιο, πως θα βρεθούν και οι άνθρωποι που θα το τρέξουν, αλλά και οι απαραίτητοι πόροι, αν τους αναζητήσουμε.

Η άϋλη σύνδεση της Θήβας, των Δελφών, του Τροφώνιου Μαντείου,της Χαιρώνειας και της Τανάγρας, των αρχαίων Θεάτρων, και των μνημείων αυτής της περιόδου, δίνουν πραγματική εικόνα, στον καθένα μας, αυτής της ιστορίας. Με κέντρο αναφοράς το εμβληματικό Μουσείο της Θήβας, η εικόνα αυτή δύναται να ξαναγράψει μια άλλη ιστορία πολιτιστικής αναγέννησης.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί με τα μνημεία της Βυζαντινής Περιόδου, με αιχμή την «Αγία Σοφία της Ρούμελης», την Ι.Μ. του Οσίου Λουκά, αλλά και με τα νεότερα όπως οι αποικιακού ρυθμού Αγγλικές εγκαταστάσεις στην Κωπαϊδα.

Αντίστοιχα τέτοια σύνδεση μπορεί να υπάρξει στα φυσικά αξιοθέατα,από τους ορεινούς όγκους του Παρνασσού, του Ελικώνα και του Κιθαιρώνα, ως τα πανέμορφα τοπία των πηγών της Κρύας στη Λιβαδειά, των Χαρίτων στον Ορχομενό, των Καταρρακτών της Πέτρας στην Αλίαρτο και πολλά άλλα.

Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με ενεργοποίηση Πανεπιστημίων ή ιδρυμάτων που θα μελετήσουν ή θα χρηματοδοτήσουν, με κινητοποίηση φορέων που θα αναδείξουν, μέσα από δραστηριότητες, πτυχές και γεγονότα, αλλά και από αντίστοιχες εκδηλώσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης που πρέπει να ξεφεύγουν από τη λογική του λαϊκού πανηγυριού, επιδιώκοντας να αφήσουν, στον πολίτη, αποτύπωμα πολιτισμού και αντίστοιχης μεταβολής στη συμπεριφορά του.

Η βελτίωση της συμπεριφοράς του κάθε πολίτη, έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά του καθώς τον κάνει πιο διαλλακτικό και συναινετικό, πιο συνεργάσιμο και σίγουρα τον παρακινεί να αυξήσει τη συμμετοχή του στα κοινά.

Η «άλλη Βοιωτία», είναι εδώ αλλά χρειάζεται κάποιος να την ξυπνήσει. Μπορεί να αποτελέσει αφήγημα και στόχο πολλών ανθρώπων που θα εργαστούν για αυτό το σκοπό.

Η «άλλη Βοιωτία» είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας που στο πρώτο άνοιγμα των ματιών του μπορεί να δώσει πραγματικό και τεράστιο νόημα και πρωτόγνωρη υπερηφάνεια στη φράση « ΕΙΜΑΙ ΒΟΙΩΤΟΣ».

Σχετικά