Άγνωστη παραμένει η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στον Κόλπο της Δομβραίνας

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιώργου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την οποία του ζητούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για την αναγκαιότητα διασφάλισης προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης στον Κόλπο της Δομβραίνας, σε συνέχεα κειμένου παρέμβασης του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Α.Ο.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά της αίτησης άδειας παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», στην οποία περιλαμβάνεται κατάληψη θαλάσσιας επιφάνειας περίπου 7.000 στρεμμάτων, επί συνόλου 30.000 στρεμμάτων του Κόλπου της Δομβραίνας του Δήμου Θηβαίων στον Κορινθιακό Κόλπο.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε τον καθόλα αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

​Τι γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και εκείνος προσωπικά σχετικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και με ποιες ενέργειες έχει διασφαλιστεί η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας.
Εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ελέγχου για πιθανές παρατυπίες κατά τη σύνταξη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και για το ποσοστό κάλυψης του κόλπου από τα έργα και ποιες είναι αυτές.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για το Θαλάσσιο και Παράκτιο Χώρο.
Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της επένδυσης στον κόλπο της Δομβραίνας, δεδομένης της ένταξης της περιοχής στις προστατευόμενες περιοχές, με βάση το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 και της ήδη υφιστάμενης επιβάρυνσής της.
Ποιος ο προβλεπόμενος και ποιος ο υφιστάμενος βαθμός συμμετοχής της Βοιωτίας στην παραγωγή μορφών ενέργειας από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, προέβη σε γενικές απαντήσεις και παρατηρήσεις.

Ανέφερε εξ’ αρχής ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει, εάν το εν λόγω έργο «έχει παρατυπίες ή δεν έχει ή τι ακριβώς έχει, πριν αποφανθεί η αρμόδια υπηρεσία που είναι η ΔΙΠΑ.».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί η εθνική χωρική στρατηγική, έχουν γνωμοδοτήσει οι αρμόδιοι φορείς και ο προγραμματισμός είναι η εθνική χωρική στρατηγική να εγκριθεί στους επόμενους μήνες, ενώ το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ αφορά για την ώρα χερσαίες και όχι θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά.
Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η Βοιωτία έχει ένα υψηλό μερίδιο συμμετοχής από πλευράς ενεργών μονάδων ΑΠΕ σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στον τρόπο που θα αναπτυχθούν τυχόν πρόσθετες μονάδες στο μέλλον, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βοηθιούνται από την εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Επεσήμανε γενικά, σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά που είναι σε νερό, ότι «πρέπει να προηγηθούν αυτά που έχουν την ελάχιστη επιβάρυνση και όποια μπουν να έχουν μια αναλογία», καθώς «δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν σε κάποια περιοχή με πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις».

Σε ό,τι αφορά τον κόλπο της Δομβραίνας, ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε γενικά, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας έχει αναθέσει για όλες τις περιοχές NATURA τις 23 ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και σχέδια διαχείρισης για να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε διαχείριση.

Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έκανε καμία αναφορά, ούτε στη δευτερολογία του, για ποιον λόγο οι οικισμοί Αλυκή και Άγιος Νικόλας έχουν διαγραφεί από τον χάρτη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Για να παρακολουθήσετε την συζήτηση, πατήστε εδώ

Σχετικά