Πού «άγγιξε» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος την Παρασκευή

Ξεπέρασε τους 37 °C η θερμοκρασία στο Λασίθι…

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή, 17 Μαΐου, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου).

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, ενώ οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 17/05, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής 17/05/2024, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού Παρατηρητηρίου Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στο νησί της Κρήτης, επιτρέπει την καταγραφή και μελέτη φαινομένων τοπικής κλίμακας, αναδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα κάλυψης καταγραφής μετεωρολογικών συνθηκών σε περιοχές της χώρας μας, που παρουσιάζουν αντίστοιχα τοπικά φαινόμενα.

Υψηλές θερμοκρασίες από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 17 Μαΐου 2024

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Δυτική Πελοπόννησο και Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, σε συμφωνία με τις σχετικές προγνώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία έως τις 12:00 σημειώθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου και ήταν ίση με 35.8 °C. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες έως τις 12:00 της Παρασκευής 17/05.

Σχετικά