Η επίδραση της διατροφής στην εγκυμοσύνη στην υγεία των εγκύων και των εμβρύων

«Η επίδραση της διατροφής στην εγκυμοσύνη, στην υγεία των εγκύων και των εμβρύων»

(συνέχεια από την μεταπτυχιακή εργασία της Μαίας κ. Ζαννιά Αικ).

Καλό μήνα σε όλους! Υγεία, αγάπη, χαρά, πίστη και ελπίδα!! Ας μην το βάλουμε κάτω, συνεχίζοντας τον αγώνα ο κάθε ένας από εμάς στον δικό του τομέα!! Όπως γράφω και στον τίτλο συνεχίζουμε αντλώντας γνώσεις από την μεταπτυχιακή εργασία της αγαπητής συναδέλφου και φίλης κ. Κατερίνας Ζαννιά. Την ευχαριστούμε για άλλη μία φορά.

Βιταμίνη D

Η Βιταμίνη  D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα επηρεάζοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το λεπτό έντερο και τις απώλειες από τα οστά. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου και τον σχηματισμό οστών και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ραχίτιδας στην παιδική ηλικία. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει με συνέπεια μια σχετική κατανομή στη σύλληψη και τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των ανθρώπινων κυήσεων. Παρόμοιες εποχιακές αλλαγές στα ποσοστά εγκυμοσύνης έχουν επίσης αναφερθεί από πολλά προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μια μελέτη μεταξύ Ιρανών που υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση διαπίστωσε ότι τα ποσοστά γονιμοποίησης ήταν υψηλότερα  μεταξύ των γυναικών που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης  D, αλλά δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του ποσοστού εγκυμοσύνης. Δύο μελέτες διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ των ληπτών δωρητών ωαρίων.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο συμμετέχει στον υγιή σχηματισμό και τη συντήρηση των οστών και των δοντιών. Εκτός από το ότι είναι σημαντικό για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας των οστών, το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, π.χ προεκλαμψία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 700mg την ημέρα. Αν και οι συστάσεις ασβεστίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπερβαίνουν τις συστάσεις για μη έγκυες γυναίκες, είναι σημαντικό οι μέλλουσες μητέρες να επιδιώκουν να επιτύχουν αυτές τις συστάσεις, έτσι ώστε τα αποθέματα ασβεστίου (συμπεριλαμβανομένης της οστικής μάζας) να μην διακυβεύονται για την κάλυψη των απαιτήσεων του εμβρύου. Πηγές τροφίμων πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν:                     Γάλα, τυρί, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, κονσέρβες ψαριών με κόκκαλα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν «εναλλακτικά γαλακτοκομικά»  όπως γάλα σόγιας ή γάλα ξηρών καρπών, θα πρέπει να επιλέγουν υποκατάστατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την υγιή ροή του αίματος και τη νευρολογική λειτουργία. Η συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη για τις έγκυες γυναίκες δεν διαφέρει από το 1,5mgτην ημέρα που συνιστάται για τις μη έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υγεία του εμβρύου εξαρτάται από τη διατροφική πρόσληψη, η οποία μεταφέρεται από τον πλακούντα, ανεξάρτητα από τα μητρικά αποθέματα. Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β12 είναι όλες ζωικής προέλευσης, καθώς τα βακτήρια που συνθέτουν τη βιταμίνη Β12 βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα   πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η πρόσληψη βιταμίνης Β12 συχνά τίθεται σε κίνδυνο στη διατροφή των εγκύων γυναικών  που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι καταναλώνουν επαρκές γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα για να επιτύχουν τις ημερήσιες συστάσεις για τη βιταμίνη Β12. Για τις γυναίκες που επιλέγουν να αποκλείσουν όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των γαλακτοκομικών και των αυγών) θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Τελειώνοντας να πούμε συμπερασματικά ότι:

Μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή-πάντα ενημερώνοντας και τον γιατρό μας για πιθανά συμπληρώματα που χρειαζόμαστε- είναι αυτό που χρειάζεται και πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της ιδιαίτερα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Ζαννιά Αικατερίνη, Μαία ΚΥΑ

Σχετικά