Θεσσαλονίκη: Οι πλαστές επιστολές που έστελνε η εγκληματική οργάνωση με πρωταγωνιστή τον αρχιμανδρίτη

Πλαστές επιστολές που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη με «πρωταγωνιστή» τον 68χρονο αρχιμανδρίτη και τον ιερέα που καθαιρέθηκε, προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους για να τους καταβάλουν τεράστια χρηματικά ποσά, εξασφάλισε και δημοσιεύει το protothema.gr.

Πρόκειται για τις επιστολές που εμφάνιζαν οι κατηγορούμενοι στα θύματά τους και ως αποστολείς – συντάκτες αναγράφονταν θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες. Οι δύο επιστολές που φέρνει στο «φως» το protothema.gr φαίνεται ότι έχουν ως αποστολέα το «Οικουμενικόν Πατριαρχείον» στο Φανάρι και συντάχθηκαν η μία στις 11 Μαρτίου του 2023 και η δεύτερη στις 5 Απριλίου του 2023.

Στις δύο επιστολές είναι ξεκάθαρο ότι οι κατηγορούμενοι ζητούν από τον παραλήπτη να καταβάλει χρηματικά ποσά, ενώ στην μία από αυτές γράφει ότι «νονοί της νύχτας εκβιάζουν ανθρώπους της μονής Πετράκη αλλά και των γραφείων της Ιεράς

Αρχιεπισκοπής». Επιπλέον, στις επιστολές οι οποίες εκτός από πλαστές είναι και… ανορθόγραφες, γίνεται λόγος για δικηγόρους που έχουν αναλάβει κάποια υπόθεση και για ανθρώπους που χρειάζεται να πάρουν τα χρήματά τους.

oikoumenikon-patriarxeion__1__2
oikoumenikon-patriarxeion__2__2

Πάνω από 1,3 εκατ ευρώ η λεία τους

Υπενθυμίζεται ότι ο ιερέας μαζί με τον 61χρονο φερόμενο ως συνεργό του και ακόμη δύο άτομα, κατηγορούνται ότι κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, προσέγγιζαν τα ανυποψίαστά θύματά τους και κατάφεραν να τους πείσουν πως σύντομα ο 68χρονος ιερέας θα ανελιχθεί στον χώρο της Εκκλησίας και εκείνοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ

Για να γίνουν πιο πιστευτοί, επιδείκνυαν στα θύματά τους τις πλαστές επιστολές που φέρεται να συνέτασσε ο ιερέας που καθαιρέθηκε από ιερωμένος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες και κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι ο ιερέας θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τότε τα θύματά τους θα είχα όφελος, όπως η διαχείριση θρησκευτικών χωρών κλπ. Τις πλαστές επιστολές φαίνεται πως τις έφτιαχνε ο 61χρονος και με τη σειρά του τις παρέδιδε στον ιερέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις παθόντων, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

-Πολυτελές όχημα,

-2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

– Εκτυπωτής,

– 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),

– Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,

– Χειρόγραφες σημειώσεις,

– Διάφορες επιστολές και

– 2 κινητά τηλέφωνα

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την εμπλοκή κληρικού σε κύκλωμα απάτης

Σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία έχει τεθεί ο κληρικός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

«Με αφορμή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης περί εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν εμπλέκεται και Κληρικός, από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, με εντολή του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Φιλοθέου, έχει αρχίσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους εναντίον του εν θέματι Κληρικού, η προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους Νόμους του Κράτους (ν. 5383/1932 (ΦΕΚ Α’ 110): “Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας») ανακριτική και δικαστική διαδικασία”» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, δε, πως «βάσει της ανωτέρω διαδικασίας, ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».

protothema.gr

Σχετικά