Στο τέλος Μαρτίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Στις 19 Μαρτίου «κλειδώνει» η έκπτωση του 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εργασίες στην ΑΑΔΕ, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικότερα, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δεν θα είναι διαθέσιμη το Σάββατο 9 Μαρτίου μεταξύ 11:00 και 15:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
«Έκλεισαν» οι τροποποιητικές στο Ε9

Την Παρασκευή «έκλεισε» η δυνατότητα των φορολογούμενων προκειμένου να υποβάλουν αρχικές αλλά κυρίως τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, έτσι ώστε να διορθώσουν λάθη πριν γίνει η φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9

Αποθήκες-πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Παλαιότητα: Για κτήρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτήρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.
Στις 19 Μαρτίου «κλειδώνει» η έκπτωση του 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα

Εν τω μεταξύ τη μεθεπόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα. Τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι «πράσινο φως» για «κούρεμα» ύψους της τάξης μέχρι το 10% πήραν 401.000 αιτήσεις.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ανέρχονται σε 983.361, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι την έκπτωση θα πάρει το 41% αυτών των ακινήτων.

Ο κύκλος της έκπτωσης του 10% θα κλείσει στις 19 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της.

Σχετικά