Γάζα: Ένα στα τρία παιδιά κάτω των δύο ετών αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό

Νοσοκομεία στη Γάζα κάνουν λόγο για θάνατο παιδιών από υποσιτισμό και αφυδάτωση

Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα αντιμετωπίζει τώρα οξύ υποσιτισμό και ο λιμός είναι στον ορίζοντα, δήλωσε σήμερα η κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ που λειτουργεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η κατάσταση σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, ειδικά για τα παιδιά

«Ο υποσιτισμός των παιδιών εξαπλώνεται γρήγορα και φθάνει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα στη Γάζα», ανέφερε το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέντε και πλέον μήνες αεροπορικής και χερσαίας ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα, την οποία προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα έχει μετατραπεί σε ερείπια και οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της είναι εκτοπισμένοι και αντιμετωπίζουν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Νοσοκομεία στη Γάζα κάνουν λόγο για θάνατο παιδιών από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Ράφα όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ενάμισι εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Αναμένεται νέα έκθεση για την έκταση της κρίσης λιμού

Το διεθνές παρατηρητήριο διατροφικής ανασφάλειας, το IPC (Integrated Food Security Phase Classification), αναμένεται να δημοσιοποιήσει σύντομα έκθεση για την έκταση της κρίσης λιμού στη Γάζα. Τον Δεκέμβριο είχε αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος λιμού στην περίοδο προβολής μέχρι τον Μάιο.

Για να κηρύξει λιμό το IPC, θα πρέπει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού να υποφέρει από ακραίες ελλείψεις τροφίμων, με ένα στα τρία παιδιά να αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό και δύο ανθρώπους στους 10.000 να πεθαίνουν καθημερινά από πείνα ή υποσιτισμό και αρρώστια.

Αντιδράσεις για τις «τακτικές λιμοκτονίας του Ισραήλ»

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο δήλωσε ότι η «τακτική της λιμοκτονίας» του Ισραήλ στη Γάζα είναι «απαράδεκτη», καθώς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι.

«Το Ισραήλ πρέπει επειγόντως να παράσχει περισσότερη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα», έγραψε ο Ντε Κρόο στο X.

Πρόσθεσε ότι το Βέλγιο συνεχίζει να στηρίζει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία αποτελεί «τη ραχοκοκαλιά της βοήθειας προς τους ανθρώπους στη Γάζα» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία 160 υπαλλήλων της UNRWA στη Γάζα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση

Ένα μέλος του προσωπικού της διεθνούς ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) περιέγραψε την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

«Η σημερινή κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και τα λόγια δεν μπορούν να την περιγράψουν», δήλωσε ο νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Loay Harb, σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε η οργάνωση στο X.

Ο Χαρμπ, ένα από τα τέσσερα μέλη του προσωπικού που εξακολουθούν να εργάζονται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν νερό, αλεύρι, ηλεκτρικό ρεύμα και – τις περισσότερες φορές – ούτε διαδίκτυο ούτε σύνδεση κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λιμού στη βόρεια Γάζα, μια περιοχή στην οποία δεν έχει φθάσει βοήθεια εδώ και εβδομάδες.

Ο Χαρμπ δήλωσε ότι η κλινική όπου εργαζόταν μπορούσε να περιθάλψει ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα και τραύματα μόνο με βασική υγειονομική περίθαλψη.

Παιδί σκαρφάλωσε σε στύλο ρεύματος στη Ράφα για να μιλήσει σε Αιγύπτιους στρατιώτες – «Θέλουμε να ζήσουμε»

Παιδί στη Ράφα έχει βιντεοσκοπηθεί να παρακαλά τους Αιγύπτιους στρατιώτες για φαγητό, αφού σκαρφάλωσε σε έναν στύλο ρεύματος για να ανέβει πάνω από τον φράχτη στα νότια σύνορα της Γάζας.

«Θέλω να πεθάνω τώρα. Θέλουμε να φάμε, θέλουμε να ζήσουμε. Γιατί… Δεν υπάρχει φαγητό για να φάνε τα αδέρφια μου. Θέλουμε να φάμε», είπε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε από έναν Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο Instagram και επαληθεύτηκε από τη μονάδα Sanad του Al Jazeera.

https://www.instagram.com/reel/C4kdEAoAJLP/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d5b666b9-cc0e-40f9-9be1-dd79a708096a

Σχετικά