Συνεχείς μετακινήσεις Αναισθησιολόγων από τα Γ.Ν. Λιβαδειάς και Θήβας και Γενικών Ιατρών από τα Κ.Υ. Αλιάρτου και Διστόμου

Ε.Ν.Ι.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ. ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Είναι ευρέως γνωστό πως οι πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις της τελευταίας –τουλάχιστον- 15ετίας έχουν αφήσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας τραγικά υποστελεχωμένα. Πάνω στην –υπαρκτή- αδυναμία να λειτουργήσουν ολόκληρα τμήματα μέσα στα νοσοκομεία, οι Διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει ήδη από τον καιρό της πανδημίας να μετακινούν, πολλές φορές με εντέλλεσθε, Γιατρούς από τμήμα σε τμήμα και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακόμα και εκτός του νομού που εργάζονται.

            Στην πληθώρα των περιπτώσεων μετακίνησης συναδέλφων που έχει διενεργήσει η 5η ΥΠΕ, έρχονται να προστεθούν και …νέα κεφάλαια! Οι μετακινήσεις Αναισθησιολόγων από τα Νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας, οι οποίες ήδη γίνονται εδώ και λίγους μήνες, έρχονται να καθιερωθούν. Πλέον, όμως, τα ονόματα των συναδέλφων που θα μετακινούνται, ζητούνται με συνοπτικές διαδικασίες, δηλ. εντός λίγων ωρών!

            Προφανώς, στις επιλογές των Διοικήσεων κυριαρχεί η συνειδητή επιλογή του «μπαλώνω» μία τρύπα στο ένα νοσοκομείο για να ανοίξω μια άλλη τρύπα στο διπλανό νοσοκομείο. Αδιαφορώντας για το ότι η ύπαρξη Αναισθησιολόγου σε καθημερινή βάση είναι αναγκαία για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου. Τόσο για να εξυπηρετεί τα χειρουργεία που γίνονται, όσο όμως και για έκτακτα περιστατικά (π.χ. αναπνευστικές ανεπάρκειες, ανακοπές κ.ά.) ήδη νοσηλευόμενα ή προσκομιζόμενα στο Τ.Ε.Π.

            Αντίστοιχη κατάσταση επιδιώκει να διαμορφώσει η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και όσον αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του νομού, με το αίτημα για μετακίνηση Γενικών Ιατρών από το Κ.Υ. Αλιάρτου και το Κ.Υ. Διστόμου στο Γ.Ν. Άμφισσας(!), προς κάλυψη εφημεριών.

            Ως Ε.Ν.Ι.Β. θέλουμε να θέσουμε τα εξής ζητήματα, τα οποία φυσικά θα θέσουμε και υπόψη των κατοίκων και των εργαζομένων του νομού και ασθενών μας:

  1. Ως πότε θα αρνούνται τόσο οι Διοικήσεις Νοσοκομείων και ΥΠΕ όσο και του Υπουργείου να προβούν στην ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών, μόνιμων οργανικών θέσεων και στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας; Είμαστε αντίθετοι και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τις επισφαλείς εφημερίες σε τμήματα υποστελεχωμένα, όπως εν προκειμένω όταν δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος σε Νοσοκομείο που έχει 24ωρη καθημερινή εφημερία.
  2. Εκφράζουμε την εναντίωσή μας στη σχεδιασμένη υποβάθμιση των δυνατοτήτων πρωινών και έκτακτων χειρουργείων στα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας –μέσω της διαρκούς μετακίνησης αναισθησιολόγων- και στην ταυτόχρονη προώθηση των απογευματινών, επί πληρωμή, χειρουργείων. Δεν νομιμοποιούμε το «θεσμικό» φακελάκι!
  3. Είναι το λιγότερο προσβλητικό να αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σα σύγχρονοι «νομάδες» και να ζητείται η μετακίνησή μας (πολλές φορές αξιοποιώντας «εντέλλεσθε») για να «μπαλώνουμε» τα κενά των νοσοκομείων με προχειρότητες. Δεν μπορεί ένας γιατρός να περιφέρεται με μια βαλίτσα στο χέρι, κάθε μέρα σε άλλο νοσοκομείο, σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής αλλά και της ψυχικής του ηρεμίας και της πνευματικής του υγείας. Διαμαρτυρόμαστε διότι σαν να μην μας έφταναν τα εξαντλητικά ωράρια και οι καθηλωμένοι μισθοί, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αναγκαστικές μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας

Μαλλές Αν.                          Ρενδούμη Ν.

Σχετικά