Οργισμένη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας για το Πρωτοδικείο

ME ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ

          Τη νύχτα της Παρασκευής 19/4 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για το νέο «Δικαστικό Χάρτη».

          Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο όπως είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση:

  • Προέβλεπε τη μετατροπή του Πρωτοδικείου Θήβας σε «παράλληλο», δηλαδή σε παράρτημα.
  • Αφαιρούσε και μετέφερε στην κεντρική έδρα (δηλαδή στη Λιβαδειά) τις οργανικές θέσεις των δικαστών και Εισαγγελέων.
  • Αφαιρούσε και μετέφερε στην κεντρική έδρα τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων.
  • Μείωνε κατά το 1/3 τον αριθμό των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων.
  • Άφηνε αδιευκρίνιστο εάν στην «παράλληλη» έδρα του Πρωτοδικείου περιλαμβάνεται και η Εισαγγελία.
  • Αφαιρούσε από την αρμοδιότητά του 10 χωριά (τις Ερυθρές, τα χωριά των Δ.Ε. Θεσπιών και Ακραιφνίας).

Ενώ το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη λήξη της διαβούλευσης:

  • Προβλέπει τη μετατροπή Πρωτοδικείου Θήβας σε «παράλληλο», δηλαδή σε παράρτημα.
  • Αφαιρεί και μεταφέρει στην κεντρική έδρα (δηλαδή στη Λιβαδειά) τις οργανικές θέσεις των δικαστών και Εισαγγελέων.
  • Μειώνει κατά το 1/3 τον αριθμό των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων.
  • Αφήνει αδιευκρίνιστο εάν στην «παράλληλη» έδρα του Πρωτοδικείου περιλαμβάνεται και η Εισαγγελία.

Είναι φως – φανάρι ότι στα πιο κρίσιμα ζητήματα, δηλαδή στη μετατροπή του Πρωτοδικείου σε παράλληλο, στην αφαίρεση της έδρας και των οργανικών θέσεων των Δικαστών, η κυβέρνηση επιμένει.

Αυτά τα τρία είναι τα πλέον κρίσιμα και θεμελιώδη ζητήματα διότι με αυτά ανοίγει η πόρτα για τη μελλοντική κατάργηση.

Θυμίζουμε ότι η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος δεν θα μείνει εδώ, καθώς στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε. επίκειται και δεύτερη φάση «συγχωνεύσεων».

Εξάλλου στην περιοχή μας είδαμε καλά το ίδιο έργο και στην περίπτωση της ΔΟΥ αλλά και σε άλλες υπηρεσίες. Με βάση την πολιτική που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών, καμία υπηρεσία δεν έκλεισε μονομιάς. Αντίθετα, όλες υποβαθμίστηκαν και οδηγήθηκαν κομματιαστά στο κλείσιμο. Με άλλα λόγια, το θέμα είναι να μη γίνει η αρχή.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη πλευρά, εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία των δίκαιων διεκδικήσεών μας τις επόμενες ημέρες μέχρι και την ψήφιση.

Η «κοπτορραπτική» κυβέρνησης και υπουργείου μας θυμίζει της εξής εικόνα: Σου παίρνω από τα χέρια ένα σακούλι με λεφτά και στη συνέχεια σου επιστρέφω κάτι ψιλά από τα κλεμμένα, για να σου δείξω τη γενναιοδωρία μου.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι εδώ και πολλές εβδομάδες,οι τοπικοί παράγοντες τουλάχιστον της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων όσων δηλώνουν δημόσια την «κάθετη» αντίθεσή τους στο σχέδιο, καλλιεργούν μία λογική παζαριού, στη βάση του να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε.

Με άλλα λόγια, να αποδεχθούμε ως «μοιραία» την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου – η οποία ανοίγει το δρόμο στην μελλοντική κατάργηση – και να δούμε μήπως μπορεί να σωθούν κάποιες επιμέρους πλευρές.

Δεν υποτιμάμε ούτε την αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου, ούτε φυσικά τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Εξάλλου ακόμη και αυτά «επιστράφηκαν» κάτω από την πίεση του σημαντικού αγώνα που δίνουμε, και στον οποίο οι εκλεγμένοι μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Μάλιστα ειδικά το θέμα των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων κινητοποίησε σε πανελλαδικό επίπεδο όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ωστόσο όταν γκρεμίζονται όλες οι κολώνες του σπιτιού, δεν αρκεί να σώσεις τη μία από αυτές. Το θέμα είναι να σώσεις όλο το σπίτι.

Έχοντας μια ορισμένη πείρα από συλλογικές διεκδικήσεις, επισημαίνουμε το εξής. Οι κυβερνήσεις γνωρίζουν καλά πώς να καλλιεργούν το μάταιο των αγώνων για να αποφεύγουν τις καθολικές αντιδράσεις, ή ακόμη και το πώς να περνάνε την ουσία των αλλαγών που θέλουν κάνοντας σκόντο σε επιμέρους ζητήματα.

Επειδή λοιπόν αναμένουμε μία εκστρατεία επιχειρημάτων του τύπου «κερδίσαμε  ότι καλύτερο γινόταν», «τουλάχιστον σώσαμε μερικά πράγματα» κλπ, κρίνουμε αναγκαία τα εξής.

1.       Ότι λιγότερο χάθηκε, οφείλεται στην πίεση που ασκήθηκε. Η οποία είχε ως αίτημα να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο και όχι το βαθμό της υποβάθμισης.

2.       Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση υπολογίζει τις κινητοποιήσεις και μπορεί να κάνει πίσω.

3.       Το σχέδιο νόμου ψηφίζεται στην Ολομέλεια τη Μεγάλη Τετάρτη. Μέχρι τότε είναι εφικτές αλλαγές και μάλιστα συνηθίζεται να γίνονται τέτοιες.

4.       Αντικειμενικά, αυτή την κρίσιμη περίοδο, όποιος καλλιεργεί τη λογική να δούμε τι μπορεί να σωθεί (εκτός από το να παραμείνει το Πρωτοδικείο) σπέρνει την απογοήτευση και δουλεύει μαζί (και για) την κυβέρνηση για να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο.

5.       Τώρα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να καταφέρουμε το βασικό σκοπό του αγώνα που δίνουμε εδώ και μήνες: Να παραμείνει και να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο.

Ως συνδυασμός επιδιώξαμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα στις κινητοποιήσεις των φορέων με το συγκεκριμένο αίτημα. Δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό.

Παράλληλα όμως, δε μπορούμε να μην αναδεικνύουμε τη ρίζα του προβλήματος. Για την Ε.Ε, την κυβέρνηση της ΝΔ και τους προκατόχους της, οι υπηρεσίες αντιμετωπίζονται ως κόστος που ολοένα πρέπει να συμπιέζεται. Όμως όταν έχεις λίγο Πρωτοδικείο, λίγο Νοσοκομείο, λίγο από μισθό, στο τέλος έχεις και λίγο από ζωή.

Άρα όπως και να έχει, είναι κρίσιμο να καταδικάσουμε όλους όσους δεν τους νοιάζει εάν ζούμε, αλλά παζαρεύουν το πόσο λίγο θα ζούμε.

Σχετικά