“Πατρίδα μας η Στερεά”για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Δήλεσι,ΧΥΤΒΕΑ Tανάγρας και η στάση της Περιφερειακής Αρχής

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ, Ο
ΧΥΤΒΕΑ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΡΧΗΣ

Ανακοίνωση από την περιφερειακή παράταξη “Πατρίδα μας η Στερεά”

Την Παρασκευή στις 26/04/2024 ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Δήλεσι. Ζήτησα από τον κ. Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφεριάρχη ( στο περιφερειακό συμβούλιο 24/4/24) να θέσουν υπόψη του το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που βιώνουν οι πολίτες της περιοχής όπως: H μόλυνση του Ασωπού, του υδροφόρου ορίζοντα  και της ατμόσφαιρας  που βλάπτουν, επικίνδυνα τη δημόσια υγεία.

Να γνωστοποιήσουν στον ίδιο ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά έντονα στη κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ για την εναπόθεση και επεξεργασία επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Απάντηση δεν πήρα διότι το ερώτημα μου ήταν εκτός της ημερησίας διάταξης!!! Ο λόγος βέβαια ήταν προφανής. Η Περιφέρεια αποτελεί παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, αφού έχει απεμπολήσει κάθε αρχή αυτονομίας που αποτελεί την βασική αρχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ή ρήση ‘’σφάξε με αγά μου να αγιάσω’’ αντικατροπτίζει την πραγματικότητα. Πιστεύω όμως ότι το ίδιο μήνυμα πρέπει Τ.Α και φορείς της περιοχής να γνωστοποιήσουν στον κ. Πρωθυπουργό, τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής μας. Να γνωρίζει ότι:

Σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με την κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ στον Δήμο Τανάγρας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έλαμψε με την απουσία της. Γύρισε την πλάτη στις τοπικές κοινωνίες της βιομηχανικής ζώνης, Οινοφύτων, Σχηματαρίου που βιώνουν τις μολυσμένες συνθήκες επιβίωσης. Η ένοχη σιωπή τους μαρτυρά τις προθέσεις τους για πλήρη αδιαφορία για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες όπου ατμόσφαιρα και υδροφόρος ορίζοντας είναι ιδιαίτερα μολυσμένα, με μεγάλη επιβάρυνση στη δημόσια υγεία. Ο Ασωπός ποταμός υποδέχεται τα βιομηχανικά απόβλητα, μολύνεται και μολύνει τα πάντα στο πέρασμά του φτάνοντας μέχρι τις παραλίες του Ωρωπού.

Η ανεξέλεγκτη ρύπανση από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις τα επικίνδυνα απόβλητα τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν βλάψει επικίνδυνα την υγεία των κατοίκων. Έχουν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των φορέων της περιοχής και των κατοίκων, σχολείων και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά καιρούς. Η Περιφέρεια και οι κυβερνήσεις αποφάσισαν στα χαρτιά με εξαγγελίες και τυμπανοκρουσίες την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής περιοχής. Αντί να προχωρήσουν όμως σε έργα για ένα σύγχρονο πάρκο, φρόντισαν να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικό όμιλο για το πώς και που θα εναποθέσει και επεξεργαστεί επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα.

Μάλιστα χωρίς διαβούλευση, συμμετοχή και έλεγχο της Τ.Α και της Περιφέρειας. Δηλαδή ένα έργο εθνικών διαστάσεων, Περιφέρεια και Κυβέρνηση εκδίδουν σιωπηρά τις σχετικές αδειοδοτήσεις χωροταξικές και περιβαλλοντικές ερήμην, των τοπικών κοινωνιών. Το εγχείρημα ΧΥΒΕΑ, μέσα στο αστικό οικοσύστημα εναπόθεσης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, ευλόγησε και η Περιφέρεια που επέτρεψε το έργο να χωροθετηθεί εντός αστικού οικοσυστήματος ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα προσπαθεί, μετά από την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων με διάφορα προσχήματα να ‘ξεπλύνει’ την ενοχή  της. Αλλά μόνον με την έκδοση ψηφισμάτων και χωρίς ανάκληση των διοικητικών πράξεων που έχει εκδόσει. Αρνείται  να επισκεφθούμε και να διαβουλευθούμε  με την πολιτική εξουσία.

 Για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ, επικίνδυνων αποβλήτων, υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας. Η χωροθέτηση εντός του αστικού οικοσυστήματος βρίσκει καθολικά αντίθετη την τοπική κοινωνία. Η πολιτική ηγεσία αντί να αναλάβει τις ευθύνες για ένα έργο εθνικής εμβέλειας, στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη, που αφορά την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής, για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ενός ΧΥΤΕΑ, για την εναπόθεση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων και αυστηρό δημόσιο έλεγχο και συμμετοχή της Περιφέρειας και της Τ.Α.

Εναποθέτει την ευθύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς συμμετοχή της Τ.Α και κοινωνικό έλεγχο. Οι επιλογές αυτές βρίσκουν καθολικά αντίθετα τους πολίτες και θα αντισταθούν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Αυτό το μήνυμα πιστεύω πρέπει να φέρουν στα αυτιά του κ.Πρωθυπουργού όσοι προστρέξουν να τον υποδεχθούν.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο