Μαθητές και εκπαδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας καθάρισαν το θέατρο Μοσχοποδίου(φωτο)

Από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, με την υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων και του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπαίθριο θέατρο Μοσχοποδίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ‘’κοσμήματα’’ της πόλης της Θήβας και οι μικροί μαθητές το παρέδωσαν ‘’καθαρό’’ στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που θα παρουσιάσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο κοινό της Θήβας τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις (θεατρικές & χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες κ.ά.).

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Ημερών Δράσεων για το Κλίμα (Global Action Days 2024), στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να παρακινήσει και άλλους μαθητές και πολίτες να υιοθετήσουν πρακτικές με θετικό αντίκτυπο για το κλίμα, ενδυναμώνοντας το αύριο.

Εκ μέρους του Δήμου Θηβαίων παρέστη η κα Ελένη Παπαθανασίου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, η οποία έστειλε το δικό της μήνυμα για την αξία της ανακύκλωσης. Επίσης, ο Δήμος Θηβαίων ενίσχυσε την άνω πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, με την παροχή υλικών συλλογής των απορριμμάτων (σακούλες & γάντια). Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεκίνησαν με ζήλο τον καθαρισμό του θεάτρου ενώ διαχώρισαν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε αυτοσχέδιους κάδους χαρτιού, πλαστικού & αλουμινίου.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας διέθεσε το ειδικό όχημα (πρέσα) μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών, που συλλέχθηκαν από τους μαθητές, ώστε να οδηγηθούν στη νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Θήβας.

Παράλληλα, τα παιδιά άκουσαν με μεγάλη προσοχή την ‘’ιστορία των σκουπιδιών’’ που τους αφηγήθηκαν εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, και ήρθαν σε επαφή με δύσκολες έννοιες όπως είναι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) – χωματερές, οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) κ.ά. Επιπλέον, απέκτησαν πολλά ΄΄όπλα’’ που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον αγώνα τους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή και άλλες πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο παιχνίδι του ‘’κρυμμένου θησαυρού των σκουπιδιών’’, ανακαλύπτοντας πως τα ίδια τα ‘’σκουπίδια’’ είναι ένας ‘’κρυμμένος θησαυρός’’ καθώς με τη σωστή διαχείρισή τους μπορούν να ωφελήσουν τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο (υγεία, οικονομία κ.ά.).

Οι μαθητές μέσα από τις παραπάνω δράσεις και μέσω του βιωματικού τρόπου που προσφέρει το παιχνίδι, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη και με πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, συνειδητοποιώντας την ατομική τους ευθύνη και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις που θα ωφελούσαν το περιβάλλον.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας επιβράβευσε την προσπάθεια των μαθητών δωρίζοντάς τους καπέλα, χυμούς & νερά ενώ παράλληλα διένειμε ενημερωτικό υλικό με πρακτικές συμβουλές για την ανακύκλωση & την κομποστοποίηση ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τους «μελλοντικούς πολίτες» που είναι οι μαθητές. Βασικός στόχος είναι η συνάντηση αυτή να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την περιβαλλοντική τους ευθύνη προχωρώντας σε καθημερινές δράσεις και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και να μεταδώσουν στους οικείους τους τα οφέλη της ανακύκλωσης (συσκευασιών, τροφίμων, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων κ.ά.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ θα συνεχίσει να ενισχύει τις πρωτοβουλίες για περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των μαθητών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δείτε φωτογραφίες:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο