Λευτέρης Κτιστάκης:Δικαστικός χάρτης και αποκατάσταση της αλήθειας

Όταν έγινε η πρώτη παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη από το υπουργείο στις αρχές του έτους, προβλεπόταν στη Βοιωτία η θέσπιση μίας κεντρικής έδρας και μίας περιφερειακής. Το δικαστηριακό αντικείμενο της περιφερειακής έδρας θα ήταν αυτό που προβλέπει σήμερα ο νέος νόμος. Με απλά λόγια και για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο πολίτης σε μία περιφερειακή έδρα θα εξυπηρετούνταν σε ποσοστό περίπου 80% σε σχέση με την σημερινή υφιστάμενη κατάσταση στο πρωτοδικείο Θήβας ή Λιβαδειάς.
👉 Έκτοτε, από τον Ιανουάριο δηλαδή, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Πλέον, εκτός από την περιφερειακή έδρα θεσπίστηκε και η παράλληλη έδρα στην οποία θα δικάζεται το σύνολο των υποθέσεων, όπως ακριβώς μέχρι σήμερα. Θα δικάζεται το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων, θα δικάζονται ασφαλιστικά και αυτόφωρα, θα υπάρχει πρόεδρος και εισαγγελέας υπηρεσίας, θα διενεργείται ανάκριση. Αυτό προκύπτει ευθέως από το άρθρο 5 παρ.1 του νόμου, αλλά το δήλωσε και το επιβεβαίωσε και ο υπουργός στην αρμόδια επιτροπή.

👉 Η θέσπιση της παράλληλης έδρας, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, είναι αποτέλεσμα ενεργειών ορισμένων ανθρώπων που συνεργάστηκαν με το υπουργείο (και όχι μόνο με το υπουργείο) για να μεταφέρουν επακριβώς τα επιμέρους προβλήματα που αναφύονταν σε κάθε πόλη με τον σχεδιασμό του νέου δικαστικού χάρτη. Για να μεταφέρουν και να εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες των χωρικών αρμοδιοτήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι αποτέλεσμα συνεχών παρεμβάσεων και διαδοχικών συναντήσεων, είναι αποτέλεσμα πραγματικών, συντονισμένων ενεργειών και όχι ανέξοδων σχολίων και μεγαλοστομίας.

👉 Αποτέλεσμα ενεργειών συνιστά και η πρόβλεψη για ορισμό μεταβατικής έδρας εφετείου και σε παράλληλη έδρα πρωτοδικείου, μία ρύθμιση που αφορά την Βοιωτία. Θέλω να διευκρινίσω ότι ακριβώς λόγω της ισόρροπης ανάπτυξης των 2 πόλεων, ήταν εξ αρχής αίτημά μου προς το υπουργείο σε περίπτωση που δεν εξαιρούνταν η Βοιωτία, να ορισθεί η μία πόλη ως έδρα του πρωτοδικείου και η έτερη ως μεταβατική έδρα του Εφετείου Ευβοίας.

🔵 Τέλος, να σημειώσω ότι οι πολύ λίγες τροποποιήσεις που επήλθαν στο νομοσχέδιο από τη διαβούλευση μέχρι την ψήφισή του αφορούσαν την Βοιωτία στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

👉 Από τα ανωτέρω, προκύπτει πού ήμασταν στις αρχές Ιανουαρίου με το αρχικό σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη και τι ψηφίστηκε εν τέλει. Αυτές οι αλλαγές, όπως και να τις αξιολογήσει ο καθένας μας, δεν επήλθαν από μόνες τους. Κάποιοι άνθρωποι τις προκάλεσαν.

Συμπερασματικά:

✔️ τα πρωτοδικεία Θήβας και Λιβαδειάς ενοποιούνται με έδρα τη Λιβαδειά,

✔️ στο πρωτοδικείο Θήβας ως παράλληλη έδρα θα εξυπηρετούνται οι πολίτες ακριβώς όπως σήμερα,

✔️ οι δικαστικοί υπάλληλοι παραμένουν στην υπηρεσία τους ως σήμερα,

✔️ η Θήβα θα ορισθεί μεταβατική έδρα του Εφετείου Ευβοίας (μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία) και δεν θα μετακινούνται πλέον πολίτες και δικηγόροι προς την Χαλκίδα, όπως σήμερα.

🔘 Πρέπει να γίνουν γνωστά αυτά, για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες ομοιότητες και ποιες τυχόν διαφορές υπάρχουν με την σημερινή υφιστάμενη κατάσταση. Αλλά και για να γνωρίζουν οι πολίτες πώς φθάσαμε στο τελικό κείμενο του νόμου.

Σχετικά