Πλήθος καταγγελιών έγιναν από εργαζόμενους για μη καταβολή του Δώρου του Πάσχα. Μάλιστα ο αριθμός τους είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΣΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του Δώρου για το Πάσχα ήταν η Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, μέχρι σήμερα Μ. Πέμπτη έχουν γίνει 385 καταγγελίες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών αφορούν σε εργοδότες που δεν κατέβαλλαν το Δώρο στους εργαζόμενους όπως ήταν υποχρεωμένοι. Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για εργοδότες οι οποίοι κατέβαλαν κανονικά το Δώρο του Πάσχα και στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τε ρεπορτάζ του Alpha υπάρχουν και εργοδότες που κάνουν και άλλα «τεχνάσματα» οι οποίοι έκαναν λόγο για «συμψηφισμό» του Δώρου Πάσχα με το επίδομα προϋπηρεσίας και ότι έχει προεξοφληθεί χρηματικά από τον Ιανουάριο μαζί με την μισθοδοσία.
Τονίζεται ότι όλες οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες και οι εργοδότες που τις έχουν ακολουθήσει θα έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις και βαριά πρόστιμα καθώς η μη καταβολή των Δώρων είναι ποινικό αδίκημα.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελικά στοιχεία που θα έρθουν στη δημοσιότητα από τις καταγγελίες των εργαζομένων θα δημοσιοποιηθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το δώρο
Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που το δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.
Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα. Υποβάλλετε το ερώτημα ή την καταγγελία σας εδώ: https://www.kepea.gr/contact.php?ask=8