Γιατί ο Πούτιν αντικατέστησε τον Σεργκέι Σοϊγκού από υπουργό Άμυνας

Ο νέος επικεφαλής της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας είναι ένας… οικονομολόγος

Έντονο είναι το παρασκήνιο με την αντικατάσταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από τον Πούτιν, παρά το ότι του «χρύσωσε» το χάπι, τοποθετώντας  στη θέση του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Πούτιν, στη θέση του Σοϊγκού τοποθέτησε τον Αντρέι Μπελούσοφ, έναν 65χρονο οικονομολόγος χωρίς την παραμικρή εμπειρία στις στρατιωτικές υποθέσεις.

«Σήμερα, στο πεδίο της μάχης, επικρατεί αυτός που είναι πιο ανοικτός στην καινοτομία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε, επίσης, ότι ήταν “φυσικό” για τον Πούτιν να αποφασίσει ένας πολιτικός αξιωματούχος να ηγηθεί του υπουργείου Άμυνας. “Το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι απολύτως ανοιχτό στην καινοτομία, να εισάγει προηγμένες ιδέες και να δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ανταγωνιστικότητας, για αυτό ο πρόεδρος επέλεξε την υποψηφιότητα του Αντρέι Ρέμοβιτς Μπελούσοφ”, είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ανέρχεται, μαζί με τις δαπάνες για τα σώματα ασφαλείας, στο 7,4%, ένα ποσοστό που αγγίζει σοβιετικού τύπου δαπάνες.

Ο Σοϊγκού, που διορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντικαθιστά με τη σειρά του τον νυν επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος ρόλος του Πατρούσεφ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η καραμπόλα αλλαγών που πυροδοτεί η μετακίνηση του Σοϊγκού συμπίπτει με την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να επιταχύνει, τις τελευταίες μέρες, τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εξαπολύοντας νέα επίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Η απομάκρυνση του Σοϊγκού από το πόστο φαίνεται ότι  δεν είναι ασύνδετη με τη σύλληψη του υφυπουργού Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ που κατηγορείται για δωροδοκία. Η θέση του Υπουργού Άμυνας είχε αποδυναμωθεί μετά την εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία που συνεχώς μαστίζεται από στρατιωτικές αποτυχίες και μεγάλες απώλειες σε άνδρες και υλικό.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο