Χαλκίδα: Όλη η δράση των εφοριακών – Οι φάκελοι των 10.000 ευρώ και το «βαθύ λαρύγγι»

Όλη η δράση του οργανωμένου κυκλώματος που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας με κεντρικά πρόσωπα την 50χρονη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή και βραχίονες τρεις υπαλλήλους, έναν λογιστή και μια 56χρονη που εκτελούσε χρέη διεκπεραιώτριας, ξεδιπλώνεται μέσα από το διαβιβαστικό των “Αδιάφθορων” της ΕΛ.ΑΣ που μετά από έρευνες πολλών μηνών κατάφερε να το “ξεδοντιάσει” και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους επίορκους υπαλλήλους.

Μια καταγγελία στα τέλη Νοεμβρίου, από ένα “βαθύ λαρύγγι” ήταν αυτή που κάρφωσε στις αρχές την “ομάδα της διαφθοράς” στη ΔΟΥ Χαλκίδας, που έβαζε στο μάτι τα θύματα της και απαιτούσε εκβιαστικά “φακελάκια” πολλών χιλιάδων ευρώ έτσι ώστε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό που παρουσιάζει το newsit.gr.

“Να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει” και “να τακτοποιούν ευνοϊκά φορολογικές υποθέσεις”.

Στη δικογραφία μαζί με την “ομάδα των 7” εμπλέκονται και άλλα έξι άτομα τα οποία όμως δεν έχουν συλληφθεί. Το μπλόκο των αρχών έγινε στις 21 Μαΐου, μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 17 περιπτώσεις με την ομάδα να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για «Εγκληματική Οργάνωση», «Δωροληψία Υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση», «Παράβαση καθήκοντος», «Εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα», «Δωροδοκία Υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», και των διατάξεων «Περί όπλων».

Στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, αποτυπώνεται η ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης με τις αρχές να αποδίδουν στην 50χρονη προϊσταμένη το ρόλο της “αρχηγού”. Η ίδια κατά την προφορική της εξέταση ισχυρίστηκε ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες. Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι οι οποίοι την έπεισαν να συμμετάσχει στο μεγάλο κόλπο για να έχει έξτρα εισόδημα…

Τους… κάρφωσε “βαθύ λαρύγγι”

Η υπόθεση όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ άρχισε να ψάχνεται από τους “Αδιάφθορους” στα τέλη Νοεμβρίου, όταν “Άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό Κέντρο της Υπηρεσία μας και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας που διαπράττουν επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι “Λίνα”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι “Λίνα”. Ανωτέρω, τέθηκαν υπόψη της Εποπτεύουσας την Υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, η οποία με την ανωτέρω σχετική παραγγελία διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων.

Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από την Υπηρεσία μας, μεταξύ άλλων, συμπεριέλαβε και την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών και συγκεκριμένα την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων και την καταγραφή δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας.

Από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική – νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και
λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές)”.

Η ακτινογραφία του κυκλώματος και οι ρόλοι – Αρχηγός η Προϊσταμένη της ΔΟΥ 

Η δράση της ομάδας όπως αναφέρεται “ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της. Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η 50χρονη, είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης μια 67χρονη υπάλληλο και μια 56χρονη διεκπεραιώτρια, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την 50χρονη Προιστάμενη.

Η υπό έρευνα Οργάνωση, είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου η 50χρονη εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένης, με τα λοιπά μέλη να είναι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών της Οργάνωσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υποταγή των μελών σε αυτήν,
λόγω της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την 56χρονη διεκπεραιώτρια η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.

Διαρκούσης έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη την 56χρονη διεκπεραιώτρια και έναν 62χρονο λογιστή, η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη.

Μάλιστα, η προϊσταμένη, προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν θέματι υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.

Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες (προϊστάμενης και διεκπεραιώτριας) για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Επισημαίνεται, ότι η εμπιστοσύνη προς τα μέλη της υποομάδας είναι τέτοια, που η προϊστάμενη, συμφώνησε
στην σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση μιας 67χρονης υπαλλήλου, σημαίνων μέλος της Οργάνωσης, ένεκα προτροπής της διεκπεραιώτριας, καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της, κρίθηκε ότι ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία της Οργάνωσης (απαιτεί χρηματικά ποσά χωρίς την τήρηση «στεγανών»).

Από το σύνολο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η υπό έρευνα εγκληματική ομάδα αποτελούταν από τους:
• (Αρχηγός) η 50χρονη Προϊστάμενη
• (Σημαίνον Μέλος) μια 67χρονη υπάλληλος – Υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας,
• (Σημαίνον Μέλος) 56χρονη διεκπεραιώτρια (Υποομάδα Αρχηγού)
• (Σημαίνον Μέλος) 62χρονος λογιστής (Υποομάδα Αρχηγού)
• (Μέλος) 52χρονος Υποδιευθυντής της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, Προϊστάμενος του Τμήματος
Ελέγχου.
• (Μέλος) 54χρονος Προϊστάμενος στο Τμήμα Εσόδων.
• (Μέλος) 50χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.

Οι 17 περιπτώσεις

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εξακριβώθηκαν δεκαεπτά τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου «διευθετήσει»
φορολογικές εκκρεμότητες.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος άλλων έξι ατόμων μεταξύ αυτών ενός υπαλλήλου της ΔΟΥ Χαλκίδας, τεσσάρων λογιστών και ενός ιδιώτη, οι οποίοι τυγχάνουν κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα και δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης αυτοφώρου.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται “οι λογιστές, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα οπωσδήποτε εντός του χρόνου της έρευνας, μεσολάβησαν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και πελατών τους, προκειμένου οι τελευταίοι λάβουν «φορολογικές διευκολύνσεις»,  καταβάλλοντας προς τούτο χρήματα.

Ο υπάλληλος της εν λόγω Δ.Ο.Υ., μνημονεύεται σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της προϊσταμένης και του
62χρονου λογιστή, ότι απαιτούσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου διευθετήσει ευνοϊκά φορολογική υπόθεση. Τέλος ο ιδιώτης προκειμένου διευκολυνθεί σε φορολογική του υπόθεση κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ, στην 67χρονη υπάλληλο μέσω λογιστή.

Ο φάκελος με τις 10.000 ευρώ, τα 4 σημειωματάρια με τα “λαδώματα” και το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ

Η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21-05-2024. Το κλιμάκιο των  “Αδιάφθορων” είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας όταν εντόπισαν πολίτη να εισέρχεται στην Υπηρεσία κρατώντας φάκελο στα χέρια του.

Όπως αναφέρεται “Όταν ο πολίτης εξήλθε από τη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της
ανωτέρω Υπηρεσίας για βλάβη της επιχείρησής του, πράξη που είχε επαναλάβει και την 17-05-2024, ημέρα Παρασκευή, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης και της 67χρονης υπαλλήλου.

Κατόπιν τούτου, Στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν και συνέλαβαν την ομάδα των 7 επίορκων υπαλλήλων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.
Σε λοιπές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές, κατ’ οίκον, οχημάτων κλπ) ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
• Το συνολικό χρηματικό ποσό των ογδόντα οχτώ χιλιάδων επτακοσίων ενενήντα πέντε (-78.795-) ευρώ,
• Δέκα (10) κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
• Τέσσερα (4) σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.

Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊστάμενης, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της Οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται συγκεκριμένα
ονόματα με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024,
• Πλήθος φωτοαντιγράφων υποθέσεων της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας,
• Ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Τι είπε η προϊστάμενη αρχηγός της οργάνωσης: “Για έξτρα εισόδημα”

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό η προιστάμενη κατά την προσαγωγή της στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, μας, ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή
φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν η 67χρονη υπάλληλος και η 56χρονη διεκπεραιώτρια αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η
ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες”.

Σχετικά