Πυροπροστασία: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις παρατάσεις – Το κόστος της μελέτης

Με τη λογική όχι των προστίμων, αλλά της ουσιαστικής προετοιμασίας και «οχύρωσης» από τις πυρκαγιές σε ένα -κατά τα φαινόμενα- δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται, «τρέχουν» τα συναρμόδια Υπουργεία τις δηλώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα μέτρα πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Η ανακοίνωση της διπλής παράτασης για τους υπόχρεους -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση ήρθε ως… μάννα εξ ουρανού για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα. Έτσι, τώρα θα πρέπει (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από καύσιμες ύλες και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr). Και, στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία- διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.

Το κόστος σύνταξης της έκθεσης ξεκινά από τα 150 ευρώ -αν πρόκειται για μια κατοικία- και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας. Με τη μέση τιμή για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 400-500 ευρώ, το κόστος μπορεί και να φτάσει ή να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ για ιδιαίτερες περιπτώσεις ακινήτων, όπως για παράδειγμα βιομηχανίες.

Τεχνικά ζητήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι (καθώς η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου) φέτος το μεγάλο βάρος θα δοθεί στην ουσία του πράγματος, δηλαδή στη λήψη των μέτρων πυροπροστασίας. Άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας στο East Mediterranean Gas Forum (όπου ανακοίνωσε και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις πυροπροστασίας) ότι «είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες. Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Σχετικά