Η Χαμάς συζητάει για πλήρη συμφωνία με το Ισραήλ

Θέτει ως όρο τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και τον τερματισμό του πολέμου

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου, ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός πως είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια «πλήρη συμφωνία» με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και μιας συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και φυλακισμένων.

Ως όρο θέτει να «σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά του εναντίον των ανθρώπων στη Γάζα» το Ισραήλ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, το Τελ Αβίβ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φέρονται διατεθειμένοι να διακόψουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, καθώς έχουν δηλώσει απερίφραστα, ότι μοναδικός τους στόχος είναι η ολική καταστροφή της Χαμάς, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, καθώς και η εξάλειψη της απειλής κατά του ισραηλινού λαού.

Η αντίδραση της Χαμάς ήρθε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα, ώστε να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση των IDF

Παράλληλα, οι IDF δήλωσαν ότι κατεδάφισαν σήραγγες της Χαμάς στη βόρεια Τζαμπαλίγια της Γάζας, από όπου ανασύρθηκαν τα πτώματα επτά ομήρων νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα πτώματα των Ron Benjamin, Itzhak Gelerenter, Amit Buskila και Shani Louk ανασύρθηκαν στις 17 Μαΐου και τα πτώματα των Orión Hernández Radoux, Hanan Yablonka και Michel Nisenbaum ανασύρθηκαν στις 23 Μαΐου. Και οι επτά δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και οι σοροί τους απήχθησαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις (IDF).

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του στη Ράφα μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδελφείας, της ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η κατάληψη της ζώνης έκοψε τον δρόμο που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να εισάγει όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Ιατρικές πηγές στη Γάζα δήλωσαν ότι οι 12 Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και απροσδιόριστος αριθμός έχει τραυματιστεί από ισραηλινή επίθεση την ώρα που προσπαθούσαν να ανασύρουν πτώμα αμάχου Παλαιστίνιου στο κέντρο της Γάζας. Ακόμη ένας Παλαιστίνιος άμαχος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι δυτικά της πόλης της Γάζας στον βόρειο τομέα του θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι ισραηλινές Αρχές αναφέρθηκαν σε πολεμικές συγκρούσεις στη νότια, κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν σχολίασαν τους σημερινούς θανάτους στη Ράφα.

Σχετικά