Τι προσφέρει το μουρουνέλαιο – Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Το μουρουνέλαιο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, γνωστό για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α και D.

Ωστόσο, όπως κάθε συμπλήρωμα, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και υπάρχουν ορισμένες οδηγίες για το πώς και πότε να το πάρετε.

Τι κάνει το μουρουνέλαιο στον οργανισμό

Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ), τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η βιταμίνη Α στο μουρουνέλαιο υποστηρίζει την υγεία των ματιών, ενώ η βιταμίνη D προάγει τα γερά οστά, ενισχύοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.

Είναι καλό να παίρνετε μουρουνέλαιο κάθε μέρα;

Η καθημερινή λήψη μουρουνέλαιου μπορεί να είναι ευεργετική για πολλούς ανθρώπους, καθώς βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρείτε τις συνιστώμενες δόσεις, καθώς η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία είναι λιποδιαλυτή, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του μουρουνέλαιου

Αν και το μουρουνέλαιο προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα:

  • Τοξικότητα βιταμίνης Α: Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση Α, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, ακόμη και ηπατική βλάβη.
  • Υπερ-αραίωση του αίματος: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορούν να αραιώσουν το αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά αν συνδυαστεί με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.
  • Επίγευση ψαριού: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια επίγευση ψαριού ή δυσάρεστο ρέψιμο μετά την λήψη του συμπληρώματος.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μουρουνέλαιο

Η καλύτερη ώρα για την λήψη μουρουνέλαιου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και ανοχές. Μερικοί το βρίσκουν ευκολότερο να το παίρνουν μαζί με τα γεύματα για να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε πιθανή πεπτική δυσφορία ή επίγευση ψαριού. Η λήψη του με ένα γεύμα που περιέχει λίπος μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών του.

Τι να αποφεύγετε με το μουρουνέλαιο

Όταν παίρνετε μουρουνέλαιο, αποφύγετε την υπέρβαση της συνιστώμενης δόσης, για να αποτρέψετε την τοξικότητα της βιταμίνης Α. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί σχετικά με την λήψη του με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη ή τα αντιπηκτικά, εκτός εάν σας δώσει το ΟΚ ο γιατρός σας.

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν μουρουνέλαιο

Ορισμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν ή να είναι προσεκτικά σχετικά με την λήψη μουρουνέλαιου:

  • Έγκυες: Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί να είναι επιβλαβείς για το έμβρυο, επομένως οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο τους πριν πάρουν μουρουνέλαιο.
  • Άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος: Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να αποφεύγουν το μουρουνέλαιο, λόγω των ιδιοτήτων του που αραιώνουν το αίμα.
  • Άτομα με αλλεργίες στα ψάρια: Καθώς το μουρουνέλαιο προέρχεται από ψάρια, όσοι έχουν αλλεργίες στα ψάρια θα πρέπει να το αποφεύγουν για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικά